Millioner på vej til autister - her er hele planen

Aarhus Kommune har fremlagt en handleplan med fire punkter, der skal nedbringe den lange ventetid på bostøtte til personer med autisme. Enhedslisten er fortsat ikke overbeviste af kommunens indsats.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Jane Horsdal Gammelgaard (th.) har ventet 15 måneder på at få hjælp i dagligdagen.

Aarhus Kommune er nu klar med den plan, der skal nedbringe ventetiderne på bostøtte til personer med autisme. Det fremgår af et svar til Viggo Jonasens (EL) 10-dages forespørgsel. 

Her oplister kommunen fire nøglepunkter, som skal være med til at løse den nuværende ventetid, som ved bostedet SORAS gennemsnitligt er på ti måneder. Blandt andet vil forvaltningen øjeblikkeligt skaffe flere medarbejdere til en værdi af tre millioner kroner.

Indtil Viggo Jonasen har fået en yderligere orientering til dagens udvalgsmøde, er han dog ikke helt oppe at flyve over planen.

Er det ikke en meget god start med tre millioner kroner?

- Jo, det er det. Om den er tilstrækkelig, og hvor hurtigt det går med ventetiden, står stadig ikke helt klart for mig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

De forventer, det er markant forbedret i slutningen af første kvartal 2022?

- Markant? Hvor mange drejer det sig om? Det er da bedre end ingenting, for det er ikke pynteligt for den her kommune. Man burde hurtigt kunne regne ud, hvor mange der er brug for, når man jo ved, hvad folk er visiteret til, siger Viggo Jonasen.

Her er handleplanens fire nøglepunkter

  1. Opnormering via nyansættelser samt flere medarbejdere på fuldtid hos SORAS svarende til 3 mio. kr. Opnormeringen igangsættes med øjeblikkelig virkning.
  2. Udvikling af introduktions- og afklaringsforløb målrettet borgere med autisme med fokus på afklaring af støttebehov. Målet er, at der tages kontakt til borgeren indenfor en måned med henblik på igangsættelse af aktiviteter og afklaring.
  3. Systematisk implementering af kombi-modeller med fysisk og virtuel bostøtte samt gruppebaseret støtte. Arbejdet med virtuel bostøtte og brug af gruppebaseret støtte er allerede i planlægningsfasen.
  4. Øget fokus på løbende kompetenceudvikling og autismeviden. Arbejdet er allerede igangsat med møder mellem Autismeforeningen og Soras. 

Vi har tidligere fortalt om, hvordan Jane Horsdal Gammelgaard er en af dem, der har ventet længe på at få hjælp i dagligdagen. Hun har ventet 15 måneder, og den gennemsnitlige ventetid er altså omkring de ti måneder.

I det nye svar fra forvaltningen til Viggo Jonassen fremgår det som noget nyt, hvor mange der har ventet længere end et år. Det har i alt 33 ud af 114 borgere.

- Det er skandaløst, at folk venter i mere end et år – og det er efter min overbevisning retsstridigt. Det er beklageligt, at folk ikke har anket deres sager. Jeg er overbevist om, at kommunen ville få så mange klø i ankestyrelsen, lyder det fra Viggo Jonasen. 

Hvilke muligheder er der for bostøtte?

Aarhus kommune har tre forskellige bostøtteafdelinger, som man bliver henvist til, efter man er bevilget bostøtte.


1) Bostøtte i SORAS i Unge, Job og Uddannelse

  • Målgruppen for bostøtte i regi af SORAS er borgere over 18 år med autismespektrumforstyrrelse.
  • Her afventer 114 borgere igangsætning af bostøtte. De har i gennemsnit ventet i knap 10 måneder.

2) Bostøtte i Center for Mestring i Job, Udsatte og Socialpsykiatri

  • Målgruppen er borgere over 18 år, der på grund af betydelig nedsat psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for hjælp.
  • Her venter 31 borgere på at få bostøtte, og de har i gennemsnit ventet to måneder.

3) Bostøtte for borgere med erhvervet hjerneskade i Job, Sundhed og Ydelse

  • Bostøtten, der ydes i regi af Center for erhvervet hjerneskade, er for borgere, der har pådraget sig hjerneskade.

Kilde: Aarhus Kommune

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her