Lars' mor bad om hjælp til at dø: Nu vil han have aktiv dødshjælp gjort lovligt
Aktiv dødshjælp er ulovligt i Danmark. Men det vil en håndfuld sygeplejersker lave om på. Derfor har de stillet et borgerforslag i håbet om at tvinge politikerne til at tage stilling til emnet.
Omgivet af syge patienter i smerter finder Lars Lior Ramsgaard og to kolleger hinanden i en kaffepause. De er sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital, og over kop kaffe falder snakken på aktiv dødshjælp.
Hvorfor er det ikke lovligt i Danmark, spørger de hinanden. Det burde det være konkluderer de, og kort efter har de oprettet et borgerforslag.
’Legalisering af aktiv dødshjælp’ er overskriften.
- Det er en del af vores hverdag at snakke med vores patienter om død og selvmord, derfor var der ikke langt fra tanke til handling, fortæller Lars Lior Ramsgaard, der er stiller af forslaget til TV2 Østjylland.
Mor ville have hjælp til at dø
Det har nemlig gjort et stort indtryk på ham at være tæt på patienter, der gerne vil dø. Noget, der også har fået ham selv til at tænke mere over døden.
- Den berøringsangst, som nogen måske kan have i forhold til døden, er nok mindre, når man arbejder med det til dagligt og snakker med folk, der har et stærkt ønske om at dø, siger han.
I december så han DR’s dokumentar ’På tirsdag skal jeg dø’, hvor journalist Anders Lund Madsen følger Preben Nielsens sidste rejse. Han har nemlig bestilt tid til at dø i Belgien.
- Det er ikke rimeligt, at man skal ud på en bekostelig, smertelig og ydmygende rejse til et land, hvor aktiv dødshjælp er lovligt for at dø en værdig død. Det er derfor, det skal være en mulighed herhjemme.
Dokumentaren bragte en række minder op i Lars Lior Ramsgaard. For nogle år tilbage spurgte hans syge mor nemlig, om ikke han ville hjælpe hende med at dø. Og selvom lysten til at hjælpe var der, så var det aldrig en mulighed at handle på morens ønske.
- Det er jo strafbart, udbryder han.
Her er aktiv dødshjælp lovligt
I Europa er det muligt at få aktiv dødshjælp i Belgien, Luxembourg, Holland og Spanien
I Danmark er passiv dødshjælp tilladt. Det betyder, at man undlader at iværksætte foranstaltninger, som ville kunne forlænge patientens liv. For eksempel at afbryde respiratorbehandling.
Vil genoplive debatten
Men den situation satte tankerne i gang hos sygeplejersken.
- Det gjorde, at jeg blev bevidst om problemstillingen, og jeg tror også, at det er en af grundene til, at jeg har stillet det her borgerforslag.
For fem år siden var der et lignende borgerforslag. Det fik ikke mere end 8.386 støtter, hvilket var langt fra at nå de 50.000, det kræver, for at et forslag kan tages op i Folketinget.
Med det in mente har Lars Lior Ramsgaard ikke de helt store forventninger til sit eget forslag. Han håber dog, at det kan være med til at starte debatten op igen, og at politikerne tager sig tid til at diskutere emnet.
- Emnet fortjener at blive bragt til live og debatteret igen, siger han.
Modstandere frygter moralsk skred
Og han ser det som værende positivt, at forslaget denne gang kommer fra nogle sygeplejersker.
- Der er en modstand generelt i sundhedsvæsnet mod aktiv dødshjælp. Særligt lægerne vil ikke have det indført, fortæller Lars Lior Ramsgaard.
Men lægerne har jo fået en uddannelse med henblik på at redde liv og ikke tage liv. Kan det ikke være etisk uforsvarligt at ændre på den procedure lige pludseligt?
- Det er der nok en læge, der skal svare på, og jeg er ikke ekspert i lægeløftet, men i det ligger der også nogle ting om at lindre smerte og lidelse, og det er det her jo en del af, siger han.
Partiernes holdning
Vi har lavet en rundringning til hvert partis sundhedsordfører, og de mener følgende:
Franciska Rosenkilde – Alternativet: For aktiv dødshjælp under tilpassede omstændigheder
Jens Henrik Thulesen Dahl – Danmarksdemokraterne: Imod aktiv dødshjælp
Per Larsen – Konservative: Imod aktiv dødshjælp - men styrk den palliative behandling
Kim Edberg Andersen - Nye Borgerlige: Ikke vendt retur på vores henvendelser
Peder Hvelplund – Enhedslisten: Imod aktiv dødshjælp – men styrk den palliative behandling
Louise Brown - Liberal Alliance: Folketingsgruppen er fritstillet – personligt selv for aktiv dødshjælp
Monika Rubin – Moderaterne: Folketingsgruppen har endnu ikke taget stilling til emnet
Flemming Møller Mortensen – Socialdemokratiet: Ikke vendt retur på vores henvendelser
Lotte Rod - Radikale Venstre: Folketingsgruppen har endnu ikke taget stilling til emnet – personligt selv for aktiv dødshjælp
Kirsten Normann Andersen – SF: For stort et spørgsmål til et for- eller imodsvar
Christian Aagaard Melson – Venstre: Imod aktiv dødshjælp
Det er formand for Lægeforeningens etiske udvalg dog langt fra enig i. Klaus Klausen mener, at aktiv dødshjælp vil stride imod alt, hvad læger som vanligt har som job i sundhedsvæsnet.
- Vores mål er, at man skal lindre så meget som muligt, og man skal sørge for, at den hjælp, man har brug for, hvis man er døende eller svært syg, er den nødvendige. Ikke at vi skal foreslå dem, at vi slår dem ihjel i stedet for, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Og den overbevisning deler Det Etiske Råd. Ifølge formanden vil det være moralsk forkert at gøre aktiv dødshjælp lovligt.
- Hvis vi nu beslutter, at en gruppe af mennesker kan få aktiv dødshjælp, så har samfundet sagt til alle i den gruppe, at vi egentlig godt kan forstå, at de ikke synes, deres liv er værd at leve, siger Leif Vestergaard Pedersen.
I skrivende stund har borgerforslaget over 16.000 støtter.
Går du med selvmordstanker, kan du kontakte Livslinien på 70 201 201