Sognepræst er ængstelig for nytårsaften: Frygter brand i domkirken
For sognepræsten i Aarhus Domkirke afsluttes året sjældent med ro i maven.
Høje brag, en himmel fuld af flotte farver og et torv, der vrimler med festglade mennesker.
Sådan vil nogle aarhusianere nok beskrive den tradition, der udspiller sig hvert år til nytår på Store Torv i Aarhus C, hvor rigtig mange mødes og fyrer nytårskrudt af i lange baner.
Men sådan er det ikke for Henrik Grøndal Lund, der er sognepræst i Aarhus Domkirke.
Spørger man ham, er aftenen forbundet med frygt.
- Vi har det frygteligt hvert år. Det er en frygtelig aften, siger han.
Den flere hundrede år gamle domkirke ligger nemlig lige i skudzonen for de festglade menneskers fyrværkeri.
- Vi er forsvarsløse, siger han.
Var tæt på at gå galt
Og det er ikke uden grund, at sognepræsten frygter nytårsaften. Det store fyrværkerishow på Store Torv har nemlig tidligere været ved at gå galt.
- For to år siden fløj der en raket ind gennem den store rude i Marseliskapellet, så der gik ild i kapellet. Men ved alt held udviklede det sig ikke til mere, fortæller han.
Sidste år var det tårnuret, det gik udover. Urets gamle glasmosaikker blev ødelagt, da det blev ramt af raketter.
Der var endda en eller to af raketterne, der endte helt inde på kirkens tagkonstruktion, som er lavet af gammelt træ og som, ifølge Henrik Grøndal Lund, er knastørt.
- Der kunne være sket det samme som i Paris, hvor der gik ild i Notre Dame, siger han.
- Det er det, jeg frygter i år. At domkirken går i brand.
Historisk centrum
Det undrer Henrik Grøndal Lund, hvorfor det lige netop skal være på Store Torv, folk samles for at fyre deres raketter af.
- Det her er jo byens historiske centrum, med mange gamle, betydningsfulde bygninger, siger han.
Og det er ikke kun i Aarhus Domkirke, de tænker sig ekstra meget om op til nytårsaften.
Morten Daugbjerg, der er kommunikationschef i Aarhus Teater, som også ligger nær Store Torv, fortæller, at de har en vagt til at gå ekstra runder om bygningen nytårsaften for at tjekke, om der ligger gløder fra raketterne.
- Men vi har gudskelov og '7-9-13' aldrig oplevet, at der er blevet ødelagt noget, eller at der er gået ild i noget, siger han.
Også på Hotel Royal, som ligger lige overfor domkirken, er de opmærksomme.
- Vi er altid bekymrede, for det er jo en gammel bygning, og vi ved, at Store Torv er et samlingssted for aarhusianerne nytårsaften, siger Line Olesen, der er hotelchef på Hotel Royal.
Derfor forbeholder Hotel Royal sig også retten til at afvise gæster på aftenen eller smide dem ud, hvis de holder fester på værelserne.
Myndigheder er opmærksomme
Østjyllands Politi opsætter igen i år midlertidig video-overvågning på Store Torv, som et led i en styrket helhedsorienteret indsats mod kriminalitet begået nytårsaften.
Men som noget nyt vil politiet også opsætte midlertidige afspærringer for trafikanterne i området.
- Vi vil have en særlig opmærksomhed mod affyring af fyrværkeri på uforsvarlig vis samt andre former for kriminalitet, som kan opstå, når mange mennesker er forsamlet på et lille geografisk område, siger politiinspektør Brian Voss Olsen fra Østjyllands Politi til TV2 Østjylland.
Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen er fredag udkommet med en række gode råd til, hvordan man sikrer sig mod brand nytårsaften.
Her nævnes det blandt andet, at det er vigtigt, at man holder den sikkerhedsafstand, der fremgår af fyrværkeriet.
Ønsker at affyringen flyttes
Står det til Henrik Grøndal Lund, må traditionen godt foregå et andet sted fremover.
- Vi kunne godt ønske os, at man flyttede affyringen. For hvorfor skal det lige ske i byens historiske centrum?, spørger han.
Sognepræsten har desuden set på politiets overvågning fra tidligere år, at folk kan finde på at fyre raketter direkte mod domkirken. Og han har svært ved at forstå, hvorfor aarhusianerne skulle ønske, at byens historie bliver ødelagt.
- I den her forstand er en raket jo faktisk et våben til hærværk, siger han.
Men i år forventer Østjyllands Politi altså, at der igen vil være mange mennesker samlet på Store Torv, så Henrik Grøndal Lund og hans kollegaer må blot håbe på, at domkirken klarer sig godt igennem aftenen.