Sirenerne forvirrede i Aarhus: Er da ikke nu de skal hyle
Det var ikke alle, som vidste, hvad sirenerne betød mandag aften
Under den voldsomme tagbrand i det centrale Aarhus mandag aften blev fem varslingssignalerne taget i brug, men langt fra alle vidste, hvad de betød.
- Jeg tænkte, at det da ikke er nu, de skal hyle, lyder det fra Merete Frøbert dagen derpå, imens andre troede, at der var tale om et terrorangreb, siden sirenerne blev sat i gang.
Af samme grund blev både politi og brandvæsen da også kimet ned i minutterne efter kl. 19, hvor varslingssignalerne lød i midtbyen. Ikke alle havde set den eksplosionsagtige brand, som hærgede i ejendommen over Vestergade 78 og Vester Allé 27.
- I går aftes havde vi en speciel situation med en meget kraftig brand og kraftig røgudvikling, som lå i midtbymiljøet. Af hensyn til borgerne i området valgte vi at varsle for at få dem indenfor og lukke døre og vinduer, forklarer operativ chef hos Østjyllands Brandvæsen, Anders Rathcke, til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Men mange også uden for det berørte område kunne høre sirenerne, og derfor kan man stille spørgsmålet, om det ikke havde været nok med en højtalervogn i centrum?
- Den ville ikke have den ønskede virkning. Hvis du bor på 3. sal og har vinduet på klem, kan du ikke høre en højtalervogn, siger politiinspektør hos Østjyllands Politi, Jesper Bøjgaard.
Kl. 21 blev alarmen afblæst.
Du kan se mere om sirenerne i indslaget øverst på siden.
Sirenevarsling
Når der ved større ulykker og katastrofer er en akut fare for skader på mennesker eller ejendom, kan befolkningen blive varslet om faren ved hjælp af det landsdækkende sirenevarslingssystem.
Lyden af sirenerne
Varslingssignalet er en tone, der stiger hurtigt og falder langsomt igen. Det gentages 4 gange, når der varsles fare. Samtidig sendes der en beredskabsmeddelelse til DR og TV2 som informerer befolkningen.
TV-stationerne kan også vælge at bringe meddelelserne på deres hjemmesider. Når faren er forbi, afvarsles med én lang tone.
Afprøvning af sirenerne - Store Hyledag.
Siden 1994 har afprøvning af sirenerne fundet sted én gang om året – altid den første onsdag i maj klokken 12. Vi kalder det Store Hyledag.
Alle sirener afprøves desuden hver nat uden lyd.
Hvem varsler?
Sirenevarslingssystemet drives og vedligeholdes af Beredskabsstyrelsen, men det er politiet, der beslutter at udsende varsel og starter sirenerne. Der kan udsendes sirenevarsling med alle sirener på én gang, eller der kan varsles i enkelte regionale eller lokale områder.
Politiet kan også starte sirenerne enkeltvis og på den måde varsle i afgrænsede områder.
Hvor kan sirenerne høres?
Der er opsat 1.078 sirener på bygninger eller master i byområder med flere end 1.000 indbyggere. Sirenerne kan høres af omkring 80 % af befolkningen. Rækkevidden er 1-1,5 km.
I områder uden for sirenernes rækkevidde kan politiet varsle med mobile sirener.
Kilde: Beredskabsstyrelsen