I dag sker det: 32-årig overtager posten

Onsdag overgår den prestigefulde titel til en ny.

Bundsgaard meddelte i oktober, at han trækker sig fra posten.

Onsdag får Aarhus ny borgmester, når Jacob Bundsgaard (S) giver borgmesterkæden videre til Anders Winnerskjold (S).

Det forventes at ske på byrådsmødet onsdag klokken 16.

Bundsgaard meddelte onsdag 23. oktober sit stop efter 13 år på borgmesterposten.

32-årig overtager stafetten

Det er 32-årige Anders Winnerskold, der skal erstatte Jacob Bundsgaard som Aarhus-borgmester.

Winnerskjold har været medlem af Aarhus Byråd siden 1. januar 2018.

Anders Winnerskjold meddelte som en af de første dagsordener som borgmester, at han vil sørge for julelysene i 2024.

Han blev valgt ind med 2721 personlige stemmer. Ved det seneste kommunalvalg i 2021 fik han 4861 personlige stemmer. Han har været rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse siden 1. januar 2022.

- Jeg er socialdemokrat, og derfor kommer der heller ikke revolution. Men jeg er jo et andet menneske, og det kommer naturligvis også til at påvirke politikken, sagde Anders Winnerskjold, da han blev præsenteret som Jacob Bundsgaards afløser.

Winnerskjold gjorde det samtidig klart, at han regner med at være socialdemokratiets borgmesterkandidat i Aarhus ved kommunalvalget i 2025.

- Jeg har i flere år vidst, at jeg gerne ville påtage mig ansvaret, hvis det blev mig givet, sagde Winnerskjold om borgmesterposten.

Det er den socialdemokratiske byrådsgruppe i Aarhus, der har indstillet Anders Winnerskjold som borgmester i Aarhus Kommune.

- Vi kender Anders som en dygtig og arbejdsom rådmand. Vi kender også Anders som en god byrådskollega, og derfor er vi allesammen trygge ved at give stafetten videre til Anders, sagde gruppeformand Anette Poulsen (S) på pressemødet.

Anette Poulsen (S) præsenterede Anders Winnerskjold som ny borgmester.

Et enestående privilegie

Jacob Bundsgaard takker af efter 13 år på borgmesterposten.

Det er tid til et skifte i hans karriere, oplyste han på et pressemøde, men hvad han skal fremover, ved han endnu ikke, lød det.

- Jeg er nået til vejs ende i mit politiske virke. Det har været et enestående privilegie at stå i spidsen for den by, jeg er født i, vokset op i og har tilbragt næsten hele mit liv, sagde han.

Lynanalyse

TV2 Østjyllands lokalreporter i Aarhus Kommune, Lasse Dieckmann, lavede følgende analyse, da Jacob Bundsgaard meddelte sit stop:

Det er højst overraskende, er Jacob Bundsgaard lægger borgmesterkæden fra sig. En borgmesterkæde, der har ligget usvigeligt sikkert omkring skuldrene på ham siden 2011.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at den nu tidligere bykonge havde retning mod et valg i 2025, hvor valgsejren ikke har set lige så sikker ud, som den har gjort de foregående gange.

En række dårlige sager har svækket Bundsgaards styrke. Her falder især fadæsen om havneudvidelsen i øjnene, hvor det enormt omdiskuterede og stor anlagte projekt faldt til jorden på grund af fodfejl i embedsværket. Det var grænsende til det pinlige for kommunen.

Derudover har der været andre sager i den kedelige afdeling for borgmesteren. Blandt andet de manglende milliarder på anlægsbudgettet og en i befolkningen upopulær mobilitetsplan. En mobilitetsplan, der egentlig står Teknik- og Miljørådmand Nicolaj Bang (K) på, men som er tvunget igennem af borgmesterens ihærdige kamp for CO2-neutralitet i 2030.

Alt sammen en svækkelse af en ellers stærk borgmester. Ikke desto mindre er det noget af en bombe, at han forlader borgmesterkontoret før tid.

Arvingen er der dog styr på. Den rækkefølge er næsten lige så sikker som i kongehuset. På spring må kronprins i Socialdemokratiet og rådmand for Sociale forhold og beskæftigelse, Anders Winnerskjold, stå.

Han trækker sig af personlige årsager efter 22 år som byrådsmedlem, men den 48-årige politiker skifter ikke til et andet job foreløbigt.

- Hvis jeg kan holde mig i skindet, har jeg planer om at tænke mig om i forhold til, hvad jeg gerne vil. Det er en personlig beslutning, jeg har truffet efter moden overvejelse, siger han.

Jacob Bundsgaard har flere gange været rodet ind i dårlige sager som borgmester.

Bundsgaard afviser, at han træder tilbage, fordi Socialdemokratiet står dårligt i meningsmålingerne, eller fordi hans personlige stemmetal blev halveret ved seneste kommunalvalg.

- Det er et personligt valg, og meningsmålinger går op og ned. Jeg har brug for efter 25 år at bruge nogle kræfter på noget andet. Jeg har stillet mig i byens tjeneste efter mere end to årtier, siger han.

Han afviser også, at eventuelle møgsager skulle være skyld i, at han nu træder tilbage.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her