Merle kunne ikke finde ny værtsfamilie i Aarhus: Jeg blev meget trist
Aarhus-familier er nærige med husly til udvekslingsstuderende fra udlandet
Udvekslingsstudenter fra hele verden er lige nu vilde efter at gå på gymnasiet i Danmark, men det er svært for dem at finde værtsfamilier i Aarhus.
Foreningen YFU har i sommer modtaget 36 procent flere udenlandske studerende sammenlignet med året før, og flere andre organisationer oplever ligeledes en større interesse.
- Vi oplever, at det hænger sammen med, at Danmark er blevet promoveret som verdens lykkeligste land i udlandet, siger generalsekretær i YFU Janne Wennerstrøm til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Det har dog været svært at finde værtsfamilier til de studerende, der er begyndt på et gymnasium i Aarhus.
- Pudsigt nok har vi det sidste halve år oplevet det som vanvittigt svært at finde familier i Aarhus. Helt konkret har vi måtte flytte tre studerende, der gik på gymnasiet i Aarhus, væk fra Aarhus, siger Janne Wennerstrøm, der er generalsekretær i YFU.
Merles værtsfamilie blev skilt og fik indbrud
En af dem, der er blevet nødt til at flytte, er tyske Merle Gamm. Hun flyttede efter fire måneder i Aarhus til Svendborg, da YFU ikke kunne finde en ny familie til hende i Aarhus.
- Jeg blev meget trist. Jeg havde ikke rigtig lyst til at flytte til en ny by og bo hos en ny familie og begynde i en ny skole, siger Merle Gamm.
Hendes værtsfamilie i Aarhus blev skilt, og derefter måtte hun flytte til en såkaldt ankomstfamilie, hvor man kun kan bo i en begrænset periode. Og den familie fik i perioden indbrud og måtte derfor sige farvel til Merle før tid.
YFU forsøgte derefter at finde en ny familie i Aarhus, men det lykkedes ikke. De søgte derfor uden for Aarhus, og i Svendborg var der bid.
Fynsk familie kom Merle til undsætning
- Det giver jo lidt ligesom, hvis man er ude at rejse og oplever noget kultur. Får man en udvekslingsstudent, får du lidt af kulturen ind i dit eget hjem. Man får en boende, der har nogle andre synspunkter, siger Jane Præst, der er Merle Gamms nye værtsmor i Svendborg.
Familien har tidligere haft en udvekslingsstuderende fra Thailand boende, og ifølge Jane Præst kræver det, at regler og rammer er klare, hvis opholdet skal blive en succes for både værtsfamilien og udvekslingsstudenten.
- Man skal gennemgå husreglerne, så det ikke er som om, man har en gæst på besøg. Det er ikke til at holde ud at have en gæst på besøg i så lang tid. Man skal have et familiemedlem, siger Jane Præst.
Mød Merle Gamm og få hele hendes historie i videoen øverst i artiklen.
FAKTA
- Værtsfamilierne får ikke penge for at tage imod en udvekslingsstuderende
- YFU har godt 80 udvekslingsstuderende i Danmark
- AFS og Rotary har hver 200 og Explorius har 45