Ekspert: Derfor øges smitte fra dyr til mennesker
Der er flere eksempler på, at dyr samlet i større mængder har udgjort en sundhedsrisiko for mennesker.
Senest er nedlukningen af Nordjylland sket som direkte konsekvens af en særlig mutation i Coronavirus, som er fundet hos danske mink.
En nedlukning, der er iværksat for at bremse en eventuel ny pandemi med Nordjylland som arnested, ligesom vi så det med COVID-19s opstart i Wuhan.
Men historien har vist flere eksempler på, at dyr samlet i større mængder har udgjort en sundhedsrisiko for mennesker. Blandt andet den spanske syge i 1918 og svineinfluenzaen i 2009.
Her peger viraene på, at smitten kom fra fugle og svin. Svineinfluenzaen kostede 200.000 mennesker livet i 120 lande.
Og det er ikke tilfældigt, at risikoen for smitte fra dyr til menneske øges i takt med, at dyr lever tæt under samme tag, lyder det fra ekspert.
- I takt med vi får store besætninger af dyr, som er tæt på mennesker, så oplever vi mere spredning fra vilde dyr til mennesker, og fra besætninger til mennesker. Når vi masseproducerer, så vil der være flere dyr, der er tæt sammen, og så vil risikoen for infektioner være større – også til mennesker, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet.
To mulige løsninger
Søren Riis Paludan peger på to løsninger, som kan være med til at sikre, at vi i fremtiden ikke er i risiko for at få virus fra dyr.
- Løsningen er svær. Man kan få bedre sundhed blandt dyrene, og det er den ene løsning, og den anden er, at vi spiser flere planter fremfor dyr, så der ikke er så mange og så store besætninger, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Derudover understreger han, at det kræver, at lægevidenskaben er foran med forskningen.
- De har været godt med, og det skal de blive ved med, men det kræver en kontinuerlig indsats fra forskningssiden, og det er vigtigt, vi gør det i fremtiden. Hvis man investerer i den forskning, der skal til for at få gode behandlinger mod infektioner, så kan man blive ved med at være foran, siger han.