Nu kan du 'svæve' over gaden
Onsdag er det første 3D-fodgængerfelt etableret i Aarhus. Yderligere to af slagsen er på vej.
I Aarhus 'slingrer man ned ad Vestergade'.
Det har man gjort længe, men nu kan man så også 'svæve' over Mejlgade.
Sådan vil det i hvert fald se ud, når man som gående krydser Mejlgade ved Snevringen i den centrale del af byen.
Som noget helt nyt har Aarhus Kommune onsdag etableret sit første 3D-fodgængerfelt, og snart følger yderligere to trop.
De nye felter er en del af en forsøgsordning, der skal få flere bilister og cyklister til at holde tilbage for krydsende fodgængere - en slags nudging.
- Vi vil gerne have mere fokus på, at trafikanterne skal overholde deres vigepligt, så vi kan få fodgængere sikkert på tværs af Mejlgade, som jo især er en travl cykelgade, siger Rikke Smed Winding, projektmedarbejder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
3D-effekten skal ved hjælp af skygger få det til at se ud som om, at feltet svæver nogle centimeter over jorden. Håbet er, at fodgængerovergangen dermed ses fra længere afstand og fra forskellige vinkler.
Rikke Smed Winding tror ikke, at det nye og mere synlige fodgængerfelt vil blive årsag til uheld på Mejlgade, der i stor grad bruges af cyklister.
- Jeg tror ikke, at de kommer cyklende hurtigere, end at de godt kan nå at bremse ned i fornuftig tid, når de ser det, siger hun.
Gode erfaringer fra Helsingør
Ifølge Aarhus Kommune har man her i landet kun forsøgt sig med denne model et andet sted. Nemlig i Helsingør Kommune på Sjælland, hvor man i sommeren 2020 etablerede et 3D-fodgængerfelt ved Marienlyst Station.
Og her er erfaringerne med det gode, fortæller Christian Holm Donatzky (B), formand for By-, Plan- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune.
- Det tyder på, at det har været med til at bidrage til en hastighedsnedsættelse på strækningen, siger Christian Holm Donatzky til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller, at man i forbindelse med etableringen af fodgængerfeltet også lavede andre opgraderinger på vejen, som også kan spille ind på den samlede betydning.
Christian Holm Donatzky fortæller, at der ikke har været nogen ulykker registreret af politiet på stedet siden omlægningen af fodgængerfeltet.
- Vi fik i begyndelsen nogle henvendelser fra motorcyklister, der var blevet forskrækket. Men vi har ikke fået nogen henvendelser længe, så mon ikke folk har vænnet sig til det. Meningen er jo også, at man skal lægge mærke til det, siger Christian Holm Donatzky.
Yderligere to på vej
Det nye fodgængerfelt i Aarhus vil ikke blive flankeret af særlige skilte eller lignende.
- Der bliver ikke anden opmærksomhed end det, som fodgængerfeltet selv giver ved at være i 3D, siger Rikke Smed Winding.
Fakta om forsøget med fodgængerfelterne
Forsøgsordningen løber frem til maj 2024, og Teknik og Miljø vil løbende observere, hvordan den fungerer, og foretage eventuelle ændringer, hvis der bliver behov. Forsøget skal bidrage til mere viden om, hvordan 3D virker i trafikken, og er godkendt af Vejdirektoratet og Østjyllands Politi.
Kilde: Aarhus Kommune.
Der anlægges i alt tre fodgængerfelter med 3D-effekt i Aarhus. Udover det omtalte her i artiklen kommer der endnu et i Mejlgade og et enkelt i Knudrisgade.
- Man skal ikke gå længe rundt i Aarhus for at opdage, at man kan vente rigtig længe på at krydse vejen ved fodgængerfelter uden lysregulering. Alt for mange holder simpelthen ikke tilbage. Nu vil vi prøve en løsning med 3D, der skal få bilister og cyklister til at være ekstra opmærksomme ved overgange for bløde trafikanter, lyder det fra Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse.
De sidste to 3D-fodgængerfelter ventes etableret i løbet af en måneds tid.