Mæslinger ville have kostet Kamille livet - nu vil hun have alle børn vaccineret
Stor opbakning til borgerforslag om at vaccinere alle børn i institutioner. Ekspert forudser bedre kontrol med mæslinger fremover.
- Hvis jeg var blevet smittet med mæslinger dengang, havde jeg ikke været her i dag.
Sådan lyder det fra 22-årige Kamille Mathiasen, der har kastet sig ind i den ophedede debat om mæslingevaccination.
Danmark er lige nu ramt af en mæslingeepidemi, og det kan få stærke følelser op i særligt småbørnsforældre.
Kamille Mathiasen har ikke selv børn, men hun blev alligevel bekymret, da hun læste om epidemien.
Stor opbakning til borgerforslag
Fra sit tredje til sit sjette år led Kamille Mathiasen af leukæmi. I den periode var hendes immunforsvar helt skudt ned, når hun modtog kemobehandlinger.
- Det var vigtigt, at folk omkring mig var vaccinerede. Jeg kunne i forvejen ikke komme særligt meget ud, men hvis der havde været sådan en epidemi, som der er nu, var jeg slet ikke kommet udenfor, siger Kamille Mathiasen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun stillede onsdag i denne uge et borgerforslag, der søndag eftermiddag har fået 11.700 støtter. Hvis hun når 50.000 støtter, skal Folketinget behandle forslaget.
- Mit forslag går i al sin enkelthed ud på, at alle de børn, der kan vaccineres, skal vaccineres, hvis de vil gå i en offentlig institution. Det er mest af alt for at passe på de børn, der ikke kan vaccineres på grund af sygdom, siger Kamille Mathiasen til TV2 ØSTJYLLAND.
Historisk høj tilslutning
Ifølge sektionsleder for vaccineforebyggelige sygdomme hos Statens Serum Institut, Palle Valentiner-Branth, vælger flere forældre at få deres børn vaccineret mod mæslinger.
Tilslutningen til MFR-vaccinen steg således i 2018, oplyser han.
- Hvis barnet skal beskyttes mod mæslinger resten af livet, skal det vaccineres to gange. 94 procent af alle børn i Danmark får den første mæslingevaccine, og 89 procent får den anden, som man får i 4-åris alderen. Det er en historisk høj tilslutning. Det er glædeligt, at der er en stigende tilslutning, siger Palle Valentiner-Branth til TV2 ØSTJYLLAND.
80 døde i Europa i 2018
Den hyppigste årsag til, at børn ikke bliver vaccineret, er forglemmelse fra forældrenes side, oplyser Palle Valentiner-Branth.
Af samme grund er Statens Serum Institut begyndt at udsende breve, der minder forældre om, at det er på tide, at deres børn får en vaccination.
- Jeg tror, vi vil se en yderligere stigning i vaccinationsprogrammet, og det vil betyde, at vi får endnu bedre kontrol med mæslinger fremover. Det er en alvorlig infektionssygdom. Hvis vi har den cirkulerende i Danmark, vil vi udsætte immunsvækkede børn for sygdommen, og de vil have øget risiko for komplikationer, siger Palle Valentiner-Branth til TV2 ØSTJYLLAND.
I Danmark er vi ret tæt på WHO's mål om, at 95 procent af alle børn skal modtage både første og anden mæslingevaccination. Det er dog langt fra tilfældet i alle andre lande.
- Der har været over 80.000 tilfælde af mæslinger og cirka 80 dødsfald I Europa i 2018, lyder det fra Palle Valentiner-Branth.
Om vaccinen - og bivirkninger
Vaccinen består af levende svækket virus, der kan give milde symptomer. Vaccinen har været brugt i Danmark siden 1987, og der gives over 100.000 MFR-vaccinationer om året.
Når man har fået to MFR-vaccinationer, er man beskyttet resten af livet. Kroppen kan huske, at den har mødt virus, og den har dannet antistoffer, der beskytter mod sygdommene.
De hyppigste bivirkninger efter MFR-vaccination er milde og ufarlige. Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet er blandt de hyppigste bivirkninger og optræder hos mere end 10 % af vaccinerede børn.
Feber optræder hos 5-12 % af vaccinerede børn. Det er hyppigst efter 9-10 dage og varer typisk 1-2 dage. Cirka 5 % af vaccinerede børn får udslæt. Det er hyppigst efter 7-10 dage og kan vare 1-3 dage.
Kilde: Sundhedsstyrelsen