- Klokken er et om natten og jeg har færre sengepladser end patienter
Der er stor mangel på sengepladser og personale på Psykiatrisk Hospital i Risskov, fortæller en lægevikar
Flere personer med indsigt i forholdene på det psykiatriske hospital i Risskov står nu frem og fortæller deres version af historien om en psykiatri under pres.
Gunhild Mikkelsen er medicinstuderende, og hun har arbejdet som lægevikar på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Hun fortæller om manglende ressourcer på afdelingen.
- Der er ikke noget galt med afdelingen eller menneskerne, der arbejder der. Det er simpelthen den der ressourcemangel, der er et problem, siger Gunhild Mikkelsen, der har været lægevikar på Psykiatrisk hospital i Risskov.
Hun beskriver sine daværende kollegaer som dygtige og nogle af de mest empatiske mennesker, hun har mødt.
- Men man kan jo mærke, at der er en mangel på ressourcer, siger Gunhild Mikkelsen.
Hun læser medicin på Aarhus Universitet, og er færdiguddannet i januar 2018, men arbejdede allerede i sommer som vagtlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor hun var med til at vurdere, om patienter skulle indlægges eller ej.
- Og så havde jeg en oversigt over, hvor mange ledige sengepladser, vi havde på de forskellige afdelinger. Og der kunne jeg godt mærke, at jeg blev meget stresset nogle gange, da jeg sidder der klokken et om natten og ser, at jeg har meget færre sengepladser i forhold til patienter, der sidder i venteværelset, siger Gunhild Mikkelsen.
Personalet kæmper
Hun oplevede, hvordan personalet måtte kæmpe for at få det hele til at hænge sammen i hverdagen.
- Nu er de jo vant til at kunne håndtere det der med dårlig plads og dårlige ressourcer. Så vi er blevet rigtig gode til det. Og igen, så tænker man, det skal du ikke behøve at være god til, siger Gunhild Mikkelsen.
Ifølge hende er spørgsmålet om for få sengepladser og for lidt personale ikke noget, der kun trænger sig på i eksempelvis sommerperioden.
- De kender det, de er ikke overraskede, når man sidder der og siger, der er kun to pladser tilbage på modtagelsen. Ja ja, det er de vant til. Og så finder de løsningen på det, fortæller Gunhild Mikkelsen.
Hos Region Midtjylland er manglen på speciallæger inden for psykiatrien alvorlig. Fredag kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at der er 29 speciallægestillinger inden for psykiatrien, der er ikke besat på nuværende tidspunkt.
Erfaringerne fra vikariatet har sat nogle tanker i gang hos Gunhild Mikkelsen. Men hun har ikke mistet lysten til at beskæftige sig med psykiatri i fremtiden.
- Men jeg kan også godt mærke, at jeg blev lidt afskrækket af at se, at der er så stor belastning i forhold til ressourcer på det her speciale. Det føles ikke særlig godt. Jeg studerer jo medicin for at blive læge og for at hjælpe mennesker så godt, som jeg nu kan, siger Gunhild Mikkelsen.
Flere kritiske røster
Gunhild Mikkelsen er ikke den eneste læge, der står frem for at fortælle om forholdene på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Lørdag talte tv2østjylland.dk med reservelæge Johann Edler.
- Vi har ingen sengepladser at gøre med. Der er så meget fokus på, hvem man kan udskrive, for at vi kan få andre ind. Vi kan kun indlægge dem, der har det absolut dårligst, og jeg er med til at udskrive folk, hvor den bedste behandling ville være, at de var indlagt i længere tid, siger Johann Edler til TV2 ØSTJYLLAND lørdag.
Lørdag var vi i kontakt med lægefaglig direktør for psykiatrien Per Jørgensen. Han anerkender fuldt ud Johann Edlers synspunkt.
- Jeg har ingen grund til ikke at tro på, hvad han siger. Hvis han fortæller, at det er hans oplevelse, vil jeg ikke sætte spørgsmålstegn ved det. Jeg anerkender hans vurdering, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge ham er det dog muligt at drive afdelingen på en lægefagligt forsvarlig måde.
- Jeg mener, at det er forsvarligt, men det er ikke optimalt. Jeg anerkender, at man er i den situation, at man kan være nødsaget til at udskrive nogle, hvor man kan være bekymret for, hvad der skal ske efterfølgende. Men jeg er sikker på, at det er en generel opgave, man har som læge, at man til enhver tid må overveje hvilke patienter, der skal være i de senge, der er, siger Per Jørgensen.
Den seneste uge har TV2 ØSTJYLLAND fortalt om konsekvenserne ved svigt i psykiatrien. Vi har blandt andre mødt Jonatan Heide Becker. En 25-årig mand, der døde kun 48 timer efter, han var blevet udskrevet fra det psykiatriske hospital i Risskov.