Socialtilsyn vil fjerne godkendelse fra bosteder efter alvorlig kritik
Flere botilbud for udviklingshæmmede voksne i Aarhus risikerer at lukke. Det kan blive konsekvensen, efter at Socialtilsyn Midt har vurderet, at flere tilbud under Borgercenter Nord, ikke lever op til den forventede kvalitet.
- Derinde bor der mennesker, som ikke trives, og det har de ikke gjort i rigtig, rigtig lang tid.
Ordene kommer fra Anne Kjeld Pedersen, der er formand for LEV Aarhus, som er en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede.
Hun er bekymret, fordi Socialtilsyn Midt i en tilsynsrapport langer en alvorlig kritik af flere botilbud for handicappede. Blandt andet ved Bofælleskabet Elev i det nordlige Aarhus.
Nu skriver Aarhus Kommune i et notat, at Socialtilsyn Midt har varslet, at de på baggrund af tilsynsbessøg i maj 2020, påtænker at inddrage Borgercenter Nords godkendelse som socialt tilbud.
- Jeg hører, at hygiejnen ikke nødvendigvis er i orden, at folk ikke får skiftet bleer og ikke bliver aktiveret, siger Anne Kjeld Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.
I en tidligere tilsynsrapport fra 2019 står der: Socialtilsyn Midt vurdere, at Borgercenter Nord ikke lever op til kravene jf. §6 i Lov om Socialtilsyn og tilbuddet der med ikke har den fornødne kvalitet.
Situationen er så alvorlig, at det lige nu er en reel overvejelse, om botilbuddene under Borgercenter Nord skal lukke.
- Jeg synes, det er helt forskrækkende, grimt og jeg er vred over, at det er kommet der til. Det her er en situation, som Aaarhus Kommune har kendt længe, siger Anne Kjeld Pedersen.
Men kritikken kommer ikke helt bag på formanden, for hun har længe udtrykt bekymring for forholdene på bostedet.
- Uanset hvor udviklingshæmmede de er, så er de også mennesker, siger formanden.
Ikke kritik af personale
Lokalformanden understreger, hun ikke langer ud efter personalet på Bofælleskabet Elev. Hun påpeger, hun ved, at personalet gør, alt hvad de kan, men hun mener, der ikke er nok hænder, og at det er roden til problemet.
I den tidligere tilsynsrapport skriver Socialtilsyn Midt, at der i flere afdelinger er alt for høj personalegennemstrømning og vikarforbrug. I notatet understreger Aarhus Kommune, at det er lykkes at nedbringe vikarforbruget væsentligt, men COVID-19 har betydet en mindre stigning af vikarforbruget.
- Det er ikke noget, man bare kan komme ind fra gaden og gøre, siger Anne Kjeld Pedersen.
Aarhus Kommune har vidst det længe
Men alt det kunne være undgået, hvis Aarhus Kommune tidligere havde gjort noget ved problemet. Ikke bare nu, men for flere år siden.
I et notat skriver Aarhus Kommune, at den påtænkte afgørelse om at lukke bostedet tager afsæt i en række tilsyn siden 2016 af en række udvalgte bosteder.
- De skal søren sjaske til at skynde sig, for der bor stadig mennesker derinde, der ikke trives, ikke har det godt og ikke får den udvikling, som de har behov for.
Enhedslisten kræver yderligere handling
Magistratsfdelingen for Sociale forhold og beskæftigelse ved Aarhus Kommune har i et notat orienteret om de tiltag, man gør på baggrund af Socialtilsynets rapport, men det beroliger ikke Enhedslisten, som kræver yderligere handling fra Aarhus Kommune.
- Det notat, der er kommet, siger, hvad man gør. De siger ikke engang, at rådmanden vurderer, det er tilstrækkeligt. Vi tror ikke, det er tilstrækkeligt. Vi tror, at manglerne vil forblive der, medmindre man sætter folkepenge af til det, siger Viggo Jonasen, der er byrådssuppleant i Aarhus Kommune.
Rådmand Kristian Würts medgiver at det er en alvorlig sag når tilsynet overvejer at trække godkendelsen til Borgercenter Nord, men han har tillid til, at sagen håndteres med alvor.
Den seneste tilsynsrapport er nu i høring frem til d. 10. august, hvorefter socialtilsyn midt vil komme med sin endelige afgørelse.
Borgercenter Nord
Borgercenter Nord er et af tre borgercentre i Voksne, Job og Handicap og rummer otte botilbud og fem dagtilbud på selvstændige adresser. Centerets ca. 400 medarbejdere yder støtte til 340 borgere internt fra Aarhus Kommune og fra andre kommuner.
Kilde: Aarhus Kommune