Unge testes for COVID-19: Flere tror ikke selv, de er smittet

Mange unge var tirsdag mødt op ved de hvide testtelte i Aarhus for at blive testet for COVID-19.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag blev det gjort muligt for borgere mellem 18 og 25 år at bestille tid til at blive testet for COVID-19 som en del af den nationale teststrategi.

Også selvom de ikke har symptomer, kan de blive testet med en podning i halsen, som afslører om de nu og her er smittet med COVID-19 – altså ikke om de har haft det tidligere.

Det er rart lige at få det afklaret, så jeg ikke slæber smitte med hjem til familien.
Niklas Jensen, 21 år

Det fik i går 4.500 unge danskere til at bestille en tid på Coronaprover.dk, og flere af dem var lykkedes med at få en tid med én dags varsel.

21-årige Niklas Jensen er én af de 400 unge, der var forbi de hvide testtelte i Aarhus tirsdag.

- Nu har jeg været sammen med nogle kammerater i weekenden, og ugen før det var jeg i sommerhus. Nu skal jeg så mødes med min familie i næste uge, siger Niklas Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

-  Så er det rart lige at få det afklaret, så jeg ikke slæber smitte med hjem til dem.

Niklas Jensen var tirsdag kørt til de hvide testtelte i Aarhus for at blive testet for COVID-19.

Tror ikke selv, de er smittet

I første omgang får de 18 til 25-årige mulighed for at bestille én test, når man føler behov for det i løbet af de næste 180 dage, oplyste Sundheds- og Ældreministeriet mandag.

Senest fra på mandag i næste uge bliver det en mulighed for alle over 25 år, der ønsker at få en test.

Jeg tror ikke, at jeg har corona.
Niklas Jensen, 21 år

Selvom man kun kan bestille én test i løbet af det næste halve år, så har flere unge valgt at blive testet, til trods for at de ikke selv tror, de er smittet.

- Jeg tror ikke, at jeg har corona. Jeg kender overhovedet ikke nogen, der har haft det, siger Niklas Jensen.

- Men nu kunne jeg se, at der var en masse ledige tider, og jeg tænkte, at det måtte være, fordi der er frit herude. Så tænkte jeg, at jeg ligeså godt kunne få det overstået.

18-årige Camilla Madsen fortæller, at det giver hende mere ro i sjælen at blive testet.

Også Camilla Madsen på 18 år var taget ud til de hvide testtelte i Aarhus tirsdag for at blive testet, og hun tror heller ikke, at hun er smittet.

- Jeg tænkte, at det var bedre at være på den sikre side, og så får man også lidt mere ro i sjælen. Men jeg tror ikke, at jeg har corona, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

- Min far sendte et link til mig i går og sagde, at det måske kunne være en god idé. Så bestilte jeg en tid med det samme.

Bestil kun tid ved mistanke om smitte

Ifølge professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan, er det vigtigt, at man kun bestiller tid til en test, hvis man reelt har mistanke om, at man er smittet.

- Jeg er ikke helt klar over, hvad kapaciteten er. Men det er klart, at man ikke skal have kapaciteten overbebyrdet med folk, der er sunde og raske og bare gør det for sjov, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND mandag.

VIDEO: Fremover kan alle voksne, uanset om de har symptomer eller ej, bestille en tid og blive testet for COVID-19.

Når det er sagt, så opfordres alle, der har den mindste mistanke om, at man kan være smittet, til at lade sig blive testet.

- Den nationale teststrategi handler om markant øget testning bredt i befolkningen. Så har man blot den mindste mistanke om, at man har været udsat for smitte med COVID-19, så bør man lade sig teste, sagde sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), mandag.

Test er ubehagelig

I testteltene i Aarhus kan de teste op til 800 om dagen.

- De kan booke sig ind hele dagen. I dag har små 400 booket sig ind på nuværende tidspunkt, men der kan godt komme flere til, sagde leder af Sundhedsberedskabet i Region Midtjylland, Bo Elbæk Pedersen, til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag formiddag.

VIDEO: 400 unge blev tirsdag testet for COVID-19 i de hvide testtelte i Aarhus.

Når man kommer til en drive-in test i de hvide testtelte i Aarhus, kalder personalet først bilen frem.

Man skal vise sit gule sundhedskort, og så bliver man podet i bagsvælget i minimum fem sekunder.

- Det er lidt ubehageligt at komme helt ind og ramme derinde. Men det er, hvad forskrifterne siger, for at man får en ordentlig podning, siger bioanalytiker og daglig koordinator ved de hvide testtelte i Aarhus, Lena Dyrberg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Efter testen er taget, bliver poderøret sendt ind til Statens Serum Institut. Efter 72 timer kan borgeren læse, om svarresultatet er positivt eller negativt på sundhed.dk.

I interviewet her fra den 19. maj 2020 forklarer Lars Østergaard, hvorfor han tænker, at man ikke vælger at lave antitests på alle. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her