Byrådet lukker 10. klassecenter i Aarhus
Som en besparelse har byrådet i Aarhus valgt at lukke Center-10. Personalet frygter, man taber de unge på gulvet
Byrådet i Aarhus Kommune har besluttet at lukke Center-10. Det står klart efter byrådsmødet onsdag aften. Kun Enhedslisten og Liberal Alliance i byrådet var i mod beslutningen.
Beslutningen er taget for at spare penge, og fordi man kan se, at elevtallet for 10. klasse er faldende. Man forventer at kommunen kan spare 2,8 millioner kroner om året. Derudover forventer man at kunne sælge Frydenlundsskolen, hvor Center-10 i dag har til huse.
Skoleåret 2016/17 er således sidste skoleår for elever og de ansatte på centeret, der er placeret på den tidligere Frydenlundsskolen.
- Stemningen her er selvfølgelig trykket. Vi har været på hårdt arbejde i trekvart år. Nogle har knoklet løs for at overbevise politikerne, om det er en fejlbeslutning. Det er en flad fornemmelse, vi sidder med i dag, siger Thorkild Bjerrum, der er lærer på Center-10.
På Center-10 har både ledelsen, personalet og skolebestyrelsen kæmpet mod lukningen. Ikke på grund af lærernes muligheder for job i fremtiden, men mest fordi man er bekymret for de elever, der har brug for et år ekstra – for at dygtiggøre sig både socialt og fagligt.
- Al vores viden, efteruddannelse, sociale og faglige kunnen er fuldstændig målrettet de her elever. Det indholdsmæssige, pædagogiske, mellemmenneskelige forsvinder for at spare 2,8 millioner kroner om året, siger Thorkild Bjerrum.
Beslutningen om at lukke Center-10 er blandet andet truffet ud fra det faktum, at elevtallet for 10. klasse er faldende. Men ifølge Thorkild Bjerrum vil man stå med et problem næste sommer.
Når der er indført karakterkrav på både gymnasierne og erhvervsuddannelserne, så vil der være flere, der har brug for at dygtiggøre sig.
- Det er en elevgruppe, der er i en udfordret situation i deres liv. I 10. klasse er der brug for at blive undervisningsparate for at vi kan få dem videre i systemet, siger Thorkild Bjerrum.
Men ifølge rådmanden for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek fra Venstre, så skal man sætte ind på et tidligere tidspunkt i forhold til eleverne.
- Vi har kapacitet på de øvrige 10. klasses skoler til eleverne. Elevtallet er nedadgående. Desuden så mener jeg, at vi gerne skulle arbejde på, at de bliver så dygtige, som de kan blive, inden de kommer i 10. klasse, siger Bünyamin Simsek.
Kommende 10. klasses elever skal fremover gå på Rundhøjskolen, Tranbjergskolen og Vestergårdsskolen, hvor der også er 10. klasse i dag. Alle tre skoler befinder sig i det sydlige Aarhus.
Rådmanden nævner, at der er afsat penge til at finde ud af, om der skal være en 10. klasses et andet sted i kommunen. Men eleverne i den alder burde vænne sig til at rejse for at tage en uddannelse, mener rådmanden.
- Elever i den alder skal være mobile. De må vænne sig til, at uddannelsesinstitutionen ikke ligger lige om hjørnet, siger Bünyamin Simsek.