Ole er blind: Nu låner han andres øjne til at se
Appen 'Be My Eyes' giver synet tilbage til blinde
Hele livet har Ole Brun Jensens verden været sort.
For 57 år siden blev aarhusianeren født tre måneder for tidligt. Han blev lagt i kuvøse, men på grund af iltmangel mistede han synet, og siden da har han levet et liv i total mørke.
- Jeg har altid haft det helt fint med at bede om hjælp og bruge alle mulige hjælpemidler, og det har gjort, at jeg aldrig har været komplet hjælpeløs, siger Ole Brun Jensen.
Ring op og få et sæt øjne
Ole Brun Jensen bor i et villakvarter i Tranbjerg, og han klarer alle dagligdagens gøremål selv, på trods af at alting foregår i blinde. Han henter dog stor hjælp til praktiske gøremål fra en app.
Appen hedder Be My Eyes, og via den kan blinde få hjælp fra seende til hverdagens små udfordringer.
- Jeg synes, det er stærkt tænkt, at man kan bruge seende til at hjælpe os blinde med at løse små dagligdagsopgaver, som ellers ville være et stort irritationsmoment, siger Ole Brun Jensen.
Appen fungerer ved, at den blinde ringer op til en af de tilmeldte seende gennem appen, rækker mobilen frem mod det, man ikke kan se, og får et svar af den seende.
- Jeg kan få at vide, hvad det er for en dåse, jeg står med. Eller jeg kan få at vide, om udløbsdatoen på den vare, jeg har i køleskabet, er forbi, siger Ole Brun Jensen.
Omtalt af Oprah
Be My Eyes er udviklet af et århusiansk firma, og i 2017 blev appen kåret som en af de bedste apps i kategorien ”Mest innovative” på linje med Google Earth, Pinterest og Snapchat.
Den danske opfindelse er både blevet omtalt i CNN og af Oprah Winfrey.
-Vi er fantastisk stolte, og det er endt med at blive meget større, end vi havde drømt om. Vi mennesker er bange for det, der er anderledes, men brugerne af den her app er med til at minimere det gap, der er mellem forskelligheder. Det er helt unikt, siger Christian Erfurt, der er medstifter af appen.
I dag er der mere end 900.000 brugere af appen på verdensplan, og der er mere end 10 gange så mange frivillige seende tilmeldt, som der er blinde.
Så en fugl
Selvom Ole Brun Jensen oftest får hjælp af de frivillige seende på appen til praktiske ting i hjemmet, har han flere gange fået hjælp til lidt mere særlige ting.
- En lørdag morgen kunne jeg høre, at der var en fugl, og jeg vidste ikke, hvad det var for en. Så ringede jeg op til Be My Eyes, for at se om de kunne se, hvad det var for en fugl, siger Ole Brun Jensen og fortsætter:
- Det var skægt, fordi ham jeg fik fat i, gik rundt nede i Vietnam og holdt ferie.