En talende klitoris: To kvinder taler højt om stort tabu

To kvinder håber med nyt teaterstykke at være den stemme, som de selv manglede i deres ungdom.

- Første gang jeg mødte min klitoris, vidste jeg slet ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv.

Sådan har det netop lydt fra scenen i Teatret Svalegangen i Aarhus. Det er aarhusianske Sofie Ravnsborg, der står bag ordene.

Sammen med studieveninden Marie Gade Nielsen har hun skabt et teaterstykke, der kan få kaffen i den gale hals hos de fleste.

Marie Gade Nielsen spiller klitoris fra scenen i samtale med kvinden.

'Har du set min klit?' er navnet på forestillingen, der udspringer af en særlig mission hos de to kvinder.

- Det er en hyldest til klitorissen, fortæller Marie Gade Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

De vil sammen gøre op med den skam, som er forbundet med kvinders seksualitet og onani.

- Jeg håber, at de kan spejle sig i stykket og give dem modet til at starte samtaler om emnet, så vi kan bryde med skammen, fortæller Sofie Ravnsborg.

Klædt ud som klitoris

Sofie Ravnsborg spiller kvinden i forestillingen, mens Marie Gade Nielsen er klædt ud som klitoris. Og så er det store spørgsmål: Hvad ville en klitoris egentlig sige, hvis den kunne tale? 

- Hun er en diva, der føler sig overset og negligeret, fortæller hun.

I en tid, hvor vi har sendt en mand til månen, kan det undre, at vi ikke har interesseret os for kvinders største nydelsesorgan
Maria Stevenson, Projekt- og forskningssygeplejerske med master i sexologi

Og netop den følelse kan projekt- og forskningssygeplejerske Maria Stevenson, der har en master i sexologi, godt genkende fra sit indblik i forskningen på området.

- I en tid, hvor vi for længst har sendt en mand til månen, kan det undre, at vi ikke har interesseret os for kvinders største nydelsesorgan, siger sygeplejersken, der står bag firmaet 6oligi.

Det var først i 1998, at man opdagede, at klitoris var langt større end den lille ært, som de fleste måske tror er klitoris, fortæller hun.

Og derfor er forvirringen også stor, når Maria Stevenson er rundt på skoler for at undervise med blandt andet en 3D-model af klitoris i hånden.

- Eleverne gætter på, at det er et insekt, noget til telefonen eller et legetøj, men ingen aner, at det faktisk er klitorissen i sin helhed, siger hun.

Marie Gade Nielsen og Sofie Ravnsborg i den 130 personer store sal på Teatret Svalegangen i Aarhus.

Hun håber, at der i fremtiden kommer et større fokus på området, så solosex, som hun kalder onani, bliver langt mere almindeligt at tale om – også for kvinder.

- Her lærer kvinder om deres seksualitet. Mange kvinder har en tendens til at fumle lidt med det, mens drengene onanerer mere og lærer deres krop bedre at kende, siger Maria Stevenson.

Opbakning fra familien

Selvom emnet stadig er tabuiseret, og der formentlig ikke snakkes meget om onani ved spisebordene rundt i Østjylland, så er tilgangen anderledes i familierne bag de to kvinder på scenen.

- Vi oplever en kæmpe opbakning til vores mission fra venner og familie, siger Sofie Ravnsborg.

- Ja. Min far har eksempelvis mixet musikken, uddyber Marie Gade Nielsen, der refererer til eksempelvis 'Klit-sangen', som publikum møder til sidst i forestillingen.

Stemningen i salen kan være lidt akavet i starten, men det løsner sig hurtigt, så grinene sidder lidt løsere.

- Folk kommer glade op til os efter forestillingen og nynner sangene, fortæller Marie Gade Nielsen.

Undervisning på skoler

De to kvinder har de seneste fire år været rundt på efterskoler med netop det fokus at bryde tabuet omkring kvinders seksualitet og onani.

- Det betyder meget at kunne være det for nogen, som vi havde brug for, dengang vi var yngre, fortæller Marie Gade Nielsen.

Teaterstykket er nu slut på Svalegangen i Aarhus, men håbet er, at det skal leve videre, når de kommer rundt på skoler i landet.

- Vi håber, at forestillingen kan få endnu mere liv rundt omkring fremover, siger Sofie Ravnsborg.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her