80 år er ingen alder: Kirstens arbejdsplads er hele verden
Om det er Nepal eller Nordkap, savanne eller flodsejlads, går Kirsten Andersen forrest, for trods 80 år bag sig fortsætter hun med at arbejde som rejseleder.
- Jeg kan sagtens gå, så hvorfor skal jeg sætte mig ned. Hvis du kan, så gør det.
Sådan lyder mantraet for Kirsten Andersen fra Hadsten, som trods sine 80 leveår fortsat arbejder som rejseleder med hele verden som sin arbejdsplads.
Det handler nemlig om at komme af sted, inden uheld eller sygdom sætter en stopper for rejselysten, forklarer hun i et afsnit af TV2 ØSTJYLLANDS "Ældrestyrken".
- Man lever kun én gang. Ud at opleve noget, hvis du har mulighed for det, siger Kirsten Andersen, som også elsker at have andre rejsende med på turene.
- Det giver et kick at give andre mennesker en god oplevelse.
Camino og bjergklatring
Siden starten af 1990’erne har hun rejst i det meste af verden som rejseleder. Tanzania, Nepal, Zanzibar og mange andre steder. For eksempel i omegnen af 15 rejser til Nordkap i Norge.
- Jeg har været heldig. Jeg har haft mange fantastiske ture. Jeg har blandt andet sejlet på Volga, jeg har været på safari i Sydafrika, og så har jeg inden for de senere år lavet vandreture, fortæller den ganske aktive rejseleder.
Det kræver sine ben, når vandreturen går ad caminoen i det nordlige Spanien eller op ad Afrikas højeste bjerg.
I 2016, som 74-årig vel at mærke, satte Kirsten Andersen nemlig turen mod toppen af Kilimanjaro, Afrikas højeste bjerg.
Det afrikanske bjergmassiv består af tre uddøde vulkaner, hvor Uhure Peak som det højeste punkt rager 5895 meter i vejret. En særlig attraktion ved Kilimanjaro er, at vandreren passerer gennem fem forskellige klimazoner på vej mod toppen fra tæt regnskov i bunden til alpin ørken mod toppen.
Talte med sine ben
Det var dog ikke fordi, det ikke var en hård tur, medgiver Kirsten Andersen, der trak på sin vilje undervejs.
- Oppe på det sidste, hvor luften er tynd, er man virkelig nødt til at trække sig selv op ved hårene, siger rejselederen, der benyttede en særlig strategi for at nå frem.
Hun talte med sine ben.
- Det ene ben hed ”du kan”, og det andet hed ”du vil”, og så er det bare ”du kan, du vil, du kan, du vil”, og så pludselig er du der. Det handler om stædighed, siger Kirsten Andersen, som aldrig har kunnet sidde stille ret længe ad gangen.
Mødte manden bag berømt gevær
På sine rejser har Kirsten Andersen truffet mange spændende mennesker. En af dem er en verdensberømt russer, der skabte og lagde navn til et lige så berømt gevær. Nemlig Mikhail Kalasjnikov, hvis første model blev indført i den sovjetiske hær i 1947 - og blev kendt som AK-47. - Jeg har hans autograf, siger Kirsten Andersen.
Derfor var det også svært, da coronavirusen ramte verden, og landene lukkede ned.
- De første tre måneder havde jeg det som en flue i en flaske, men heldigvis har jeg to haver at holde, afslører Kirsten Andersen.
Norgesture i vente
Selv om ordsproget lyder "ude godt, hjemme bedst", har Kirsten Andersen en konstant trang til at rejse.
- Jeg længes efter at komme af sted igen. Det gør jeg.
Derfor har hun også masser af arbejde i vente i 2022.
- Jeg har en del norgesture i år, og dem glæder jeg mig til. Jeg elsker den norske natur, så det bliver dejligt, siger Kirsten Andersen.