Fra 25 cigaretter om dagen til ingen: Jan skodder smøgerne under Covid-19
Jan Warberg tilmeldte sig et rygestopkursus her under corona-krisen, flere andre har gjort det samme. Studier viser, at rygere kan være mere udsatte for smitte.
I 25 år har Jan Warberg været vant til at sidde med en cigaret i hånden. I dag er han 48 år, og nu skal det være slut.
- Jeg er begyndt at tænke mere over mit helbred, jo ældre jeg bliver, siger han.
Den 23. marts tilmeldte han sig et rygestopkursus. Han har normalt røget omkring 20-25 cigaretter om dagen.
- Jeg kan mærke på mig selv, at jeg ikke kan holde til det, fortæller Jan Warberg til TV2 ØSTJYLLAND.
Til dagligt kører han ud med pakker for UPS. Han oplever, at det er blevet hårdere at komme op og ned ad trapper.
Han tilmeldte sig et rygestopkursus i Aarhus Kommune. Det foregår stadig her under corona-krisen, hvor de fleste er hjemme. Derfor er det telefonisk, han er i kontakt med en rygestopskonsulent.
- Det har været fint nok. Man er jo nødt til selv at tro på det. Det er man, siger Jan Warberg.
Folkesundhed Aarhus har fået 14 nye tilmeldte til rygestopforløb under coronakrisen. Det kan der være flere grunde til.
Rygere kan være mere udsatte for COVID-19
Når man er lukket inde i sit eget hjem, så kunne man godt tro, at man som ryger ville ryge mere. Men ifølge rygestopkonsulent Mette Winther, så er der også flere, som gerne vil stoppe.
- For mange kan det sociale være en grund til at holde fast i at ryge, og når man så er ude for vante sociale rammer og relationer, så er det måske der, man kan fokusere på at stoppe, fortæller Mette Winther, som er rygestopskonsulent hos Folkesundhed Aarhus.
Derudover kan der også være en frygt for at få coronavirus, da studier har vist, at rygere kan være mere udsatte for at blive smittet med COVID-19.
- Det er klart, at det fylder for nogle, at man som ryger er ekstra udsat. Flere af dem, som vi har i forløbet, har også andre underlæggende sygdomme. Ifølge WHO tyder det på, at det at være ryger øger risikoen for at blive hårdere ramt af corona-virus, siger Mette Winther til TV2 ØSTJYLLAND.
Der findes endnu ikke endegyldigt evidens for at rygere oftere bliver smittet, men der er en større risiko, mener en professor i tobaksforebyggelse, Charlotte Pisinger.
- Vi har et ansvar i at informere om dette. Vi kan isolere os, vaske vores hænder og spritte af, men det ser ud som om, at rygning har en stor indflydelse på prognosen. Derfor mener jeg, man bør informere om, at der er særlig stor gevinst ved et rygestop i disse tider, siger forskningsoverlæge og professor i tobakforebyggelse, siger Charlotte Pisinger til Dagens Medicin.
I et studie med over 1.000 indlagte patienter med COVID-19, blev patienterne fulgt over tid. 24 procent af de patienter, som røg eller havde røget, blev kritisk syge, hvor af 14 procent af dem, der ikke røg blev kritik syge. Det skriver Dagens Medicin.
Det skal bare lykkes denne gang
Ifølge Mette Winther så vil motivationen for at stoppe med at ryge svinge. Derfor er det vigtigt, at man får ændret nogle vaner, når motivationen er på sit højeste. Når den så daler, så er der forhåbentligt nogle af vanerne, som hænger fast. Man kan stadig tilmelde sig rygestopkurser.
- Vi tilbyder stadig telefoniske forløb, hvor vi har mulighed for at give dem op til seks samtaler. Her snakker vi med borgeren om, hvad der motiverer dem for at blive røgfri, siger Mette Winther.
Indtil videre går det godt for Jan Warberg i Højbjerg. Trangen har ikke været så stor, men han har også lidt hjælpemidler som nikotinplastrer og tyggegummi.
- Helbredet er den største faktor. Det er ikke så meget pengene, man kan altid finde penge til cigaretter, siger Jan Warberg.
Det er da heller ikke første gang, at han har prøvet at stoppe med at ryge, men han håber, at det her er den sidste.
- Nu har jeg holdt med at ryge mange gange, jeg har altid et håb om at holde det. Det skal bare lykkes denne gang, fortæller Jan Warberg.
Folkesundhed Aarhus har lige nu 64 deltagere, som er fortsat i rygestopsforløb telefonisk her under corona-krisen. Derudover er de i sporadisk kontakt med 74 andre. Mange andre sundhedsforløb fortsætter stadig telefonisk under coronakrisen, selvom der er lukket ned for fysisk fremmøde.