Glædestårer efter 'overraskende' hård dom over gigantisk havneprojekt
Planerne for Aarhus Havn er blevet afvist og ophævet af Planklagenævnet, efter foreninger og klimaaktivister har klaget.
Svend Erik Kristensen tastede løs på sit tastatur. Klar til at skrive et nyt høringssvar og fortsætte den kamp, han har kæmpet årevis.
Kampen om at få droppet planerne om at udvide Aarhus Havn.
Pludselig bimlede og bamlede Svens Erik Kristensens telefon - planklagenævnet har behandlet en klage over byrådets lokalplan for Aarhus Havn, og den klage har de tirsdag fået medhold i.
Det betyder, Aarhus Kommunes lokalplan for havneudvidelsen er ophævet af Planklagenævnet, og den historiske udvidelse på 43 hektar af Aarhus Havn er skrottet
- Jeg er fantastisk lettet og glad. Mon ikke der skal springes en prop i aften, siger Svend Erik Kristensen.
Han har endnu ikke nået at læse den 33 sider lange afgørelse fra nævnet, men han er ikke overrasket over udfaldet.
- Vi har hele tiden følt, at vi havde en god sag, og det er også det, vores juridiske rådgivning har peget på. Så vi er utrolig lettet over, at det også sådan, udfaldet er blevet, siger han.
Planen om udvidelsen af havnen har været undervejs siden 2018. Havneudvidelsen blev vedtaget i en lokalplan i juni 2023.
- Et enstemmigt nævn finder på den baggrund, at miljøvurderingslovens minimumskrav til en miljørapport ikke er opfyldt, og miljøvurderingen lider derfor af en væsentlig retlig mangel og er ugyldig, lyder det i Planklagenævnets afgørelse.
Den afgørelse er Svend Erik Kristensen ikke den eneste, der er lettet over. Udvidelsen er nemlig siden begyndelsen blevet mødt med lokal modstand, der bunder i en frygt for, at havneudvidelsen vil gå ud over klimaet, udsigten over Aarhus Bugt og havmiljøet.
Rørt til tårer
Folketingsmedlem for Alternativet Torsten Gejl er rørt til tårer, da TV2 Østjylland fanger ham.
- Min stemme skælver lidt nu. Men det er fordi, det her er så kæmpe stort. Det er en gigantisk grøn sejr for naturen og for alle de aktivister, der har kæmpet for Aarhusbugten, siger Torsten Gejl.
Både Foreningen Beskyt Aarhusbugten og Alternativet i Storkreds Østjylland har været en del af den klage, der nu har fået medhold i Planklagenævnet.
- Den her sejr skal tilegnes alle de mennesker, der har skrevet læserbreve og demonstreret og lagt ufatteligt mange timer i den grønne aktivtisme, og det gør mig så glad, at det kan lykkes at forandre noget, siger Torsten Gejl.
Han fortæller videre, at Alternativet har planer om at fejre dagens nyhed med en fest på fredag.
- Det er svært at beskrive, hvor stort det her er. Men det her er en af de største sejre i Alternativets historie. I Østjylland klart den største, siger han.
Også i Danmarks Naturfredningsforening, der ligeledes er en af de parter, der har klaget, ser man afgørelsen som en sejr.
- Vi skal nu læse afgørelsen igennem, men er umiddelbart af den opfattelse, at natur, miljø og klima har vundet en sejr i dag. Sagens forløb demonstrerer, at fremtidens anlægsprojekter skal leve op til helt nye standarder for planlægning, bæredygtighed og borgerindragelse, og at den grønne dagsorden er kommet for at blive! skriver Sebastian Jonshøj, formand for Dansk Naturfredningsforening i Aarhus.
'Vildt graverende'
Selvom det for modstandere af havneudvidelsen er en glædens dag, så møder byrådet i Aarhus Kommune fortsat kritik.
- Vi er umådeligt glade for afgørelsen. Vi synes, vi i flere sager har set, man ikke gør sit arbejde ordentligt i forhold til at miljøkonsekvensvurdere, og det er også tilfældet her. Det er dejligt at se, man ikke kan slippe afsted med det, siger formand i Danmarks Sportsfiskeriforbund, Torben Kaas, og uddyber:
- Jeg synes selvfølgelig, det er påfaldende, det overhovedet skal være nødvendigt at køre sådan en sag her - at byrådet ikke af egen drift sørger for at overholde loven på det her punkt. Man har i blinde vedtaget en lokalplan uden at vide, hvilke miljøkonsekvenser, det får.
Det er formand for foreningen Beskyt Aarhusbugten, Svend Erik Kristensen, enig i.
- At byrådet traf en beslutning over stok og sten uden at kende miljøkonsekvenserne er helt vildt graverende, siger han.
Overrasket over afgørelse
Aarhus Kommune udtaler tirsdag i en pressemeddelelse, at det er 'beklageligt, at Planklagenævnet har fundet anledning til at underkende plangrundlaget for udvidelsen af Yderhavnen.'
Kommunen kan endnu ikke sige, hvad afgørelsen kommer til at betyde for projektet.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) siger i en skriftlig kommentar, at han er 'forundret' over afgørelsen og vil indkalde til politisk drøftelse:
- I første omgang vil jeg afvente Teknik og Miljøs gennemlæsning af afgørelsen og afdelingens vurdering, men afgørelsen kalder selvfølgelig på en drøftelse med forligspartierne bag den politiske aftale om havneudvidelsen snarest muligt, hvilket jeg vil tage initiativ til, siger borgmesteren.
Også havnedirektør Thomas Haber Borch siger i en skriftlig kommentar, at han er 'overrasket' over afgørelsen, som nu skal nærlæses inden en dialog med Aarhus Kommune.
Et projekt med for og imod
I foråret 2022 fik Aarhus Kommune efter en høringsperiode mere end 1600 høringssvar, der handlede om projekt havneudvidelse.
Herefter besluttede byrådet at arrangere en række temamøder og borgermøder, der havde til formål at oplyse om projektet. Der blev samtidig nedsat et borgerpanel.
Modstanderne har blandt andet været bekymret for, at udvidelsen ville ødelægge udsigten fra Marselisborg til Mols, og det oprindelige projekt fra 2018 er da også reduceret ad flere omgange, så den kommende havn ikke strækker sig helt så langt ud i vandet.
Det oprindelige projekt var med en udvidelse på 140 hektar, men det endte med 84 hektar fordelt over flere etaper.
Derudover er der besluttet en række nye initiativer og grønne tiltag for både klima og havmiljø samt en tørhavn længere fra kajen.
Beslutningen om at udvide Aarhus Havn blev truffet på et byrådsmøde den 21. juni 20233. 21 stemte for, syv imod og tre af de 31 medlemmer deltog ikke i afstemningen.
Kilde: Aarhus Kommune og TV2 Østjyllands arkiv
Klar til kamp
Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskeriforbund, Torben Kaas, understreger dog, at han stadig er klar til kamp.
- Nu vil man nok få lavet en miljøkonsekvensrapport, som kan leve op til kravene, så må vi se, hvad den siger. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at den viser, det er en god idé at belaste havmiljøet yderligere, siger han og tilføjer:
- Men vi sover med støvler på om natten, så jeg er glad for den afgørelse, vi har fået, men vi kommer til at holde øje med, hvad der står i en ny rapport, og hvilken lokalplan der så kommer. Vi er ikke færdige med den her sag.
Dagens nyhed betyder ifølge formand for foreningen Beskyt Aarhusbugten Svend Erik Kristensen, at alle planer om en havneudvidelse bliver mindst en-to år forsinket - hvis ikke det bliver helt droppet.
- Jeg kan ikke se andet, end at Aarhus Kommune er slået helt tilbage til start omkring lokalplanen i havneområdet. Og den slags tager en-to år, det betyder, at denne sag vil være uafklaret, når der kommer kommunalvalg. Til den tid tror jeg, det kan blive svært at komme igennem med en ny plan for havneudvidelse, siger han.
Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, lyder det i afgørelsen.
Spørgsmål eller kommentar? Skriv til os!