Banebrydende forskning: Ny meningitis-vaccine kan redde liv

Forskere fra Aarhus Universitetshospital har været med til at udvikle og teste en ny global vaccine

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Arkivfoto.

De seneste år har vi i Danmark oplevet, hvordan unge pludseligt dør af meningitis.

Mathias fra Sjælland døde af meningitis i januar 2016 efter kun 24 timers sygdom. Foto: Privat/TV2 Lorry. Foto: Privatfoto

Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital har været med til at udvikle og teste en ny global vaccine, som kan være med til at forhindre dette.

Forskningsresultaterne er så afgørende, at de netop er trykt i verdens førende medicinske tidskrift, New England Journal of Medicine.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

6900 unge i forsøg

I fem år har Aarhus Universitetshospital sammen med hospitaler verden over og medicinalindustrien samarbejdet omkring et kæmpe forskningsprojekt for at udvikle en vaccine, der kan være med til at udrydde den livsfarlige meningitis.

I videoen fortæller overlæge Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, at det er muligt at vaccinere mod endnu en type meningitis og dermed i sidste ende måske helt udrydde den frygtede sygdom:

Knap 6900 unge i alderen 10 til 25 år har deltaget i forsøget.

- Vi oplevede en imponerende tilslutning til forsøget og uden den enorme opbakning, der har været fra både de unge og deres forældre, så, havde vi ikke stået her i dag. Så dem skylder vi en kæmpe tak, siger Nina Breinholt Stærke, der er forsker og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital.

 

Ifølge Region Midtjylland vil vaccinen reducere risikoen for at blive syg af bakterien meningokok type B, og på sigt vil sygdom med denne bakterie helt kunne udryddes, hvis en stor del af de unge vaccineres.

Fakta om projektet:

Deltagere: Unge mellem 10-25 år af begge køn. Knap 6900 i alt, hvoraf Danmark har bidraget med 451 deltagere

Geografi: Projektet er et verdensomspændende samarbejde med deltagere fra bl.a. USA, Canada, England og Danmark.

Tidsperiode: Projektet har strukket sig over en fem årig periode.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her