Skal jeg være skeptisk, hvis jeg bliver tilbudt AstraZeneca? Få svar på dine spørgsmål her
Professor i molekylærbiologi svarer på de mange spørgsmål, pausen med AstraZeneca-vaccinen har affødt.
Der er opstået mange spørgsmål hos danskerne i kølvandet på myndighedernes udmelding om at stoppe brugen af AstraZeneca-vaccinen i to uger.
Hos den myndighedsfælles coronahotline har man siden i går modtaget næsten 500 flere opkald end dagen før.
De oplyser over for TV2 ØSTJYLLAND, at mange spørgsmål har drejet sig om netop AstraZeneca-vaccinen, der er suspenderet, mens det undersøges, om der er en sammenhæng mellem alvorlige tilfælde af blodpropper og vaccinen. På nuværende tidspunkt kan en sådan sammenhæng ikke konkluderes.
Rune Hartmann er professor i molekylærbiologi ved Aarhus Universitet, og han tror som udgangspunkt ikke, at der er en større risiko ved AstraZeneca-vaccinen.
- Jeg tror, at de vil frikende vaccinen og sige, at der er ikke nogen sammenhæng mellem blodpropper og vaccinen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Derfor behøver man heller ikke at være nervøs, hvis man bliver tilbudt AstraZeneca-vaccinen fremover, hvis den pågående undersøgelse ikke viser en sammenhæng mellem blodpropper og AstraZeneca-vaccinen.
- Ideen med hele den her forsigtighed er, at hvis myndighederne i Danmark siger, at den er god nok, så kan vi roligt regne med det, siger Rune Hartmann.
I videoen herunder svarer Rune Hartmann på mange flere spørgsmål om AstraZeneca-vaccinen.
Opbakning på den lange bane
Vaccine-stoppet kan risikere at forværre skepsissen specifikt over for AstraZeneca-vaccinen, lyder det fra Michael Bang Petersen, der er leder af HOPE-projektet på Aarhus Universitet, som undersøger danskernes holdninger og adfærd under coronapandemien.
På den lange bane kan det dog betyde, at regeringen fastholder den overordnede tillid til vaccinationsprogrammet.
- Helt nye data fra i går viser, at 95 procent af dem, der endnu ikke har fået tilbudt vaccine, siger når de får tilbudt en vaccine, vil de tage imod den. Så i går var der i hvert fald ingen effekt på holdningen, siger Michael Bang Petersen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi ved også, at åben kommunikation øger tilliden til myndighederne. Jeg er ikke bekymret for, at det her påvirker folks villighed til at lade sig vaccinere overordnet set.
Tillid blandt østjyderne
Blandt de østjyder, TV2 ØSTJYLLAND i dag mødte på gaden, er der også fortsat generelt stor tillid til vaccinerne.
- Jeg har fuld tillid til, at de har styr på det. Der er en grund til, at den er sat på pause, og det har sundhedsmyndighederne fuldstændig styr på, siger Michael Tjørnild fra Aarhus.
- Jeg bliver da lidt nervøs for det. At der har været en af dem, der kan give blodpropper. Men jeg har da stadig tillid til de andre, siger Pernille Jensen fra Grenaa.
- Min umiddelbare tanke er, at nu går to uger, og så finder vi ud af, at der ikke var nogen sammenhæng, og så tænker jeg derefter, at jeg selvfølgelig skal have en vaccine, fordi vi alle sammen skal støtte op om, at vi kan åbne op igen, siger Mathias Lindholm fra Aarhus.