Nu begynder vaccinationen af hjemløse og socialt udsatte i Aarhus

Sundhedsvæsenets vaccination af borgere mod coronavirus skrider frem, og i denne uge er turen kommet til hjemløse og socialt udsatte i Aarhus Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det første stik blev givet onsdag klokken 9.00 på Kirkens Korshærs varmestue på Nørre Allé i Aarhus. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Fra i dag begynder vaccinationen af hjemløse og socialt udsatte borgere i Aarhus kommune. 

Det sker på forsorgstilbuddene Nordbyen, Tre Ege, Østervang, i Kirkens Korshærs varmestue samt på Værestedet i Sydhavnen fra i dag og frem til på fredag med planer om anden vaccination mellem den 7. og 9. april. 

Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. 

Første stik blev givet klokken 9.00 

Kommune vurderer, at omkring 250 hjemløse og udsatte vil blive vaccineret i løbet af indsatsen. 

Klokken 9.00 gav man det første stik på Kirkens Korshærs varmestue på Nørre Allé i Aarhus, og klokken 12.00 går turen videre til de socialt udsatte hjemløse på Forsorgshjemmet Østervang i Tranbjerg. 

Her regner man med at vaccinere mellem 40 og 50 i løbet af onsdagen, og det glæder centerleder Jakob May. 

- Det er vi rigtig glade for. 

- Og det ser ud til, at det er organiseret godt, så jeg tror på en problemfri og glidende proces, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

En lettelse for kommunen

Samtidig gøres der klar til første runde af vaccinationer på bosteder inden for socialområdet i Aarhus Kommune. 

Her vil beboere på botilbud, som falder inden for sundhedsmyndighedernes målgruppe 5, få tilbudt det første stik mellem den 20. og  22. marts. 

Målgruppen omfatter blandt andet langt de fleste borgere med handicap, der bor på et botilbud i kommunen.

Ifølge Social- og Beskæftigelsesrådmand, Kristian Würtz (S), så er det en enorm lettelse, at sundhedsmyndighederne nu er klar til at vaccinere byens hjemløse og udsatte borgere. 

- Det er ingen hemmelighed, at vi har været bekymrede for netop disse grupper siden smitten brød ud sidste forår, for her er tale om mennesker, der i forvejen er sårbare, og hvor mange jo har andre problemer med helbredet. Derfor er jeg utrolig glad for, at netop de borgere nu er blandt de næste i køen til en vaccine, siger Kristian Würtz i pressemeddelelsen fra kommunen. 

Social- og Beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S).

Med vaccinationen af socialt udsatte og sårbare håber rådmanden, at både borgere, pårørende og medarbejdere i miljøet kan trække vejret lidt lettere. 

- Heldigvis har smitten blandt de hjemløse været på et minimum, og vi har kun set lokale smitteudbrud på bostederne indtil videre. Det synes jeg, vi skylder stor taknemmelighed for - både til borgerne selv og de pårørende, der har fulgt retningslinjerne og holdt de svære forhold ud, og selvfølgelig til de mange dygtige medarbejdere, der har arbejdet under utroligt vanskelige vilkår for at passe på vores mest sårbare borgere i efterhånden mange måneder. De har virkelig gjort en forskel, siger Kristian Würtz.

Kræver opsøgende arbejde 

Det er sundhedsvæsenet, der står for vaccinationerne, og det er dermed regionens sundhedspersonale, der foretager vaccinationerne på forsorgshjem og væresteder, imens de praktiserende læger varetager vaccinationer på bostederne. 

Det hele foregår dog i tæt kontakt med Aarhus Kommune, da det blandt andet er kommunens medarbejdere, der står for at sprede budskabet om muligheden for at blive vaccineret blandt byens hjemløse. 

For den målgruppe er det jo vigtigt, at vi ikke bare forlader os på at sende et brev eller en e-mail til e-Boksen.
Mette Grandjean, centerchef, Center for Mestring, Aarhus Kommune

Det sker blandt andet med opslag, foldere, mund-til-mund fra opsøgende gademedarbejdere og gadesygeplejersker og med SMS’er til de borgere, der er omfattet af tilbuddet. På den måde håber kommunen, at flest muligt fra målgruppen vil møde op og få vaccinen. 

Det fortæller Mette Grandjean, der er centerchef ved Center for Mestring i Aarhus Kommune, i pressemeddelelsen. 

- Vaccinerne er øremærket til borgere, der er hjemløse eller på tilsvarende vis socialt udsatte, og for den målgruppe er det jo vigtigt, at vi ikke bare forlader os på at sende et brev eller en e-mail til e-Boksen. Derfor er vi opsøgende i miljøet og bruger vores kontakter, og vi har allerede mere end 200 tilmeldte, så det tegner meget positivt, siger Mette Grandjean.

Alle de borgere, der skal vaccineres på forsorgshjem og bosteder i denne uge får på forhånd besked på, hvor de skal have vaccinen og tidspunktet for at minimere spild. 

På forsorgshjem såvel som bosteder vaccineres der med vaccinen fra Pfizer/Biontech, og planerne er derfor ikke påvirkede af udfordringerne med vaccinen fra AstraZeneca, oplyser kommunen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her