Har sendt over 100 ansøgninger: Mangler der ikke sygeplejersker?
Regeringen ønsker flere udenlandske sygeplejersker til Danmark. Men faktisk mangler Region Midtjylland for tiden ikke sygeplejersker i en grad, at det ikke kan løses med danske kandidater.
Flere end 100 ansøgninger.
Lige så mange afslag.
Det er den brutale virkelighed for Masoomeh Zakipoor og Fatimh Firoozi. De er begge kommet til Danmark fra Iran med en drøm om at arbejde som sygeplejersker.
De knokler på med danskundervisningen. Også da TV2 Østjylland møder dem, hvor de er til sprogcafé på Risskov Bibliotek.
De har endda fået godkendt deres iranske sygeplejerskeuddannelser af de danske myndigheder. Alligevel står de foran en uoverskuelig mur af afslag på afslag.
Hvis de skal arbejde i det danske sundhedsvæsen, skal de nemlig igennem en såkaldt evalueringsansættelse.
Det betyder, at de skal følges af en kollega i et halvt år, hvor der bliver holdt øje med deres kompetencer og deres danske sprogegenskaber. Men den type ansættelser er ikke nemme at få.
- Da vi var i Iran, sammenlignede vi forskellige arbejdsmarkeder. Canada, Tyskland og Danmark. Og i Danmark forstod vi, at de manglede sygeplejersker, men virkeligheden lever ikke op til vores forventninger, forklarer Masoomeh Zakipoor, der anslår, at hun har søgt flere end 100 forskellige jobs.
Hvad er en evalueringsansættelse?
Formålet med din evalueringsansættelse er, at din arbejdsgiver skal vurdere dine kliniske kompetencer og dine evner til at kommunikere med patienterne og det øvrige sundhedspersonale i praksis. Evalueringsansættelsen skal sikre os, at du har de nødvendige fundamentale sygeplejefaglige og sproglige kompetencer og ikke er til fare for patientsikkerheden.
Der er derfor tale om, at der under din evalueringsansættelse sker en afprøvning af dine faglige og sproglige færdigheder.
Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed
Samme situation står Fatimh Firoozi i. Hun anslår ligesom Masoomeh Zakipoor, at hun har sendt et trecifret antal ansøgninger til sygeplejerskejobs i hele landet.
- De siger, at de ikke mangler evalueringsansættelser. At de ikke har budget til det, fortæller Fatimh Firoozi.
Mange får ikke brugt deres uddannelser
De to kvinder står langt fra alene.
Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at langt størstedelen af de udenlandske sygeplejersker, der får godkendt deres uddannelser i Danmark, ikke får brugt den ude på det danske arbejdsmarked.
Region Midtjylland: Der er nok danske sygeplejersker lige nu
- Først og fremmest er vi rigtig glade for interessen for at blive sygeplejerske hos os. Selvom sygeplejerskemanglen ikke er aflyst, så er situationen lige her og nu, at det ofte er muligt at rekruttere danske sygeplejersker. Udenlandske sygeplejersker i evalueringsansættelser skal have fuld løn på lige fod med en dansk sygeplejerske, så de enkelte arbejdspladser skal prioritere mellem en udenlandsk sygeplejerske, der skal lære sproget og en dansk sygeplejerske. Vores hospitaler er presset på økonomien. Derfor er der desværre sjældent midler til at tage evalueringsansættelser ind som ekstra.
Jørn Mørup, vicedirektør, Koncern HR, Region Midtjylland
Fra 2019 til i dag har Styrelsen for Patientsikkerhed godkendt 3.070 uddannelser, så de kan bruges i Danmark.
Til gengæld er der i samme periode kun udstedt 330 evalueringsautorisationer. Det er altså lige under 10 pct. af de uddannede udenlandske sygeplejersker, der kommer ud og bruger deres uddannelser.
Kan ende med hjemsendelse
Når udenlandske sygeplejersker kommer til Danmark, får de en opholdstilladelse, der varer tre år, så de kan nå at få godkendt deres uddannelser og lære dansk.
Hvis ikke de indenfor de tre år har fået et job som sygeplejerske, udløber opholdstilladelsen, og så skal de igen rejse hjem til for eksempel Iran.
Den tid er ved at være tæt på for Fatimh Firoozi. Om otte måneder udløber hendes opholdstilladelse.
- Jeg kan slet ikke tænke på at vende tilbage til Iran, fortæller hun og uddyber, at kvinderne, hvis de rejser tilbage til Iran, har mistet deres status i det iranske samfund.
Region Midtjylland har ikke afsat penge til evalueringsansættelser:
Alle regioner – på nær Region Midtjylland – har sat penge på deres 2025-budgetter til at understøtte ansættelser af udenlandsk sundhedspersonale, herunder sygeplejersker.
I Region Hovedstaden har man eksempelvis afsat 3,5 mio. kr. årligt til en sprogindsats og til en pulje, så regionens hospitaler kan få tilskud til at etablere evalueringsansættelser.
Region Sjælland har øremærket 8 mio. kr. i 2025 til at ansætte sygeplejersker og læger fra udlandet i evalueringsstillinger.
I Region Syddanmark har man sat 3 mio. kr. af til at øge antallet af evalueringsstillinger for sygeplejersker.
Region Nordjylland har øremærket 400.000 kr. i 2025 til at understøtte, at udvalgte sygehusafdelinger, hvor det i dag er særligt vanskeligt at rekruttere personale, kan ansætte udenlandske sundhedspersoner i evalueringsstillinger.
Kilde: Sundheds- og Indenrigsministeriet på baggrund af regionernes budgetaftaler 2025
Ifølge Dansk Sygeplejeråd er det et stort problem, at de udenlandske sygeplejersker ikke kan finde job, når de er kommet hertil.
- Når skiftende regeringer har opfordret sundhedspersonale til at komme hertil, er det klart, at det er problematisk, at udenlandske sygeplejersker – såfremt de har nødvendige kompetencer – ikke kan få et job i Danmark, forklarer Kristina Robins, der er 2. næstforkvinde i Danske Sygeplejeråd.
Et problem på den lange bane
Selvom Region Midtjylland lige nu ikke oplever de store udfordringer med at rekruttere danske sygeplejersker, kan det give problemer på den lange bane, hvis man når at sende kompetent arbejdskraft ud af landet igen.
- Over en bred kam er der fortsat mange sygeplejersker, der løber alt for hurtigt, fordi de mangler kollegaer, og vi ser en stor efterspørgsel efter sygeplejersker i hele landet. Samtidig ved vi, at der flere steder har været ansættelsesstop grundet økonomien, så det er i hvert fald for tidligt af aflyse sygeplejerskemanglen, siger Kristina Robins og understreger, at det kræver ekstra ressourcer i en i forvejen presset hverdag at få de udenlandske sygeplejersker godt i gang.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) forklarer i et skriftligt svar, at ordningen med evalueringsansættelser generelt fungerer, som den skal.
- Udenlandske sygeplejersker kan være et kæmpe plus for vores sundhedsvæsen, der mangler medarbejdere, men det er helt afgørende, at de har de nødvendige faglige og sproglige kvalifikationer, der skal til, for at kunne begå sig på fx. et dansk sygehus, forklarer ministeren og understreger, at der er behov for flere hænder i sundhedssektoren:
- Flere steder i sundhedsvæsnet har man udfordringer med at rekruttere personale, og derfor skal vi være glade for, at udenlandske sygeplejersker og andre sundhedspersoner kommer til Danmark, siger Sophie Løhde.