Stramt budget i Aarhus - dét blev der fundet penge til

Politikerne fandt penge til så forskellige ting som en ny nødkaldsordning, behandling for opioidmisbrug, en klimaplan og en sexfestival.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Jacob Bundsgaard fik vedtaget kommunens budget for næste år i nat.

Byrådet har i den netop underskrevne budgetaftale afsat en million kroner om året til at løse udfordringen med opiumsmisbrug. Blandt flere tiltag, der har fået penge. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

- Pengene skal først og fremmest gå til misbrugsbehandling. Vi oplever desværre en stigende andel unge, der ryger ud i misbrug. De har brug for hjælp til at komme ud af det, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- De her opioider er meget, meget vanedannende og kræver en lidt anden tilgang end den, vi har haft tidligere. Så det er det, pengene skal gå til, siger borgmesteren.

Også fem millioner kroner øremærkes til, at hjemløseområdet for at hjælpe personer på gaden til et liv med egen bolig.

Desuden bliver der afsat penge til at etablere en central enhed i Sundhed og Omsorg, der skal tage imod nødkald fra ældre og udsatte borgere. 

Pengene skal være med til at rette op på den udskældte ordning, vi her på TV2 Østjylland har beskrevet ad flere omgange. Blandt andet historien om Tove Dreyer, der lå hjælpeløs på sit gulv i timevis, mens hun flere gange trykkede på sit nødkald. Tre uger senere døde hun. 

Men nu tyder noget på, at de efterladtes opråb har gjort en forskel. I næste års budget er der afsat tre millioner kroner til en central, der skal modtage borgernes opkald og sørge for, at de får svar og korrekt hjælp hurtigst muligt. 

29 af i alt 31 medlemmer af byrådet står bag aftalen, som endeligt vedtages ved 2.-behandling 11. oktober.

Udpluk fra budgetforliget

Der bliver afsat til 42 millioner kroner om året til folkeskolerne og til børn med behov for ekstra støtte i dagtilbuddene. 24 millioner kroner går til skolerne, og 18 millioner kroner til dagstilbud.

Det skal undersøges, om der kan oprettes et frivilligdrevet Safe House i Aarhus' natteliv. Der kan blive tale om en busløsning, der kan dække det store område, nattelivet breder sig over i byen.

Museum Overtaci får 450.000 årligt fra 2024 for at sikre museet en stabil driftsøkonomi. Samtidig understøtter midlerne museets ambition om at kunne blive et statsanerkendt museum. Pengene findes ved at reducere i tilskud til andre kulturinstitutioner.

Ældreområdet bliver tilføjet 26 millioner kroner årligt. Derudover bliver der afsat 3,5 millioner kroner til aktiviteter på plejehjem i kommunen.

Forligspartierne er enige om at afsætte penge til en central enhed for nødkald i Sundhed og Omsorg. Det afløser den nuværende nødkaldsordning, som har fået kritik. Den nye ordning skal sikre bedre kvalitet og aflaste medarbejderne, der indtil nu har modtaget nødkaldene. Der bliver afsat tre millioner kroner årligt til den nye, centrale enhed.

Der bliver også afsat 1,5 millioner kroner til en såkaldt sexfestival under navnet 'Et sexet Aarhus' med fokus på seksuel sundhed - særligt blandt unge.

Hele budgetforliget kan læses her.

I alt er 30 millioner kroner afsat til socialområdet, mens 50 millioner kroner er øremærket klimaindsatsen - konkret en ny klimastrategi samt en grøn mobilitetsplan. De tiltag skal være med til at sikre, at kommunen kan overholde målsætningen om klimaneutralitet i 2030.

- Det er en stram aftale, hvor vi gør alt, hvad vi kan for at holde hånden under vores velfærd og sikre, at vi kan følge med, når flere børn og unge med handicap og borgere har brug for hjælp i hverdagen.

- Men også at vi kan levere den støtte og specialundervisning i folkeskolen, der skal til for at få en god skolegang, siger borgmesteren.

Socialdemokratiet, Konservative, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Det Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne samt Thure Hastrup uden for partierne står bag aftalen.

Kun Enhedslistens enlige medlem og Henrik Arens uden for partierne har valgt ikke at være med i budgetforliget, der er vedtaget natten til fredag.

/ritzau/

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her