Byrådet vedtager sladreordning i Aarhus
Byrådet i Aarhus Kommune har onsdag aften vedtaget at indføre en såkaldt whistleblower-ordning på forsøgsbasis
Når medarbejderne i Aarhus Kommune ser noget ulovligt eller noget uregelmæssigt, kan de fremover melde det anonymt til kommunen.
Et flertal i byrådet i Aarhus Kommune har onsdag aften vedtaget en såkaldt whistleblower-ordning på forsøgsbasis. Det er SF og Konservative, der har rejst forslaget, der blev vedtaget endeligt onsdag.
- Vi ser frem til, at der forhåbentlig ikke kommer mange henvendelser, men når der så gør, at vi så kan få dem frem i lyset, få dem behandlet, og vi så skal evaluere ordningen, og formentlig og forhåbentlig gøre den til en permanentordning, sagde Thomas Medom fra SF i byrådsalen.
SF har længe villet have en whistleblower-ordningen, og stillede et forslag tilbage i 2016, hvor der ikke var flertal for forslaget.
Men i foråret 2017 fik ideen flere tilhængere i byrådet efter skandalesagen, hvor en kommunal topchef blev fyret, fordi han blandt andet skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med kommunen.
- Hele den sag var jo den udløsende faktor på den her diskussion. Hele den sag viste jo, at uagtet et velfungerende MED-system og et fungerende tillidsmandssystem, så var der ikke den fornødne tillid til tillidsmandssystemet til at medarbejdere turde gå den vej, sagde Marc Perera Christensen fra Det Konservative Folkeparti.
whistleblower
En whistleblower er en person, der afdækker og informerer om forhold, vedkommende anser som kritisable eller direkte ulovlige. Det kan være i selskaber, organisationer eller lignende, hvor den pågældende er, eller har været, ansat eller på en anden måde involveret.
Radikale Venstre var som det eneste parti imod Whistleblowerordningen.
- Vi mener, det er den forkerte vej at begynde at ændre på en tillidskultur og en kultur, som handler om social kapital, som vi jo alle sammen er en del af, på baggrund af nogle konkrete sager. Det vi tværtimod opfordrer til, det er, at vi har en kultur, der bæres af tillid til både ledelsen og til medarbejdere, og en kultur, hvor vi også opfordrer og kommunikerer hele tiden, sagde Rabih Azad-Ahmad fra Radikale Venstre under aftenens debat.
Forsøget med en whistleblower-ordningen vil vare to år.
I Randers Kommune har man forsøgt sig med en lignende ordning, men den slog fejl. Se indslaget fra 2016 herunder: