Vegansk 'hakkekød' rives væk: - Det burde ligge i grøntafdelingen
Vegansk 'hakkekød' er kommet forrygende fra start, men plantefarsen deler vandene
Aarhus-firmaet Naturli' Foods' lancering af vegansk 'hakkekød' er blevet en bragende succes. Men produktet deler vandene, og det samme gør placeringen af det ved siden af kødet i køledisken.
Men entydigt er det, at produktet bliver flået op af kølediskene landet over - og hverken firmaet bag eller butikkerne kan følge med.
Det nye kødløse hakkekød, som er lavet af plantefars bestående af blandt andet hvede, mandler, karljohansvampe og ikke mindst soja, kom i kølediskene i Dansk Supermarkeds 600 butikker landet over i tirsdags, og siden er salget gået strygende. Så godt, at man mange steder dagligt må melde om udsolgt.
- Salget af Naturli' Foods plantefars går over alt forventning. Vi har haft udsolgt både tirsdag, onsdag og torsdag. Det er mange forskellige kunder, der køber det - lige fra studerende til familier, siger Lars Lind, der er varehuschef i Føtex Skejby.
'Hører hjemme i grøntafdelingen'
Det veganske 'hakkekød' har også skabt en del debat, og ikke alle er lige entusiastiske omkring det.
- Jeg synes, det er fjollet at kopiere et andet produkt. Hvis jeg vil have kød, så køber jeg kød, siger Peter Tessing Petersen fra Horsens, der er medlem af De Brune Riddere, som har til formål at rejse rundt og vurdere bøfsandwicher.
Han mener ikke, at den veganske fars bør ligge ved siden at det animalske hakkekød i køledisken.
- Nej tak, det burde ligge sammen med de andre planter i grøntafdelingen, siger han og vedkender, at det er fint, at det er på markedet, hvor der tydeligvis er et hul til det.
- Jo, bevares, hvis man er veganer, så er det helt fint. Jeg køber det ikke. Jeg køber kød, fordi jeg godt kan lide kød.
'Et åbenlyst alternativ til kød'
Thomas Erex, næstformand i Mad med Medfølelse, Danmarks veganske forening, mener derimod, at det er helt oplagt og på sin plads, at den nye plantefars ligger side om side med det almindelige hakkekød.
- Jeg hæfter mig ved, at det er blevet taget rigtig godt imod. Når man bliver veganer, gør man det ikke nødvendigvis, fordi man ikke kan lide kød. Man gør det, fordi man gerne vil leve miljø- og dyrevenligt. 40 procent af danskerne siger faktisk, at de gerne vil spise mindre kød. Så er et produkt som det her rigtig godt til at hjælpe dem med det og i det hele taget at komme nærmere et plantebaseret, miljø- og dyrevenligt liv, siger han.
Thomas Erex mener ikke, at det nye produkt hører hjemme i frugt- og grøntafdelingen.
- Det skal lige ved siden af det animalske kød, så det er et åbenlyst alternativ til det. Det har tekstur som kød, og mange danskere siger, at det også smager som kød, og så er det helt åbenlyst, at det er et miljø- og dyrevenligt alternativ. Så det kan nærmest ikke undgå at ligge ved siden af det animalske kød, siger han.
Enige bliver Thomas Erex og Peter Tessing Petersen nok næppe.
Men det gør nok heller ikke det store for Naturli’ Foods, der holder til i Skejby i Aarhus.
Firmaet bag glæder sig over debatten
- Vi er kun glade for, at det her produkt også kan skabe noget debat. Det er med til at skabe interesse for en ny madkultur, som det jo er at prøve kræfter med det plantebasserede, siger Henrik Lund, der er direktør i Naturli' Foods og naturligvis glæder sig over den gode modtagelse, plantefarsen har fået i supermarkederne.
- Det er en overvældende start, vi har fået på Naturli’ Hakket, og det slår alle forventninger, siger han.
Naturli' Foods har arbejdet målrettet på at få plantefarsen til at ligne og smage som klassikeren hakket oksekød
- Når du kommer hen til køddisken og kigger ned og ser Naturli’ Hakket, så vil du straks opfange, at det ligner noget, du kender, og så er det ikke så farligt, siger Henrik Lund.
Naturli' Hakket sælges i Dansk Supermarkeds 600 butikker landet over.