HPV-vaccine hitter: Fire gange så mange piger takker ja
Forældre er ikke længere bange for at lade deres døtre blive vaccineret
Det seneste halvandet år er der nærmest sket en eksplosion i antallet af piger, der bliver HPV-vaccineret.
Andelen af HPV-vaccinerede piger fra årgang 2004 er steget fra 12 procent til 53 procent på landsplan siden maj måned sidste år, viser nye tal fra Statens Serum Institut.
Pigerne i Randers har i høj grad bidraget til fremgangen. I Randers er vaccinationsdækningen således mere end firedoblet blandt piger født i 2004 - fra 13 procent til 59 procent.
Udviklingen kan mærkes hos Lægerne Tronholmen i Randers. Her oplever læge Thomas Holtkøtter Clausen, at flere og flere kommer i lægehuset for at blive HPV-vaccineret.
Han tager en snak med alle patienter omkring HPV-vaccination, hvis de ønsker det – også hvis de er i tvivl.
- Alle der har været i berøring med livmoderhalskræft ved, at det er en forfærdelig sygdom, som også rammer helt unge kvinder. Derfor skal man forebygge den, og det kan vi heldigvis i dag, siger Thomas Holtkøtter Clausen i en pressemeddelelse.
Frygt erstattet af tryghed
For få år siden var der en række historier i medierne om piger, der blev syge, og som mente, at det var vaccinen der var årsagen.
- I en periode blev der skabt usikkerhed, om vaccinen var sikker, og det gjorde forældre utrygge. Men har man igen fået fokus tilbage på, at vaccinen er effektiv og lige så sikker som andre vacciner, vi giver vores børn, siger projektleder Louise Hougaard Jakobsen hos Kræftens Bekæmpelse til TV2 ØSTJYLLAND.
Kræftens Bekæmpelse står sammen med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen bag informationsindsatsen 'Stop HPV – stop livmoderhalskræft'.
- Det er fantastisk, at der er igen er mange piger, der bliver vaccineret, fordi det er en hel unik mulighed for at beskytte sig imod en kræftsygdom. Vi er rigtig glade for, at forældrene igen er trygge ved at lade deres døtre vaccinere. Vi ved, at vaccinen er sikker og effektivt beskytter mod livmoderhalskræft, projektleder Louise Hougaard Jakobsen til TV2 ØSTJYLLAND.
42 operationer senere
Trine Christensen fra Randers fik som 39-årig konstateret livmoderhalskræft, og de seneste seks år har hun tilbragt store dele af sit liv på hospitalet.
- Jeg er blevet opereret 42 gange på to år og har fået både strålebehandling og kemo. I dag har jeg stadig smerter hele tiden og får rigtig meget morfin, siger Trine Christensen og fortsætter:
- I 2014 blev jeg førtidspensionist, fordi jeg ikke kan klare at gå på arbejde. I dag ligger jeg bare herhjemme, og der kan gå to-tre uger, hvor jeg ikke kommer uden for en dør, fortæller Trine.
Trine Christensen har fire børn, der er mellem 17 år og 28 år. De er alle blevet HPV-vaccineret.
- Jeg har været alene med mine børn, og de har altid været bange for, at der skulle ske mig noget. Når de så en ambulance, så kom de styrtende hjem. Nu ringer de til mig flere gange om dagen. Det har været rigtig hårdt for dem også, siger Trine Christensen.
HPV-vaccination er gratis, indtil man fylder 18 år. Det gælder også for dem, der er påbegyndt vaccination, men ikke er blevet færdige endnu.
Fakta om HPV-vaccination
HPV-vaccination forebygger livmoderhalskræft, som skyldes HPV (human papilloma virus). HPV kan angribe cellerne i livmoderhalsen og give celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft.
Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger på 12 år bliver HPV-vaccineret, fordi:
- Omkring 4 ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu
- Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden
- Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark
- Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen
Kilde: Kræftens Forening