Overset fare: Håndværkerne er blandt de mest udsatte

Støv på byggepladser er en overset fare for håndværkere, der ikke beskytter sig. Det viser en ny undersøgelse. Nu sætter Arbejdstilsynet ind mod de farlige partikler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Støv. Vi kender alle sammen til det. I hjørnet, under sofaen og på hylderne. Men det er ikke kun en af grundene til, at der skal gøres rent. Det er også en overset dræber. Ikke i hjemmet, bare rolig. Men på byggepladserne.

Her hvirvler støvet rundt, når der slibes og skæres, og der er altså en grund til at bære støvmasker, når man arbejder med den slags.

Visse støvpartikler kan nemlig være direkte kræftfremkaldende, og daglig kontakt øger risikoen for en række lungesygedomme. 

En ny undersøgelse lavet af Arbejdstilsynet viser, at håndværkere er blandt de mest udsatte for det farlige støv.

- Vi laver meget gipsarbejde lige nu, og man har ikke støvmasken på hele tiden. Det vil jeg gerne indrømme, siger Dennis Kjeldsen, der er tømrer hos entreprenørfirmaet Enemærke og Petersen og lige nu går på en byggeplads ved Aarhus Universitet.

Støv er en del af Dennis Kjeldsens hverdag.

Byggepladser kan straffes

Viden om den farlige dræber har fået Arbejdstilsynet til at tage affære og lave målrettede tilsyn på området.

- Der er rigtig mange steder, hvor man ikke fjerner støvudviklingen. Der er mange steder, hvor man ikke bruger de rigtige åndedrætsværn, eller de forkerte støvsugere til de forkerte opgaver. Det er et stort problem, fortæller Tonny Hedevang, der er tilsynsførende hos Arbejdstilsynet.

Og det kan blive dyrt, hvis ikke man har styr på støvet. Arbejdstilsynet kan nemlig sanktionere med et påbud.

- Vi håber på at opnå en større bevågenhed fra arbejdsgiverne og de ansatte på emnet støv, og hvordan man påvirker det, siger Martin Skåning, der er tilsynschef hos Arbejdstilsynet

De rigtige midler kan være livsnødvendigt

Hos entreprenørfirmaet Enemærke og Petersen forsøger de dog at gøre så meget som muligt for at minimere mængden af støv.

De har investeret i en skærerobot til gips, der ikke støver lige så meget som normalt, derudover har de støvrensere.

- Det handler om at vælge de rigtige stykker værktøj til den rigtige type arbejde, så man kan fjerne mest muligt støv, fortæller Henrik Storgård Jensen, der er arbejdsmiljøkonsulent hos entreprenørfirmaet.

- Vi har også to ansat til at støvsuge på fuldtid, tilføjer han.

Stadig et trygt arbejdsmiljø

Arbejdstilsynets intensivering af tilsyn på området bliver dog mødt af glæde fra håndværkerne på byggepladsen ved Aarhus Universitet, for det er en god påmindelse om at bære de vigtige værnemidler.

- De er altid til rådighed. Så det er noget med at huske sig selv eller sin makker på, at han eller hun skal have noget for ørene eller munden, siger Dennis Kjeldsen.

- Nogle gange kan det dog godt være, at man kommer til at springe over, hvor gærdet er lavest, indrømmer tømreren.

Han kan heller ikke helt lade være med at tænke på, om det har nogen betydning, at han ikke brugte værnemidler for år tilbage.

- Man tænker da på de gange, man har skåret zenitplader. Uden beskyttelse, siger han.

Det ændrer dog ikke på, at han føler sig helt tryg ved at tage af sted på arbejde. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her