Gorm er forsøgsperson: Skal teste om E-cigaretter er farlige

E-cigaretter er et populært alternativ - men er dampen fra dem farlig for omgivelserne? Det bliver i øjeblikket undersøgt på Aarhus Universitet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En sky af røg er for mange danskere erstattet af damp. E-cigaretter vinder indpas i befolkningen som alternativ til almindelige cigaretter. Nogle skifter, fordi de tænker, at de dampende cigaretter er sundere.

Men er de nu også det? Og hvordan påvirker de egentlig omgivelserne? Det vil forskere på Aarhus Universitet undersøge.

Forsøget, der kører over flere måneder, går ud på, at forsøgspersoner bliver sat ind i Aarhus Universitets såkaldte klimakamre. Her bliver de udsat for damp fra E-cigaretter.

Gorm Nielsen er en af forsøgspersonerne, der skal sidde i flere timer i klimakammeret og indånde e-damp.

- Jeg gør det for at fremme den viden, der er på området. Både af hensyn til nuværende generationer og kommende generationer, siger Gorm Nielsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Flere forsøgspersoner

Al dampen til forsøget kommer fra kammeret ved siden af det, som Gorm Nielsen sidder i. Der sidder nemlig Deniz Mercan. Han har benyttet sig af E-cigaretter i fem år og skal puste damp ind i en slags ventilationsskakt, som sender dampen videre ind til Gorm Nielsen.

Deniz Mercan kan godt lide at dampe på E-cigaretter. 

- Det er en hobby. Der er så meget mere i det her med damp. Det bliver til et fællesskab, siger Deniz Mercan om baggrunden for, hvorfor han begyndte at bruge E-cigaretter.

Professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed er projektansvarlig for forsøget. Han mener, at det er meget vigtigt at få afklaret om passiv e-damp er farligt eller ej.

- Dyreforsøg har vist, at det ikke er helt harmløst, og man kan blive udsat for mange af sådan nogle partikler i løbet af en dag, hvis man er tæt på en E-damper. Vi tænker, at der kan være en toksikologisk effekt af E-damp, siger Torben Sigsgaard.

 

Efter en kraftig stigning i antallet af E-dampere efter, at E-cigaretten kom til Danmark, har antallet af brugere i de seneste år ligget stabilt på omkring 100.000, der dagligt damper på E-cigaretterne.

Overrasket over popularitet

- Det er kommet lidt ind som en tyv om natten. E-cigaretter har udbredt sig i store dele af dem europæiske befolkning, uden at vi har undersøgt, om det er skadeligt både på kort sigt og på lang sigt, siger professor Torben Sigsgaard.

Der findes allerede en masse undersøgelser af E-cigaretterne. Men ingen af dem giver et entydigt svar på, hvorvidt E-damp er skadeligt eller ej.

E-cigaretter har udbredt sig i store dele af dem europæiske befolkning, uden at vi har undersøgt, om det er skadeligt både på kort sigt og på lang sigt.
Torben Sigsgaard, professor, Aarhus Universitet

Center for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden har dog tidligere lavet en sammenfatning, der viser, at det sandsynligvis er skadeligt.

Forsøgspersonerne til den nye undersøgelse på Aarhus Universitet har alle meget følsomme lunger – og enkelte er eksempelvis KOL-patienter.  Det skyldes, at de nemmere vil kunne mærke, om de bliver påvirket eller ej. Tager de skade af dampen, forudser professoren, at det også vil gælde for børn og astmapatienter.

VIDEO: Professor Torben Sigsgaard mener, at E-cigaretterne er blevet hurtigere populære, end forskerne har kunne nå at undersøge dem. 

Hoster efter forsøg

Forsøgsperson Gorm Nielsen var ikke i tvivl efter at have opholdt sig to timer i klimakammeret. Han kunne mærke dampen og havde det som om, at han skulle hoste hele tiden.

- Jeg døjer ellers ikke med hoste lige for øjeblikket, så jeg går ud fra det er en reaktion på det her, fortæller Gorm Nielsen.

VIDEO: Emil Veje er butikschef i en butik, som sælger E-cigaretter og væsker til dem. 

De væsker, der bruges til E-cigaretter fås i dag i mange varianter blandt andet jordbær, lakrids, vingummi og æble. Torben Sigsgaard mener, at E-damp i dag har fået et helt forkert uskadeligt image.

- Det er sejt. Det er cool. Det er ufarligt. Det sælges næsten som om, at hvis du ikke bruger E-cigaretter, er du ikke rigtig klog. Det er nærmest godt for helbredet. Det mener vi ikke er den rigtige måde at promovere det på, siger professoren.

Der skal foretages mange forsøg, og først om et års tid vil resultatet af Aarhus Universitets undersøgelse ligge klar.

Du kan komme indenfor og se kammeret, hvor forsøget foregår, i tv-indslaget øverst i artiklen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her