Nægter at fraflytte blok, der skal rives ned: - Vi elsker at bo her
Flere beboere i Gellerupparken vil ikke forlade deres lejligheder frivilligt, og foreløbig kan de blive efter en afgørelse i Vestre Landsret.
Nedrivningen af flere boligblokke i Gellerupparken i det vestlige Aarhus står stille, fordi flere familier nægter at flytte frivilligt.
En af dem er Ezzedine Azzam, der har boet i Gellerup i 22 år.
- Vi vil helst, at blokkene bliver bevaret. Der er mange lejligheder, og det er ærgerligt at rive dem ned. Vi elsker at bo her, siger han.
Og Ezzedine Azzam behøver ikke pakke flyttekasserne endnu, for nedrivningen kommer ikke i gang foreløbig.
Det står klart, efter Vestre Landsret har besluttet, at beboerne kan blive, indtil EU-domstolen har afgjort en principiel sag på området. Den drejer sig om, hvorvidt den lovgivning, der anvendes, er i overensstemmelse med EU's antidiskriminationsdirektiv.
- Vi mener, loven overskrider nogle konventioner, Danmark har underskrevet. Den eneste grund, til at man kan gøre det her, er, fordi der bor mere end 50 procent med ikke-vestlig baggrund i Gellerupparken, siger afdelingsformand Helle Hansen.
Der rives ned og bygges op
I 2019 blev Brabrand Boligforening pålagt at rive 400 boliger ned i forbindelse med Aarhus Kommunes helhedsplan for Gellerup og Toveshøj.
I stedet skal der opføres en ny folkeskole og nye boliger i området.
Mange beboere har fået tilbudt nye lejemål og er flyttet, men nogle få familier nægter at flytte.
Indtil deres sager er afgjort, bliver flere af de nye projekter for området forsinket.
Ud over Aarhus Kommune har entreprenørselskabet A. Enggaard købt en del af arealerne og planlægger at opføre 250 etageboliger og 220-230 rækkehuse.
Samtidig har Vestre Landsret afgjort, at klagerne over opsigelserne af beboerne har retlig interesse. Derfor skal de sager nu behandles forfra i Boligretten. Men også det må vente til EU-domstolen har afsagt dom.
Alt andet gjort klar til nedrivning
Ifølge Brabrand Boligforenings direktør, Kristian Würtz, er boligforeningen forpligtet til at gennemføre nedrivningerne som følge af helhedsplanen for området, da planen er vedtaget i boligforeningen og byrådet på baggrund af lovgivning fra Christiansborg.
- Det er noget, som lovgiver har sagt skal ske, og som forening er vi trods alt underlagt Folketinget, siger Kristian Würtz.
Derfor fortsætter entreprenøren på opgaven med at gøre blokkene klar til nedrivning - på nær de lejligheder, hvor de pågældende familier bor.
Kristian Würtz ærgrer sig over, at arbejdet nu forsinkes yderligere, men anerkender beboernes ret til at få sagen prøvet ved domstolene.
- De er selvfølgelig i deres gode ret til at sige, at de vil have retten til at vurdere, om det er rigtigt, at de skal flytte, og man kan sagtens forstå den ulempe, det er for dem at måtte flytte fra et hjem, de holder af. Men det er en kolossal ulempe for boligforeningen og rigtig vigtig udvikling, der nu må vente, siger Kristian Würtz.
Aarhus Kommune har planlagt en ny folkeskole på dele af de arealer, hvor de pågældende blokke ligger, og A. Enggaard har købt de resterende arealer. Men flere af de planlagte byggerier kommer i sagens natur ikke videre, før de eksisterende blokke er væk.