Første måned med ny helikopter-platform i Skejby: - Den redder liv
I den første måned er 23 patienter landet på den nye helikopterplatform.
Den nye helikopterplatform ved Aarhus Universitetshospital i Skejby har vist sig at være en stor succes, siden den blev taget i brug den 19. marts i år.
I den første måned er 23 patienter landet på den nye helikopterplatform.
- Platformen redder menneskeliv, fordi vi med den kan transportere patienter langt hurtigere fra selve platformen til operationsbordet, når patienten kommer med helikopteren, og er ude af helikopteren, så tager det faktisk kun 60 sekunder fra patienten er landet på platformen, og til patienten er på operationsbordet, siger overlæge og professor på Afdelingen for Hjertesygdomme ved Aarhus Universitetshospital Hans Erik Bøtker.
Årligt ankommer 400 patienter til hospitalet via helikopter. Cirka 250 af dem tilgår hjerteafdelingen på hospitalet, og ifølge Hans Erik Bøtker er tiden være alt afgørende.
- Så betyder tiden, at man redder liv, og tiden betyder, at man reducerer forekomsten af følgesygdomme efter en blodprop i hjertet, og det er det afgørende for patienterne.
Leif blev ramt af blodprop og fløjet til Skejby
En af de patienter, som er blevet fløjet til Skejby i platformens første måned, er Leif Yding Sørensen fra Ringkøbing. Han blev fløjet til hospitalet i Skejby, efter han i mandags blev ramt af en blodprop i hjertet.
Han var ude og cykle en tur med sin hustru, og da han kom hjem igen, havde han ondt i brystet.
- Så tænkte jeg alligevel, at jeg kunne jo også ringe til vagtlægen. Det må jo være, når man ikke har det så godt, at man skal ringe til dem, siger Leif Yding Sørensen.
Vagtlægen vurderede, at Leif Yding Sørensen skulle på sygehuset hurtigst muligt, og der blev derfor sendt en ambulance afsted til Ringkøbing.
- Undervejs får man besked fra Skejby, at de vil gerne se mig, og det nok bliver med helikopter. Der kommer en helikopter fra Billund, og man regner med at mødes i Videbæk, siger Leif Yding Sørensen.
I dag mindre under end en uge efter, at Leif Yding Sørensen blev fløjet fra Vestjylland til Skejby med helikopter kan han igen cykle rundt i Ringkøbings gader.
- Når det nu skulle være, så har det været en god oplevelse, og det, at den går så hurtigt, gør jo, at man næsten ikke når at blive bange, siger Leif Yding Sørensen.
Transporttid reduceret markant
En transporttid på cirka 60 sekunder er en markant forbedring fra, hvad man tidligere har været vant til ved Aarhus Universitetshospital.
- Vi havde jo tidligere vores helikopterplatform liggende på jorden, og der tog det i hvert fald ti minutter at fragte patienten fra den tidligere helikopterlandingsplads til operationsbordet, siger Hans Erik Bøtker.