Imamer mægler mellem bander: - Tegn på vi har parallelsamfund

Politikeren Ali Aminali (K) er stærkt kritisk over for Grimhøjmoskéens rolle i bandekonflikten i Gellerup

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er kommet mere ro på situationen i det vestlige Aarhus, og muligvis skyldes det, at der søndag blev holdt et mæglingsmøde mellem bandemedlemmer og imamer fra Grimhøjmoskéen. Imamernes rolle i konflikten skaber dog bekymring hos De Konservatives Ali Aminali.

Han mener rent faktisk, at det er decideret skræmmende, når det er imamer og ikke politiet, der mægler i sådan en sag.

Hvis imamerne virkelig havde en holdning til det her, havde de jo taget fat noget før. Banderne har eksisteret i lang tid.
Ali Aminali (K)

- Det viser, at der er et parallelsamfund i et område, som ikke trives og ikke har det godt. Hvis imamerne virkelig havde en holdning til det her, havde de jo taget fat noget før. Banderne har eksisteret i lang tid, siger Ali Aminali til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Der er forældre, som er gået til Grimhøjmoskéen for at få hjælp. Hvorfor til den? Det ansvar skal moskéen ikke have, men politiet og retsstaten.

Tager ikke problemer seriøst

Ali Aminali forsøgte uden held at komme ind i byrådet i Aarhus under det nyligt afviklet kommunalvalg. En af hans mærkesager under valgkampen var problemerne i Gellerup og den del af byen, som han mener, at flere af de øvrige politikere ikke tager seriøst.

- De tager ikke problemerne med parallelsamfundet seriøst, og det faktum at flere ikke er en del af samfundet og foreningslivet eksempelvis. Når man så tager emnet op, får man at vide, at man er racist og stigmatiserer, siger han.

Få et indblik i konflikten og den seneste mægling i indslaget her.

Han mener, at vejen frem er en mere socialfaglig indsats, og at alle ikke kun erkender problemerne i Gellerup, men også anerkender dem.

Fra Grimhøjmoskéens side lyder det, at imamerne blot løser den del, som de nu kan.

Mere fred og ro i moskéen

- Der er mere fredeligt her, og når de (bandemedlemmerne,red.) er i moskéen, snakker de sammen. Det hjælper dem til at falde til ro og lytte til hinanden, siger Oussama El Saadi, formand for Den Muslimske Sammenslutning, til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere andre steder i landet har man set, at imamer går ind og mægler i en bandekonflikt – eksempelvis i København.

Det lykkes, fordi vores imamer og forældre fortsatte og ikke blev træt. Fordi det er deres børn, det drejer sig om.
Oussama El Saadi, Grimhøjmoskéen

- At det lykkes, at de kommer her, det er et godt tegn. Det lykkes, fordi vores imamer og forældre fortsatte og ikke blev træt. Fordi det er deres børn, det drejer sig om, siger Oussama El Saadi.

En af dem, der har været med til at mægle i konflikten, er Grimhøjmoskéens imam, Abu Bilal. Og han har en særlig grund til at få løst problemerne mellem banderne.

Imam har nevøer i bande

For Abu Bilal har selv to familiemedlemmer, der er medlem af den såkaldte Brabrand-bande, som har været part i hele konflikten i det vestlige Aarhus.

Men i den her sammenhæng betyder det ingenting, mener han.

- Hvis der sker nogle farlig ting med andre drenge, som ikke er fra min familie, bliver jeg trist. Jeg kan ikke tolke på den måde, om det er mine nevøer eller andre drenge, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

For imamen har det været vigtigt at gå ind i konflikten og få den løst.

- Det er vigtigt, at vi er en del af samfundet. Det er vores pligt og plan i området at kæmpe for fred og ro, siger Abu Bilal.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her