Studenterråd vil have lov til at feste natten lang i udvalgte parker
Mens flere partier foreslår et forbud mod soundbokse i Botanisk Have, stiller studenterrådet ved Aarhus Universitet nu et kontraforslag. Giv de unge lov til at larme i nogle af byens parker.
Giv de unge lov til at feste og larme i udvalgte parker
Det foreslår studenterrådet ved Aarhus Universitet som en form for kontraforslag, efter flere politiske partier i Aarhus Byråd for nylig har luftet deres opbakning til et forbud mod soundbokse i Botanisk Have.
- Lige såvel som det kan være en begrænsning for nogen, at der bliver spillet høj musik, er det også en begrænsning for andre, at man slet ikke må, og jeg synes, det vil være en kæmpe skam, hvis vi skal fjerne musikken fra bylivet.
Det siger Jeanette Kusk, næstforperson for studenterrådet ved Aarhus Universitet, da TV2 ØSTJYLLAND møder hende i forbindelse med festivalen Stella Polaris, som netop lørdag afholdes i Botanisk Have.
Studenterrådet vil derfor have en forsøgsordning med festparker, eller hvad de nu kan komme til at hedde, hvor der må spilles høj musik, danses og snakkes til den lyse morgen – om det så er tirsdag, som Jeanette Kusk for nylig skrev i et debatindlæg i Aarhus Stiftstidende.
Ifølge næstforpersonen kan det være i Rådhusparken, på Tangkrogen, i Vennelystparken, Musikhusparken samt naturligvis Universitetsparken.
- Vi prøver at finde et kompromis, hvor der både kan være plads til fest og til ro i byen. Det omhandler at gøre nogle af parkerne i byen til festparker, hvor der gerne må blive spillet musik, men hvor det også er okay at holde fest en tirsdag aften, siger Jeanette Kusk og tilføjer, at det også vil skabe mere ro i baggårdene og på gaderne, hvor folk bor tæt.
Flere partier vil have forbud
Diskussionen om, hvor højt og sent man må spille, er nok cirka lige så gammel, som ghettoblasteren, som i dag har fået noget større volumen i form af de såkaldte soundbokse.
Højttalerne med typisk en solid bas indbygget blev for alvor et offentligt fænomen i Aarhus under coronanedlukningen, hvor unge samledes i byens parker og hang ud sammen.
Det gav gnidninger med naboerne, blandt andet omkring Botanisk Have, og gang på gang beslaglagde politiet soundbokse.
Nu er coronatidens nedlukninger fortid, men det er de larmende offentlige fester ikke, og det har fået Konservative, SF og Socialdemokratiet til at foreslå et regulært forbud mod soundbokse i den botaniske have i byen.
- Corona er slut, men problemet er fortsat. Derfor skal vi gøre noget ved det nu, lød det tidligere på sommeren fra Jesper Kjeldsen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet.
Han understregede, at han ikke har noget imod, at folk mødes og fester og drikker øl i Botanisk Have, men soundboksenes lydniveau er for højt.
- Jeg har hørt nogle lydfiler fra naboer, og jeg er overrasket over, hvor slemt det er, konstaterede Jesper Kjeldsen.
Musik er vigtigt for de unge
Jeanette Kusk håber, at politikerne bag forslaget om forbud vil lytte til studenterrådet, så det ikke ender med den hårde løsning, men at der også kan blive plads til, at de unge kan hygge sig i natten.
Musik er vigtigt for de unge at kunne samles om, mener hun.
Adspurgt, om de unge ikke bare kan flytte deres små private musikfestivaler helt ud af byen, hvis det skal være så højlydt, svarer hun.
- Men kunne børnefamilierne ikke bare flytte til Hjortshøj?
Det kommer nok ikke til at ske. Hvorvidt det ender med et forbud mod de stærke højttalere i Botanisk Have, vil stå klart, når byrådet mødes igen.
I 2021 blev det støjen så slem, at der blev indført et midlertidigt forbud mod høj musik i Botanisk Have mellem klokken 20 og 10.
Ganske aktuelt meldte Østjyllands Politi lørdag eftermiddag om, at de modtager mange henvendelser angående musikstøj i Aarhus, og at der altså er givet tilladelse til dagen festival i Botanisk Have.
Vi får mange henvendelse omkring et musikarrangement i Aarhus.
— Østjyllands Politi (@OjylPoliti) July 30, 2022
I Botanisk Have er der givet tilladelse musik frem til kl. 21.00. Vi appellerer om forståelse.#politidk