Det her tal er ærgerligt, mener eksperter - manden med kliktælleren må ikke stoppe dig

Eksperter mener, det er uheldigt at mange glemmer restriktioner i forhold til mundbind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En vagt fra Securitas viser, at 2355 personer fra banegårdspladsen er gået ind på Aarhus Hovedbanegård uden mundbind på i tidsrummet 8-21.

De står der med gule veste og mundbind fra klokken 8-23.

Vagter fra Securitas er i øjeblikket placeret ved indgangen til Aarhus Hovedbanegård. To styk - typisk bredskuldrede mænd. Samme opstilling gør sig gældende ved det punkt, hvor indkøbscenteret Bruuns Galleri bliver til Aarhus Hovedbanegård.

Vagterne minder folk om, at de ikke må gå ind på banegården uden mundbind, men de har ikke beføjelse til at stoppe personer, der af den ene eller anden grund ikke vil tage mundbind på.

Udstyret med en kliktæller, optæller de hvor mange mennesker, der går ind på banegården uden mundbind på - trods henvendelsen om, at der er indført restriktioner.

Vagterne fra Securitas kan venligt bede om, at folk udstyrer sig selv med et mundbind. Men de har ingen andre restriktioner, de kan gribe til. 

Klokken 21.20 fredag aften viste kliktælleren 2355. Det tal dækker vel at mærke kun over indgangen ud mod banegårdspladsen og Strøget.

Ifølge speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, Christian Wejse, er tallet ærgerligt, fordi mundbind kan forhindre smittetilfælde - især nu, hvor der er mange smittede i samfundet.

Selvom mundbind gør en forskel, forstår Christian Wejse godt, at folk i situationen kan være kommet hjemmefra uden mundbind.

- Der er rigtig mange mennesker, der ikke har en intention om at rejse. Jeg forstår godt, at mennesker der kommer fra Bruuns Galleri og skal ud til Strøget ikke lige har et mundbind med sig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvis man kommer fra Bruuns Galleri opfordrer Securitas-vagterne folk at gå tilbage og ud ved Bruunsgade for at undgå at gå igennem banegården.

En stor undersøgelse om effekten ved at bruge mundbind er lige på trapperne, oplyser Christian Wejse. 

Overlæge og professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshopital, Lars Østergaard, anbefaler, at man overholder de retningslinjer, der er udstukket.

- Det er et fælles ansvar at mindske smitterisikoen, og det ansvar starter med os selv. Når man indfører restriktioner i forhold til mundbind er det også ens for alle, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Lars Østergaard mener samtidig ikke, at smitterisikoen ved at gå ind på banegården er særlig stor.

- Det er trods alt få, der kan præstere at være mindre end en meter fra andre mennesker i over et minut på en banegård. Man kan være uheldig at gå forbi en, der hoster på en, men det er en hypotetisk situation, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Lars Østergaard kan den yngre del af befolkningen også opleve at blive alvorligt syge af senfølger efter coronavirus, COVID-19. / Foto: dagensmedicin.dk

Begge eksperter mener, at mundbind generelt er et godt supplement til de øvrige tiltag i forhold til at beskytte sig selv og andre mod coronavirus.

- Men det er problematisk, hvis folk glemmer at bruge håndsprit og holde afstand, fordi der nu er indført krav om mundbind flere steder i samfundet. Vi må ikke slække på håndhygiejnen, for det er vigtigere end mundbind, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Christian Wejse er en stor undersøgelse om effekten ved at bruge mundbind lige på trapperne.

Der er krav om at bærebind på Aarhus Hovedbanegård - også selvom man ikke er rejsende.  / Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Indtil den udkommer er der ikke meget evidens, der endegyldigt viser, at mundbind i det offentlige rum beskytter mod coronavirus.

- Vi ved, at mundbind virker mod andre sygdomme, og så er antagelsen, at de også virker mod corona, siger Lars Østergaard.

Der en også dokumentation for, at "rigtig mange" hospitalsansatte bliver beskyttet mod coronavirus ved at bruge mundbind, lyder det fra Christian Wejse.

- Vi ved også, at mundbind virker i forhold til husstandskontakter. Altså, at de beskytter resten af familien, hvis et familiemedlem er blevet syg, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus var landets første by, der indførte mundbind i den offentlige trafik.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her