Smukkere terrorsikring: Her er jeres idéer
Bænke, cykelstativer og blomsterbede er blandt nogle af de ideer, østjyderne foreslår som forskønnelse af terrorsikring i det centrale Aarhus
Man skal ikke kigge særligt langt ned ad gågaden i Aarhus for at opdage de store betonklodser, der flere steder er blevet sat op for at forhindre biler i at køre for stærkt i visse områder. Og for at forhindre terrorangreb med køretøjer.
Aarhus Kommune indrømmer, at betonklodserne godt kunne være pænere, end de er nu.
- Vi er godt klar over, at blokkene ikke er det kønneste. Så derfor er vi lydhøre over for forslag til at smukkesere dem og gøre dem til et pænt indslag i bybilledet, sagde Kim Gulvad Svendsen, chef for drift og myndighed i Aarhus Kommune, tirsdag.
Derfor spurgte vi i går på TV2 ØSTJYLLANDS facebookside, hvordan man kan forskønne de kedelige, grå betonklodser, som er blevet en fast del af bybilledet i det centrale Aarhus. Forslagene har vi givet videre til Aarhus Kommune, som er glad for de mange input.
Opslaget er blevet kommenteret i alt 100 gange med forskellige bud på, hvordan blokkene kan gøres pænere. Blandt kommentarerne skriver flere, at man kan male klodserne, lave naturskønne blomsterbede eller bruge klodserne mere praktisk ved at bygge dem om til funktionelle bænke.
- Behold den trekantede form og lav forhøjede, grønne bede, du kan træde op i og indret med bænke oppe i trekanten. Udnyt byrummet mere, skriver én af brugerne, Lasse Thalund Kristensen.
Den idé bakker Anitta Dalby op om, der desuden har tegnet et forslag til, hvordan bænkede kan se ud.
- Lav dem til bænke med træsæder, skriver hun til billedet.
- Monter cykelstativer på nogle af dem. Resten skal laves til bænke, folk kan sidde på. Lad de gamle blomsterkummer komme tilbage og stå ved siden af bænkene, skriver Frank Vappe Pedersen.
Lad skoleelever dekorere
Sofie Rahr Time foreslår, at klodserne bliver brugt som et kreativt element i folkeskolerne:
- Jeg synes, det kunne være en super idé at få tilkoblet nogle skoleklasser og lave et projekt med tema, som eleverne kan male. Alt afhængigt at klassetrin kan temaet være forskelligt, og det kan være en skole eller årgang pr. gade, skriver hun.
Flere østjyder foreslår også, at der bliver støbt figurer, der både kan fungere som sikkerhed og pynt i bybilledet:
- I samarbejde med andre kommuner kan der produceres en stiliseret figur i beton, som eksempelvis dette danske, berømte stykke danefæ i form af en ravfigur fra stenalderen, som forestiller en bjørn, skriver Torben Victor Schmidt.
- Prøv at tag et kig på, hvad de har gjort i Visby på Gotland. Her har deres "stopklodser" form som får. Nogle lignende kunne man måske også gøre i Aarhus, skriver Sidsel Lindberg Tefre. Hun har desuden taget et billede af betonfårene fra Gotland.
Andre igen mener dog, at betonklodserne skal bevares i deres knap så pæne format:
- Jeg synes, det er en forkert tanke, at klodserne skal gøres pæne. Hvorfor skal de det? Skal vi glemme terroren, skal situationen bare "glide nemmere ned"? Jeg synes, de skal stå klodsede og grimme og minde os om, at vi har et kæmpe stort problem, som vi skal have løst. Det går ikke væk af, at vi forskønner lidt, skriver Lasse Holst.
Hos Aarhus Kommune er man positiv over for de mange kreative ideer:
- Vi kigger på, om man kan lave nogle af blokkene til cykelstativer, men her skal vi så være opmærksom på, at vi ikke får lavet en masse cykelkirkegårde rundt om i byen, for det fylder jo også, siger Kim Gylvad Svendsen, chef for drift og myndighed i Aarhus Kommune.
- Vi har allerede bestilt nogle metalkasser i friske farver, der skal bruges som blomsterbede i forbindelse med betonklodserne. Det skulle gerne være med til at forskønne bybilledet, tilføjer han.
Ideen om at lade betonklodserne være grimme, er han dog ikke helt enig i.
- Jeg mener, det er en diskussion værdig, men nogle steder gør det ikke noget at forskønne. Det er vigtigt at formidle årsagen, men det betyder ikke ,at årsagen forsvinder, fordi vi dekorerer med blomster eller maling, siger Kim Gulvad Svendsen.
Her kan du se hele gårsdagens indslag om betonklodserne i det centrale Aarhus: