Efter 'Mors lille dreng på egne ben': Flere bliver tabt i systemet
Det er langt fra kun Jørn Toft Jensen, der lever et liv på kanten af sumfundet med massive psykiske problemer og et deraf følgende misbrug
En hverdag med hjemløshed, stoffer og kriminalitet. Det er virkeligheden for en stadigt større gruppe unge med psykiske problemer, og mange er helt tabt i systemet.
Torsdag kunne vi se, hvordan dokumentaristen Lars Høj på TV 2 fik fortalt i historien om Jørn Toft Jensen. Den nu 19-årige aarhusianer har siden sin fødsel haft et liv fyldt med problemer, og dokumentarudsendelsen viste tydeligt, hvordan Jørn Toft Jensen ikke fik den hjælp, som der var behov for.
Men det er langt fra kun Jørn Toft Jensen, der lever et liv på kanten af samfundet. Det har Lars Høj tydeligt oplevet under den periode, hvor han filmede dokumentaren.
- Det, som jeg kan se, når jeg er ude på optagelse sammen med Jørn, er, at der er rigtig mange ligesom ham, siger Lars Høj.
Den fortælling bliver tydeligt genkendt blandt dem, der i hverdagen forsøger at gøre en forskel for de udsatte i Aarhus.
På Blå Kors’ ungecafé, Det Blå Sted, bliver der flere gange om ugen lavet mad, som frivillige kører ud til de udsatte unge for at aflevere. Hver gang de kører afsted møder de af nye ansigter, som lever livet på kanten af samfundet.
- Jeg kender jo dem, der er der, og derfor kan jeg jo se, når der kommer nye til, og der kommer hele tiden nye til. Samtidig er der også dem, som vi ikke ser. Altså dem der bare blender ind, fortæller Lone Plovmand Zeidan, der er pædagog på Det Blå Sted.
Stadigt flere unge på kanten af samfundet
Det stigende antal af unge mennesker, der glider ud af det etablerede samfund og falder igennem systemet, kan også tydeligt ses i forskningen.
Sidste år konkluderede socialforskningsinstituttet, SFI, at antallet af unge, der får svære psykiske problemer i overgangen til voksenlivet, er stigende, og flere glider ud af det etablerede system, og mange af dem ender i misbrug og hjemløshed.
SFI’s seneste kortlægning af hjemløshed på landsplan viser, at i alt 77 procent af de hjemløse unge mellem 18 og 24 år har enten psykisk sygdom, misbrugsproblemer eller begge dele, og samtidig er antallet af hjemløse unge i den aldersgruppe næsten fordoblet.
Dannie Jørgensen, der er frivillig i Blå Kors, har selv tidligere været på vej ud i de problemer, men efter han fik hjælp til at få livet på ret køl, så har han valgt at tage kampen mod udviklingen ved for eksempel at hjælpe med at dele mad ud og snakke med de unge. Hans øjenvidneberetning tegner et tydeligt billede af de unge, som ender i problemer.
- De lever et meget hårdt liv, hvor de kommunale tilbud ikke er gode nok til dem, og de har svært ved at leve op til de krav, som de stiller. Samtidig er nogen ude i misbrug og lever et meget turbulent liv, hvor de forsøger at klare sig fra dag til dag, fortæller han.
Mødes ved godsbanen
I dag mødes mange af dem ved Godsbanen i Aarhus. Et sted, hvor de har deres eget lille fri rum. Her kan de få luft og møde andre, der ligesom dem er havnet i problemer.
- For at de ikke skal hænge på gader og stræder, så mødes de her, hvor der er rart mere rart at være. Her kan de komme for at fællesskab, venner og få snakket ud om deres problemer, beretter Dannie Jørgensen.
Han har selv siddet og lyttet til mange de historier og livsforløb, som de unge har været i. Det er ofte fortællinger, som påvirker ham rigtig meget.
- Jeg har stået og snakket med en pige om, hvordan hun blev udsat for overgreb fra hendes familie, og det er meget svært for mig at rumme, husker Dannie og fortsætter:
- Jeg har mødt en ung gut, der var nede for at handle med sin far, fordi de skulle ud at drikke sig fulde sammen. Det synes jeg også er meget svært, fordi det viser, hvordan det bare går i generationer.
Ikke klar over problemerne
Dannie og de andre, der deler mad ud, fortæller, at mange af de unge, som er tabt i systemet, er ikke selv klar over, at de er på vej ud i massive problemer. Når de frivillige snakker med dem, så fortæller de udsatte unge, at de sagtens kan håndtere det, og det skal nok gå over på et tidspunkt.
Derfor bruger Dannie Jørgensen en stor del af sine kræfter på at tale med dem. Han vil nemlig gerne overbevise dem om, at det er tid til at vælge en anden vej i livet.
- Det er meget de helt unge, som vi skal prøve at gribe fat i. Vi skal prøve at fortælle; ’Prøv at se på, Klaus herovre, der har levet et rigtig hårdt liv, og han har ingen god historie at fortælle. Det liv, han har levet, vil du gerne ende dér, siger Dannie Jørgensen.
Han mener, at det er for dårligt, at vi lever i et samfund, hvor systemet kan gå ind gribe de her unge mennesker og guide dem i den rigtige retning.
Stor tilfredsstillelse i hjertet
- Det vildt, at vi kan være i et samfund som Danmark, hvor vi ikke kan hjælpe dem, der har mest brug for det, siger han.
Det er derfor, at han går ind taler med dem på deres sprog og deres niveau. Derfra forsøger han guide dem i den rigtige retning, blandet ved at foreslå dem at søge en læreplads eller andet, og det betyder rigtig meget, når han så kan mærke, at det er lykkedes for dem, han hjælper.
- Det giver en stor tilfredsstillelse i hjertet, når de kommer for at fortælle, at nu har de fået en lærerplads, slutter Dannie Jørgensen.
Projektet, som Dannie Jørgensen er en del af, hvor der bliver bragt mad ud til socialt udsatte, udløber med gangen af maj, da projektstøtten fra Socialministeriet udløber. Blå Kors håber stadig, at projektet kan fortsætte, og de har sendt en ny ansøgning afsted til Socialministeriet, men de har endnu ikke fået svar på den.
Den seneste opgørelse over antallet af hjemløse i Aarhus viser, at der i 2015 var 668 hjemløse i Aarhus Kommune.
Øverst på siden kan du et indslag om hele problematikken. I vores 19.30-udsendelse i aften spørger vi socialrådmand i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), om der ikke skal gøres noget ved udviklingen.