Syv IS-krigere fra Aarhus har modtaget offentlig støtte

Syv aarhusianske syrienkrigere har modtaget penge fra kommunen eller en a-kasse i perioden 2012-2014

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Genrefoto.

Syv sager om danske syrienkrigere, som har modtaget penge fra statskassen, mens de har forladt Danmark for at kæmpe for den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), stammer fra Aarhus Kommune.

Det viser en aktindsigt, som Ritzau har søgt i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der har tilsynet med kommuner og a-kasser.

I alt 36 personer har modtaget penge fra en kommune eller a-kasse. Københavns Kommune tegner sig for flest sager, nemlig 15. De syv sager fra Aarhus placerer Aarhus Kommune som toer på listen.

Kommunerne i Høje-Taastrup Kommune og Odense Kommune har to sager hver. Albertslund, Frederiksborg, Herlev, Ishøj, Fredensborg, Kolding, Rødovre og Vejle har haft en enkelt sag hver.

De 36 personer er blevet anmeldt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Herfra er oplysningerne givet videre til de relevante kommuner og a-kasser.

Mens 34 af de 36 modtagere har modtaget penge fra en kommune, har to personer modtaget et mindre beløb fra deres a-kasser.

Genrefoto. / Foto: Stringer - Scanpix

I 29 af sagerne har kommunerne og a-kasserne besluttet at kræve tilbagebetaling. Det samlede krav er 672.000 kroner. I de resterende syv sager er der ikke rejst krav om tilbagebetaling.

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der i tre af de syv sager ikke udbetalt ydelser i den periode, som PET har angivet.

I tre andre tilfælde kunne det "ikke godtgøres i tilstrækkelig omfang, at borgeren havde været udrejst i perioden".

Og i det sidste tilfælde af de syv sager, hvor der ikke er rejst krav om tilbagebetaling, har den pågældende person benyttet sig af retten til afholdelse af ferie med ydelse.

Det er uvist, om nogle af de 36 personer fortsat er på en offentlig ydelse. Ifølge aktindsigten har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ingen oplysninger omkring det.

36 Syrien-krigere på kontanthjælp eller dagpenge

Danske skatteydere har betalt offentlige ydelser til personer, mens de har været i Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat (IS) og andre militante islamiske grupper.

* Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i alt anmeldt 36 personer til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet, fordi de er rejst til Syrien i forbindelse med konflikten i perioden 2012-2014.

* Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der har tilsynet med kommuner og a-kasser. Og dermed tilsynet med om personer står til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis de får kontanthjælp eller dagpenge.

* I alt 29 af de 36 personer er blevet mødt med krav om tilbagebetaling på samlet 672.000 kroner.

* A-kasser kræver samlet 4000 kroner retur. Kommuner 595.000 kroner, mens a-kasser og kommuner samlet kræver yderligere 73.000 kroner retur.

* I syv sager er der ikke tilbagebetalingskrav. I tre sager har der ikke været udbetalt ydelser i den periode, som PET har angivet. I tre andre tilfælde kunne det "ikke godtgøres i tilstrækkelig omfang, at borgeren havde været udrejst i perioden". Og i det sidste tilfælde har den pågældende person benyttet sig af retten til afholdelse af ferie med ydelse.

* De fleste sager - 15 - stammer fra Københavns Kommune. Derefter følger Århus Kommune med syv. Odense og Høje-Taastrup har to sager hver.

* Albertslund, Frederiksborg, Herlev, Ishøj, Fredensborg, Kolding, Rødovre og Vejle har haft en enkelt sag hver.

Kilde: Dokumentet "Anmeldelser fra PET om personer udrejst i relation til konflikten i Syrien"

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her