Spillestederne styrtbløder: - Vi taber millioner

Situationen er kritisk for de østjyske spillesteder, der var blandt de første til at lukke ned, og nu også ser ud til at blive de sidste til at åbne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er fortsat lange udsigter til, at spillesteder som Train i Aarhus kan få lov at afholde koncerter. Foto: Morten Rygaard

De var blandt de første til at lukke, og lige nu tyder det på, at de bliver blandt de sidste til at genåbne.

Spillestederne styrtbløder under coronakrisen.

Fra den ene dag til den anden var hele forretningens økonomiske grundlag revet væk under dem i form af tab af både billet- og barindtægter, da alle koncerter blev aflyst eller rykket.

Det, vi normalt baserer vores økonomi på, er væk.
Carsten V. Nielsen, spillestedsleder hos Train

På det ikoniske spillested Train i Aarhus estimerer man lige nu, at tabet bliver i millionklassen.

- Ligesom alle andre er vi hårdt ramt. Det koster mange penge at holde lukket så længe. Lige nu må vi acceptere, at hele forårssæsonen er tabt på gulvet, siger spillestedsleder hos Train, Carsten V. Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det betyder, at det, vi normalt baserer vores økonomi på, er væk.

Planlægning af genåbning tager tid

I denne uge kunne blandt andre restauranter og værtshuse glæde sig over, at de kunne byde deres gæster velkommen tilbage.

Onsdag forhandler folketingets partier om en mulig udvidelse af genåbningen af Danmark.

Mit ærinde er egentlig ikke at kritisere, at den ene får lov til at genåbne før den anden.
Carsten V. Nielsen, spillestedsleder hos Train

I en mail til partierne kom statsministeren i sidste uge med sine bud på, hvad de kunne tage fat på. Selvom kulturinstitutioner blev nævnt, så var spillestederne ikke inkluderet.

I stedet fremgik museer, kunsthaller, biografer, zoologiske haver, botaniske anlæg, sommeraktiviteter for børn og udendørs forlystelsesparker.

Spillestedet Train estimerer lige nu et tab i millionklassen.

- Det er fantastisk, at vi nu begynder at åbne igen, og mit ærinde er egentlig ikke at kritisere, at den ene får lov til at genåbne før den anden, siger Carsten V. Nielsen.

Han vil dog gerne gøre opmærksom på, at spillestederne ikke kan gå i gang igen fra den ene dag til den anden, ligesom restauranter for eksempel ville kunne.

Derfor er det vigtigt, at politikerne tager højde for de udfordringer på forhånd.

- Vi har ikke bare en produktionsenhed, som vi kan trække på fra dag et.

Alt er uvist

Også hos spillestedet Kedelhuset på Papirfabrikken i Silkeborg er de lige nu hårdt presset økonomisk, fortæller spillestedslederen, Johannes K. Neergaard.

- Det er svært at sige, hvor store økonomiske konsekvenser nedlukningen har. Vi mister lejeindtægter i hundredetusinde kroners klassen, og dertil mister vi også på manglende barsalg i samme prisklasse, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Så er der selvfølgelig også tabet af billetindtægter. Det gør rigtig ondt økonomisk. Det er bare et rigtig træls år.

Spillestedet Kedelhuset på Papirfabrikken i Silkeborg mister indtægter i hundredetusinde kroners klassen.

Ligesom Train står de lige nu i en svær situation, fordi de bliver nødt til at planlægge frem i tiden, men de ved ikke, hvad og hvornår de kan planlægge til.

- Ens langsigtede planlægning er skudt helt i stykker. Normalt ville vi begynde at lave flyers, plakater og outdoorkampagner. Men det gør man jo ikke, når alt er på standby og uvist, siger Johannes K. Neergaard.

- Vi ved ikke, hvor mange billetter vi kan sælge. Vi ved ikke, hvad vi kan tage ind i kalenderen. Så er der hele driften med baren og personale, som vi også skal have styr på, før vi kan åbne.

Hjælpepakker ophører før åbning

Hos Train har de været glade for statens hjælpepakker, men de står til at ophøre, før spillestederne må åbne.

- Vi har haft stor glæde af hjælpepakkerne, som holdt os oven vande i en periode. Men lige nu kigger vi ind i en tid, hvor hjælpepakkerne ophører henholdsvis den 8. juni og 8. juli, siger spillestedslederen.

- Det ser altså ud til, at vi kommer til at være lukkede længere end det.

Det er afgørende, at hjælpepakkerne forlænges.
Carsten V. Nielsen, spillestedsleder hos Train

Som det ser ud lige nu, er spillestederne først en del af fjerde fase af genåbningen til august, og de vil derfor stå uden hjælpepakker den sidste tid.

- Hvis hjælpepakkerne ophører i juli, og vi først må åbne i august, så risikerer vi at snuble på målstregen, selvom der ellers har været fokus på at hjælpe os. Derfor er det afgørende, at hjælpepakkerne forlænges.

Mange restriktioner kan blive dyrt

Selvom spillestederne ser frem til at kunne åbne igen, så er det ikke uden bekymring for, hvilke restriktioner det kommer til at indebære.

- Hvis vi skal åbne med restriktioner, bliver det svært, fordi vores økonomi meget er baseret på at udnytte kapaciteten, siger Carsten V. Nielsen.

Det bliver meget dyrt for os at genåbne med restriktioner på vores kapacitet.
Carsten V. Nielsen, spillestedsleder hos Train

Han fortæller, at Train har en salgskapacitet på 1.000 gæster, og hvis de for eksempel kun må sælge billetter til 200 eller 300, så bliver det dyrt for dem.

- Vi skal have fri kapacitet, for at det kan være fuldt rentabelt. Vi ville gerne holde mindre koncerter for det kunstneriske indhold, men det bliver meget dyrt for os at genåbne med restriktioner på vores kapacitet.

Der er behov for, at der etableres en genåbningspakke, når spillestederne kan komme i gang igen.
Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live

Det er én af årsagerne til, at spillestedernes interesseorganisation Dansk Live ser et stærkt behov for en økonomisk genåbningspakke til landets spillesteder.

- Hvis man kun kan få en mindre andel af sine normale gæster tilbage til august, vil det presse den i forvejen kritiske økonomi yderligere, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, i en pressemeddelelse.

- På den måde er der både behov for, at de eksisterende kompensationsordninger forlænges, og at der etableres en genåbningspakke, når spillestederne kan komme i gang igen.

'Hellere 50 gæster end nul'

Hos Kedelhuset i Silkeborg er det dog en anden sag. De vil hellere have lov til at åbne for siddende koncerter med færre mennesker, end slet ikke at måtte åbne.

- Vi har en sal med plads til knap 500 stående, og så er der nok siddepladser til det halve. Vi kunne såmænd godt tjene penge på siddekoncerter. Hellere det end slet ikke at åbne, for aller øverst på min prioriteringsliste er musikken, siger Johannes K. Neergaard.

- Vi er der for musikoplevelsens skyld. Kan vi skabe en god oplevelse for 50 frem for nul, så vil jeg foretrække det. Så må vi justere økonomien til det.

Jeg ville ærgre mig gul og grøn, hvis vi skulle lukke færre ind.
Johannes K. Neergaard, spillestedsleder hos Kedelhuset

Han kan dog godt forstå problemet for et større spillested som Train i Aarhus.

- Jeg kan sagtens følge de store spillesteder i, at de ikke er gearet til mindre koncerter. Vi er nok mere fleksible, fordi vi er vant til mange siddende koncerter, siger Johannes K. Neergaard.

Han understreger, at de godt kan holde siddende koncerter, men at han helt klart vil foretrække koncerter med fuld kapacitet.

- Vi kan godt, men der ville være udfordringer, og jeg ville ærgre mig gul og grøn, hvis vi skulle lukke færre ind.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her