Forarget over "blackface": - Vi skal af med hyggeracisme
I Hammel er diskussionen om "blackface" blusset op, efter at optiker malede sig sort i ansigtet i forbindelse med open By night.
Hvad må man gøre i en god sags tjeneste? Den debat bliver nu taget op i Hammel, hvor byrådspolitiker Maria Degn (S) vil gøre op med det, hun kalder hyggeracisme.
I torsdags oplevede hun selv at blive forarget, da hun var til open by night i Hammel.
Temaet i byens butikker var "verdenskortet", og de deltagende forretninger havde valgt et land hver som tema.
I Nyt Syn Brilleriet var det valgte land Senegal. I butikken havde de ansatte og indehaver Lise Reese - som i øvrigt også er formand for den lokale handelsstandsforening Hammel Handel - klædt sig ud i traditionelt senegalesisk tøj og havde desuden malet sig mørke i ansigtet.
Og det er netop ansigtsmalingen - eller "blackface", som det også kaldes - som er faldet Maria Degn for brystet.
- Det her er hyggeracisme. Vi kommer det aldrig til livs, hvis man pakker det ind i, at det er sjovt, og noget vi griner af, siger hun.
- Hvordan kan vi være så blinde?
Det nyvalgte byrådsmedlem i Favrskov Kommune mener, at vi i 2022 bør være blevet så kloge, at vi ikke maler os mørke i ansigtet for at portrættere folk fra afrikanske lande.
- Hvordan kan vi være så blinde og synes, det var sjovt? Jeg bliver noget forarget over det. Så kan det være, jeg bliver beskyldt for at være politisk korrekt og hysterisk, men hyggeracisme skal ikke være en del af vores børns historie. Vi er så oplyste nu, at det skal stoppe. Alt andet er naivt.
Indehaver af Nyt Syn Brilleriet i Hammel Lise Reese er forundret over kritikken.
- Det eneste formål var at få samlet nogle briller ind til Senegal. Vi er gået all in på at ligne. Men hvis vi har fornærmet nogen, så skal jeg beklage dybt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Lise Reese ærgrer sig over, at der kommer fokus på den del af aftenen. Hun oplevede ikke selv i torsdags, at nogen blev forarget over hendes malede ansigt.
- Der var ikke en eneste, som var negativ. Der kom mange ind, og vi tog en snak med flere børn om, hvad det drejede sig om. Nemlig om mennesker i Senegal, som ikke kan se. Dem vil vi gerne hjælpe ved at sende briller til dem. Forældrene blev glade for, at vi tog den snak, siger hun.
Har ikke haft øje for det
Lise Reese er ked af, at det kommer til at dreje sig om hendes ansigt. Det var ikke noget, hun på forhånd havde forventet.
- Jeg har bare ikke haft øje for, at jeg kunne være med til at krænke nogen eller nogens opfattelse af det. Det er milevidt fra, hvad jeg står for. Jeg føler lidt, at man går efter manden i stedet for bolden, og at man glemmer hensigten og formålet, forklarer hun og gentager endnu engang, at hvis nogen føler sig krænket, så undskylder hun.
Det lokale feel good-medie byensnyt.dk havde på sin hjemmeside bragt et video-interview med Lise Reese, hvor hun var i udklædningen. Den video er siden blevet taget ned.
- Det har vi gjort, fordi vi ikke havde tænkt det som værende en ting, der var krænkende adfærd. Men vi blev gjort opmærksomme på, at nogen har opfattet det sådan, og så vil vi gerne anerkende det, siger Jonas Hooge, som står bag videoen.
- Da vi lavede videoen, var det ud fra en anden kontekst. Lise samler ind til Senegal, men jeg kan godt følge det og anerkender, at hensigten var god, men den var ikke landet helt rigtigt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Jonas Hooge er desuden næstformand i Hammel Handel. Han fortæller, at det ikke var noget, man i foreningen havde talt om på forhånd.
- Hver enkelt butik har kunnet gøre, som de ville. Vi har kun faciliteret det med nogle flag. Nogle valgte at gøre meget ud af det, og nogen gjorde ingenting, forklarer han.
Uanstændigt
Maria Degns byrådskollega Mette Nøhr (K) var også til open by night i Hammel torsdag. Hun forstår ikke Maria Degns forargelse. Faktisk har hun delt et billede på sin Facebook-profil af sin datter netop fra Nyt Syn Brilleriet sammen med Lise Reese med malet ansigt.
- Jeg synes, det er fuldstændig uanstændigt at kalde det hyggeracisme. Det er langt ude. De samler briller ind, som de sender til Senegal, siger hun.
Hun er ikke enig i, at det er krænkende at male sig i ansigtet på den måde, som tilfældet var i torsdags.
- Jeg kan ikke se noget problem med det overhovedet. Så kan man jo ikke lave noget som helst, hvis man ikke kan gøre det her. Den her politiske korrekthed, som vi har haft i flere år, det vil ingen ende tage. Jeg synes, det tager overhånd, konstaterer hun.
Hun mener, at det er vigtigt, at man kigger på konteksten.
- Det er gjort i en kærlig ånd og mening, siger hun og slår fast, at hun ikke er racist, men mener, at vi alle skal tage hensyn til hinanden.
Men hvis nogen føler sig krænkede over det her, er det så ikke at tage hensyn til dem at lade være?
- Man kan føle sig krænket over alt. Der er for stor krænkelsesparathed generelt i vores samfund. Det handler om at tage snakken om, hvorfor man gør det og få den gode sag ind i det, svarer hun.
Ikke et stort problem
Tilbage hos Maria Degn er der ingen tvivl om, at man aldrig skal lave "blackface", uanset hvad.
- Det er blackface. Uanset intentionen, så kan det aldrig være neutralt. Der vil altid være en racistisk underforståethed, når man på den måde gør mennesker til en karakter. Det er ment i en god hensigt, men det er hyggeracisme, mener hun.
Ifølge hende kunne man have grebet det an på en anden måde.
- Andre butikker havde flag, mad, kager og andre traditioner forbundet med det land, de havde valgt. Jeg synes, det her er et uheldigt signal for byen at sende, siger hun.
Er racisme et stort problem i Hammel?
- Nej, det er ikke et stort problem. Og jeg opfordrer ikke til at boykotte, men jeg synes, vi skal få det på dagsordenen og tage debatten og snakken. Nogle ser racisme, andre ser engagement.