Reddet på målstregen: Livsliniens kontor i Aarhus overlever
I alt udmøntes 567 millioner til psykiatrien i 2024.
Der er formentlig god stemning på Livsliniens kontor i Aarhus her fredag formiddag.
Den humanitære organisation fik tidligere på året at vide, at der fra 2024 ikke var penge til at drive lokalafdelingen videre, hvis det finanslovsudspil, der blev præsenteret i august, blev realiseret.
Ifølge direktør Jeppe Kristen Toft var der udsigt til en bevilling, der var 200.000 kroner for lav i forhold til det forventede og nødvendige, og derfor var der altså udsigt til en lukning af Aarhus-kontoret, der åbnede i 2021.
Fredag formiddag har Sundhedsministeriet så meldt ud, at der er indgået en aftale om fordeling af finanslovsmidlerne for 2024 til psykiatrien, og her er der fundet midler til at holde Livslinien kørende også i Aarhus.
Livslinien (landsdækkende, red.) får med psykiatriaftalen en permanent bevilling, oplyser sundhedsminister Sophie Løhde (V) ifølge Ritzau.
- Der er ingen tvivl om, at det ikke er gjort med aftalen, vi præsenterer i dag. Men det er et vigtigt første skridt for at kunne realisere tiårsplanen for psykiatrien, siger ministeren.
I alt udmøntes 567 millioner til psykiatrien i 2024.
Livslinien
Livslinien er en civilsamfundsorganisation, som forebygger selvmord og selvmordsforsøg gennem gratis og anonym telefon-, chat- og mailrådgivning.
Organisationen har eksisteret siden 1995.
I 2022 modtog Livslinien over 215.000 opkald på telefonrådgivningen. Dette er 20 procent mere end året før. Dette tæller dækker både over besvarede og ubesvarede opkald.
I alt besvarede Livsliniens rådgivere 18.554 henvendelser på tværs af de tre rådgivningstilbud i 2022. Mindst to gange dagligt er rådgiverne i kontakt med en akut selvmordstruet, hvor Livslinien kan sørge for at få sendt politi eller ambulance af sted til vedkommende eller få lagt en relevant kriseplan sammen med mennesket, der har kontaktet os.
Det er kun 48.4 procent af alle, der forsøger at komme igennem til en rådgiver, som lykkes med dette. Det betyder, at over halvdelen af dem, der kontakter os, ikke kommer igennem til en rådgiver. Dette skyldes alene Livsliniens begrænsede kapacitet.
Livsliniens frivillige rådgivere udvælges nøje gennem en ansøgningsproces, og de fleste af rådgiverne har en social- eller sundhedsfaglig baggrund.
Frivilligheden på Livslinien tager afsæt i medmenneskelighed og en oprigtig lyst til at engagere sig i andre menneskers historie. Vi møder først og fremmest mennesket med nysgerrighed, respekt, empati og faglighed.
Der er 230 frivillige tilknyttet Livslinien, som yder rådgivning fra Livsliniens lokaler i København og Aarhus.
Livslinien har siden 1997 modtaget tilskud som led i udmøntningen af satspuljen til drift af organisationens telefon- og netrådgivning.