Et brag af en genstart: Første superligakamp efter nedlukning

Klokken 19 torsdag aften blev den første superligakamp efter nedlukningen af Danmark skudt i gang. Åbningsbraget står mellem AGF og Randers FC.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
AGF og Randers FC sparker Superligaen i gang igen efter tre måneders corona-pause. Og intet er, som det var før.

OPDATERING

Kampen mellem AGF og Randers FC sluttede 1-1

Kl. 19 torsdag aften åbnede superligaen med et brag af en åbningskamp i et lokalopgør mellem AGF og Randers.

Superligaentusiaster har længe set frem til at få sparket gang i Danmarks bedste fodboldrække igen efter en coronapause, der har strakt sig over 80 dage.

Det er dog en noget usædvanlig oplevelse for ligaens spillere og fans. På grund af myndighedernes retningslinjerne i forbindelse med covid-19, bliver kampen nemlig spillet uden tilskuere.

Fans har haft mulighed for at opstille papfigurer af dem selv på tilskuerrækkerne / Foto: AGF

Fans har haft mulighed for at opstille papfigurer af dem selv på tilskuerrækkerne, men må ellers nøjes med at få stationfølelsen serveret gennem videostreams med andre fans.

10.000 tilskuere følger kampen virtuelt over videoplatformen Zoom fra den digitale tribune, som er blevet sat op på Ceres Park og Arenas tilskuerpladser.

Opbakningen er stadig høj. Det er så nemt at hade Randers og at holde med AGF, så det er ikke noget problem.
Arne Krogsgaard, AGF-fan

Arne Krogsgaard i Aarhus har samlet dem, han normalt ville tage på stadion med, og har sørget for stadionplatter og stemning hjemme i stuen, hvor de sammen ser kampen i fjernsynet og deltager på den digitale tribune over Zoom.

Tema:

- Jeg lægger gerne hus til et par kampe, men så håber jeg, at vi kan komme på station igen. Det er fint nok at sidde og kigge på stuealteret og have besøg. Og opbakningen er stadig høj. Det er så nemt at hade Randers og at holde med AGF, så det er ikke noget problem, siger Arne Krogsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Der vil være tre skærme til aftenens kamp. Hovedskærmen, der står i midten, er 40 gange tre meter. Den er til hjemmebanefans. På hver sin side af hovedskærmen er der to mindre skærme til neutrale og udebanefans. Foto: AGF / Foto: AGF

Også hans gæst Mads Wessberg glæder sig over endelig at kunne se fodbold igen:

- Vi har jo glædet os helt vildt til at se fodbold igen, og det er fantastisk, at vi kan få lov til at følge med. Vi har savnet det i mange måneder. Jeg har glædet mig hele ugen, siger han til TV2 Østjylland og fortsætter:

- Det er slet ikke det samme sus, som man får ude på stadion. Men det er meget sjovt fundet på. Det er bare ikke i nærheden af at være på stadion. Jeg mangler stemningen og drønet, når man er en enhed, der kæmper sammen med AGF.

36 minutter inde i kampen  kommer Simon Piesinger (Randers FC) til bolden og scorer.  / Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ekstra personale hyret ind til at moderere

Den store digitale tilskuerbane er synlig for spillerne på stadion, hvor der også blivet afspillet lyd af tilskuere over højtaleranlægget.

- Spillerne synes, at det er et alle tiders initiativ. Det bliver en understregning af, at de har opbakningen alligevel. Byen står stadig bag dem, siger Søren højlund Carlsen, der er pressechef hos AGF.

Spillerne synes, at det er et alle tiders initiativ. Det bliver en understregning af, at de har opbakningen alligevel. Byen står stadig bag dem.
Søren højlund Carlsen, pressechef hos AGF

Og også direktøren er begejstret for den digitale løsning, når nu det ikke kan være anderledes:

- Det er gået fantastisk indtil videre. Det fungerer rent teknisk og folk har taget godt imod det. Så nu mangler vi bare målet, siger Jacob Nielsen, direktør hos Aarhus Elite cirka 30 minutter inde i kampen, hvor stillingen stadig står 0-0.

VIDEO: Der venter en noget usædvanlig oplevelse, når den første superligakamp, siden Danmark blev lukket ned, torsdag aften bliver skudt i gang. Stadion bliver uden tilskuere. Fans må ty til digitale løsninger. Og produktionsselskabet, der står bag visningen af kampen på tv, har valgt at krydre kampen med en 'falsk' lydkulisse. Se indslaget fra den 27. maj 2020.

Den digitale tilskuerbane har betydet, at AGF har måttet hyre ekstra personale til kampen, som skal sørge for, at der ikke er nogle digitale fodboldfans, som bliver lidt for begejstrede under kampen og glemmer reglerne under en fodboldkamp.

- Ligesom til almindelige kampe skal der være styr på det. Når 10.000 mennesker skal være samlet i et videomøde, så kan der jo godt være nogle, der kan finde på at overtræde reglerne for eksempel ved at vise noget af sin krop uden tøj på, siger kommunikationschef hos AGF, Søren Højlund Carlsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Superligaentusiaster har længe set frem til at få sparket gang i Danmarks bedste fodboldrække igen efter en coronapause, der har strakt sig over 80 dage. / Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dåsestemning og paptilskuere

For at bringe stemningen ud i stuerne har produktionsselskabet, der står bag visningen af kampen på tv, valgt at krydre kampen med en 'falsk' lydkulisse. På flere TV-kanaler bliver der derfor afspillet forindspillede jubel- og ærgrelseslyde fra tilskuere, så der kan transmitteres en form for stemning ud, fra hvad der ellers ville være tomme tribuner.

Det er alt sammen fint nok, men det er også grundlæggende lidt dumt. Det giver lidt visuelt, men det kan aldrig erstatte 20.000 fans. Det er selvfølgelig bedre end ingenting.
Mads Rundstrøm, AGF-fan

Forud for kampen så AGF-fan, Mads Rundstrøm, intet problem i tiltagene, hvis det kan hjælpe med at bringe nogen fans tættere på klubben i en tid, hvor den ellers kan føles langt væk. Personligt føler han dog ikke, at han får det store ud af det.

- Det er alt sammen fint nok, men det er også grundlæggende lidt dumt. Det giver lidt visuelt, men det kan aldrig erstatte 20.000 fans. Det er selvfølgelig bedre end ingenting, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND i går.

En stor del af tiltagene er taget med inspiration fra den tyske Bundesliga, der som et af de første lande åbnede den professionelle fodbold op igen.

Mathias Heidmann arbejder på et bosted, hvor både ansatte og borgere havde lavet papfigurer, som de i går satte på AGF-tribunerne.

Langt de fleste fodboldfans vil følge ligaen i samme omfang

Ifølge en måling som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau, vil langt de fleste danske fodboldfans følge ligaen i samme omfang, som de normalt ville gøre.

På spørgsmålet om hvordan det vil påvirke deres interesse i at følge Superligaen, når kampene gennemføres uden tilskuere på stadion, men alene er tv-transmitteret, svarer 50,2 procent af de 1089 respondenter, at de vil følge Superligaen lige så meget som før.

4,4 procent af de adspurgte svarer endda, at de vil følge mere med end før, mens 6,3 procent svarer, at de vil følge mindre med. De resterende 39,1 procent svarer "ved ikke" eller har ingen holdning til spørgsmålet.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her