Vagter får lov at blive foran Retten i Aarhus
Forsøg med vagter ved byretten forlænges, efter at trygheden blandt personalet er steget
Uniformerede vagter, metaldetektorer og gennemlysning af medbragte tasker.
Sådan har det i det seneste år set ud ved indgangen til byretten i Aarhus samt fem af landets største byretter, og forsøgsordningen bliver nu forlænget i yderligere halvandet år frem til udgangen af 2017.
Ifølge en evaluering fra Domstolsstyrelsen har vagterne i døren nemlig øget følelsen af tryghed blandt rettens personale betragteligt.
Ordningen med vagter blev indført 1. juli sidste år efter det såkaldte morfar-drab i fogedretten i København i september 2014.
Domstolene har brugt en opsparingskonto til at finansiere de løbende omkostninger på cirka 11 millioner kroner om året. Og det er ifølge den københavnske forsvarsadvokat Peter Trudsø penge ud ad vinduet.
- Det er spild af penge. Hvis man bruger mange millioner kroner på det her om året, så synes jeg, at man skal sætte mere intelligent ind med adgangskontrol foretaget af politiet ved de sager, hvor der vurderes at være en sikkerhedsrisiko.
- Det med at kontrollere alle besøgende - herunder også advokater - er meningsløst og skaber bare en falsk tryghed, siger han.
Men hvis det nu betyder, at personalet i retsbygningerne går tryggere på arbejde?
- Jeg ønsker de ansatte alt det bedste, men man må også se på, hvad det reelt er af fund, der begrunder en fortsat kontrol, og så holde det op i mod, at det unægteligt sender et signal om lukkethed, når man laver en mur af kontrol.
Læs også:
- Vidner, domsmænd og andre får måske et indtryk af, at det er et farligt sted at være og bliver unødigt bange, siger Peter Trudsø.
Domstolsstyrelsen vil nu analysere sikkerheden omkring alle retter for at vurdere, om adgangskontrollen skal udvides til andre retsinstanser.