Video: Overskudsbeton fra 'Lighthouse' bliver smidt i havet
Overskudsbeton fra det store Lighthouse-byggeri skal danne grobund for et rev i Aarhus Ø’s kanaler.
Umiddelbart lyder det ikke som en særlig miljøvenlig eller bæredygtig idé at placere store betonelementer på bunden af havet. Men det er det tilsyneladende.
Derfor har Aarhus Kommune - i samarbejde med skaberne af 'Lighthouse' - valgt at placere overskudsbeton fra det store lighthouse-byggeri i Aarhus Ø's kanaler.
Betonelementerne bliver placeret, så de bliver til ti små muslingerev, som forhåbentligt bliver fulde af liv.
- Alt det liv og potentiale for liv, der er ude i Aarhus Bugten, trækker vi ind i kanalen, og gør det nærværende for de folk, der bor eller færdes her. Sildestimer, torsk, havørreder, krabber – måske endda en hummer – det vil være organismer, man kan være heldig at støde på, siger biolog ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bjarke Ibsen Dehli til TV2 ØSTJYLLAND.
Udover at mindske betonspild kommer muslingerevene også til at filtrere vandet for planktonalger, hvilket gør at vandet bliver klarere. Det giver sollyset mulighed for at trænge længere ned igennem vandet, og det sikrer bedre livsbetingelser for mange dyrearter.
For at kickstarte pilotprojektet - som bliver kaldt 'Recycle Reef' - var elever fra Samsøgade Skole i dag en tur ude på vandet for at hælde tusindvis af levende blåmuslinger ned til betonelementerne i vandet.
- Jeg synes, det er mega nice. Bare det at være en del af og hjælpe med at gøre vandet og hele naturen bæredygtig - det kan jeg virkelig godt lide, siger Sihaam Hussein, som er elev på skolen, til TV2 ØSTJYLLAND.