Ny rekord: Krydstogtturister strømmer til det østjyske
Turisterne søger til det østjyske i hobetal fra kajen, viser tal fra VisitAarhus, der vinkede farvel til årets sidste krydstogtskib fredag aften.
Bølgerne skvulper, da krydstogtskibet AIDAmar fredag ligger kurs forbi Aarhus Havn som det sidste i år.
Krydstogtskibet, der sejler fra Tyskland, ligger til kaj og ud vælter det med en masse kulturhungrende turister, som skulle ud at opleve de aarhusianske goder.
Én af dem er Dominik Munk fra Frankfurt, der besøger det østjyske for første gang.
- Det er en vidunderlig by, vi har købt gaver med hjem, og menneskerne her er simpelthen skønne, siger Dominik Munk, der er taget afsted med sin kone.
Flere kommer til
Dominik Munk er langt fra den eneste, som har taget turen til landets næststørste by via krydstogtskib i 2024.
190.000 turister fordelt på 130 nationaliteter er trådt i land ved Aarhus Havn i løbet af året.
Og det er en ny rekord.
Sidste år var antallet af turister, der satte sine fødder i den jyske muld fra havnefronten, på 142.000. Det er til stor glæde hos turistorganisationen VisitAarhus, som håber på en langsigtet virkning.
- Vi ser med stor glæde tilbage på en vellykket krydstogtsæson med flere krydstogtgæster i Aarhusregionen end nogensinde før, siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus i en pressemeddelelse.
Hun understøttes af gæst- og servicemanager hos VisitAarhus, Bente Mondrup, der er til stede nede på kajen fredag, da turisterne søger tilbage mod krydstogtskibet.
- Det kan være, at de kommer igen, når det er lidt varmere til sommer og måske bruger en hel sommerferie her, når de først har set, hvad vi har at byde på.
Populære destinationer
Krydstogtgæsterne kan melde sig på guidede ture på skibene, hvilket mange benytter sig af.
Det er således blevet til i alt 906 forhåndsbookede busture rundt i Aarhus' nærområde i løbet af 2024.
Det er en stigning på knapt 33 procent sammenlignet med 2023.
- Det vidner om, at der er unikke oplevelser i hele destinationen, siger Pia Lange Christensen.
Årets højdespringer er Den Gamle By, i hælene finder man Aarhus Domkirke, Sail Event Aarhus og Ebeltoft.
Men turene er også gået til en række østjyske seværdigheder, der blandt andre tæller Museum Silkeborg, Randers Regnskov og ARoS.
- Det har udviklet sig meget i løbet af de 20 år, jeg har været i branchen. Tidligere var det primært rige amerikanere, som tog på krydstogt, men i dag er det bredt ud til almindelige mennesker, og det er dem, vi gerne vil have til at holde sin sommerferie her, siger Bente Mondrup.
Kan Aarhus blive mættet af turister, eller håber I på flere?
- Vi vil gerne have endnu flere. Især de krydstogtsgæste, der er fra vores nærområder. Det betyder også, at vi ikke skal transportere dem så langt, og vi har en større chance for, at de kommer igen, siger Bente Mondrup
Kom igen
Helmut Brunhuber fra Dresden er en af dem, der kom forbi Aarhus, da syrenerne blomstrede i maj.
- Det er min anden gang her i byen. Jeg synes, det er meget spændende med dens historiske forbindelse til vikingerne, siger Helmut Brunhuber.
Sammen med sin søn har han blandt andet brugt sin fredag på Latinerkvarterets brogede brosten samt i toppen af Lighthouse på Aarhus Ø.
- Det er en dejlig by, og hvis jeg får muligheden for det, så vil jeg komme igen til sommer, siger Helmut Brunhuber.