Stort hul i ældrekassen trods ”historisk løft”
Nye beregninger fra forvaltningen viser, at Aarhus Kommune i de kommende år får store udfordringer med at få pengene til at række.
Tunge, mørke skyer truer ældreområdet i Aarhus Kommune. I en ny opgørelse over kommunens økonomi på ældreområdet frem til 2025 er det tydeligt, at der er store problemer med at få budgettet til at hænge sammen.
- Jeg tænker, at det ser meget deprimerende ud. Det ser ikke godt ud for fremtiden, siger formand for Ældrerådet i Aarhus Kommune, Jan Radzewicz, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er forvaltningen i Sundhed & Omsorg, som i forbindelse med et udvalgsmøde har ridset udfordringerne op. Her fremgår det blandt andet, at der i 2025 kommer 2.000 flere ældre borgere i den plejekrævende alder over 80 år.
Men budgetmodellen dækker ikke de ekstra udgifter, det medfører. Derfor kommer der til at mangle omkring 50 millioner kroner alene til +80-årige.
- Man lider af mangel på penge. Det betyder, at servicen ikke er god nok, og det betyder alt. Det betyder ringere pleje og omsorg, siger Jan Radzewicz.
- Man løber hurtigere, man bliver stresset, man sjusker, og man begår måske også fejl.
Er det ikke lidt nemt for dig bare at sige, at det handler om flere penge?
- Jo, det er det selvfølgelig, men jeg er jo også selv skatteyder, så jeg er ikke så bekymret for eksempelvis skatten. Men det er klart, at det er et prioriteringsspørgsmål, og politikerne i byrådet skal finde ud af, hvad de vil, siger Jan Radzewicz.
Historisk løft ved seneste budget
De nye beregninger kommer, efter byrådet ved det seneste budgetforlig gav det, de kaldte et ”historisk løft”, til ældreområdet. Her blev sat 252 millioner kroner ekstra af i perioden fra 2021-2024.
Trods det markante løft er der ifølge forvaltningens beregninger fortsat stor pengemangel.
- Vi står og kigger ind i et gevaldigt underskud, hvis ikke vores budgetmodel bliver løftet gevaldigt. Vi får flere ældre, men vi får ikke pengene med til at dække det, siger rådmand for Sundhed & Omsorg, Jette Skive (DF), til TV2 ØSTJYLLAND.
Aarhus Kommune halter også bagefter i sammenligning med landets øvrige store kommuner. Alene fra 2021 til 2022 vil budgetmodellerne i de andre store kommuner i gennemsnit give 22 millioner kroner ekstra til borgere over 67 år.
Hvor vil du finde pengene til at løfte det her område?
- Det ved jeg ikke. Det må være borgmesteren, der skal komme med det udspil, siger Jette Skive.
Men du er også byrådsmedlem, så du må vel også have et bud på, hvad man skal gøre?
- Ja, men det er ikke mig, der sidder med den store kasse. Jeg sidder med min egen kasse som rådmand. Jeg ved, at vi står med mange ubrugte midler på grund af corona. Så du kigger ikke ned i en tom kasse, tværtimod. Du kigger ned i en kasse, hvor der er mange penge.
Ingen skattestigninger i udsigt
Hos Socialdemokratiet anerkender man, at der er en udfordring med at få pengene til at række. Ifølge politisk ordfører, Anders Winnerskjold (S), løser penge alene ikke udfordringerne på ældreområdet, men han er villig til at se på det endnu engang.
- Det er en opgave, vi gerne vil være med til at løse. Det satte vi mange penge af til sidst, men jeg tror også, at vi kommer til at have en økonomisk diskussion igen, siger Anders Winnerskjold til TV2 ØSTJYLLAND.
Alle partier på nær Venstre og løsgængeren Dorthe Borgkvist var med i budgetforliget i september. Finansieringen blev blandt andet sikret ved at hæve skatten i Aarhus Kommune. Men hvis det står til Socialdemokratiet, skal skatten ikke umiddelbart hæves igen.
- Det var helt ekstraordinært. Vi synes, det handler om politisk prioritering. Sådan er det også i de kommende forhandlinger. Vores udgangspunkt er, at skatten ikke skal stige i Aarhus, siger Anders Winnerskjold.
Men du vil ikke sige noget om, hvad der så skal prioriteres ned for at ældreplejen kan prioriteres op?
- Jeg synes, det er et svært spørgsmål at svare på, for vi kender ikke de økonomiske rammer endnu. Derfor er prioriteringsspørgsmålet at tage sorgerne en lille smule på forskud.
Ifølge Venstre skal pengene blandt andet findes ved at sende flere kommunale opgaver i udbud. Det kan eksempelvis være rengøring, ejendomsdrift og madproduktion.
- Vi skal have skabt et råderum til at få penge ind på velfærdsområdet. Vi skal have lavet et pristjek og se, om ikke den offentlige sektor kan gå lidt længere på literen, siger Venstres politiske ordfører Hans Skou.
- Det flyder jo ikke med mælk og honning i de kommunale budgetter, så vi kommer ind i en benhård prioritering, men vi mener, at ældreområdet er et af de områder, der skal sættes yderligere fokus på – også økonomisk, siger han.