Anna skal stikkes ti gange i døgnet: Strid om regning rammer patienter
Ny teknologi kan hjælpe flere hundrede sukkersygepatienter. Men kommuner og regioner kan ikke blive enige om, hvem der skal betale regningen
Anna Krone Person er ni år og bor i Hinnerup lidt udenfor Aarhus.
Hun er også sukkersygepatient.
Det betyder, at hun ti gange i døgnet skal stikkes, fordi blodsukkeret skal tjekkes. Men det behøver ikke at være sådan. Med et nyt produkt kaldet FreestyleLibre kan diabetespatienter nemlig måle blodsukkeret - uden at skulle stikke sig så meget.
- Så skal hun stikkes én gang hver 14. dag fremfor at blive stukket 10 gange i døgnet, som hun bliver lige nu, siger Annas mor, Maria Krone Person, til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Den nye teknologi er Anna Krone Person og mange andre sukkersygepatienter dog udelukket fra, fordi kommuner og regioner strides om, hvem der skal betale for det. Den sag behandles i øjeblikket i Ankestyrelsen.
Samtidig kan patienterne heller ikke selv købe produktet, fordi firmaet, der sælger det, ikke vil sælge det til private.
Derfor må Anna fortsat leve med at skulle stikkes i fingrene.
Det er ikke uden konsekvenser.
- Det gør ondt i fingrene, og man får sådan nogle små knopper, og det er ikke særlig rart, siger Anna Krone Person.
Derfor er familien kede af, at de ikke kan få den nye teknologi.
- Jeg bliver rigtig ærgerlig og ked af det på Annas vegne. Når man har et barn med sukkersyge, er der bare rigtig mange ting, som vi skal have styr på, så det vil betyde en markant lettere hverdag, siger Maria Krone Person.
Minister: Ingen borgere skal komme i klemme.
TV 2 | ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om problemerne for sukkersygepatienterne.
Den mediedækning betød, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) blev bedt om at forklare sig overfor Folketinget. I flere svar understreger hun, at striden om regningen ikke bør komme borgerne til skade.
- I tilfælde, hvor der opstår tvivl om hvilken myndighed, der er ansvarlig for betaling af et nødvendigt behandlingsredskab eller hjælpemiddel, som skal betales af regionen eller af kommunen, er det vigtigt, at tvivlen ikke kommer borgeren til skade, skrev Ellen Trane Nørby til Folketinget i december.
Efterfølgende har flere kommuner og regioner valgt at betale for hjælpen til sukkersygepatienterne.
For eksempel har Aarhus Kommune givet patienterne den nye teknologi, mens Favrskov Kommune, hvor Anna Krone Person bor, har valgt ikke at gøre det.
Frustrerede patienter
Diabetesforeningen har fået hundredevis af henvendelser fra frustrerede patienter de seneste måneder, og diabetikerne har svært ved at forstå, at de skal vente.
- Det er faktisk lidt svært for borgerne at forstå den strid, der er mellem kommuner og regioner, og at den blokerer for, at de kan få den nye teknologi, siger chefkonsulent i Diabetesforeningen Signe Hasseriis.
Konkret er sagens kerne, hvad den nye teknologi egentlig er. Hvis en borger for eksempel har ret til at få offentlig betaling af et hjælpemiddel, så er det kommunen, der skal betale. Men er det behandlingsredskab, er det regionen, der skal stå for regningen.
Flere patientgrupper kan blive ramt
Eksemplet om striden med sukkersygepatienter kan vise sig at ramme flere forskellige grupper af patienter i fremtiden, frygter Danske Patienter.
Teknologien udvikler sig nemlig så meget, at det langt fra altid er let at vurdere, om der er tale om et behandlingsredskab eller et hjælpemiddel. Derfor vil de nu have ændret reglerne.
- Det man gjort over de seneste år, er, at finde ud af, hvad det er kommuner skal gøre, og hvad det er regioner skal gøre. Det duer bare ikke på et område, der er inde i den her udvikling, siger vicedirektør Annette Wandel.
Konkret frygter de, at særligt kronikere vil blive ramt af den problematik.
Her er grænserne nemlig mest flydende, og det betyder, at det ikke kommer til at fremstå helt klart, hvad der er hvad. Derfor foreslår Danske Patienter nu, at staten skal lave en pulje, der kan betale den nye teknologi.
- Vi synes, at man skal trække kassetænkningen ud og give kommuner og regioner en fælles pose penge til at løfte området i fællesskab, siger Annette Wandel.
Kommune: Rigtigt at vente
I Favrskov Kommune, hvor Anna Krone Person bor, giver de alle afslag i øjeblikket.
Det gør de blandt andet på grund af sagen om regningen, og samtidig har patienterne udstyr, der kan måle blodsukker, og samtidig kan den nye teknologi kun delvist erstatte det udstyr.
- Vores borgere har allerede i dag udstyr til at måle deres blodsukker, så den her nye teknologi kan kun bruges som et supplement. Det er ikke vores vurdering, at det væsentligt forbedrer deres hverdag, siger direktør for Social og Sundhed i Favrskov Kommune Kate Bøgh.
Hun henviser blandt andet til, at kommunen skal give det bedste og billigste hjælpemiddel, hvis den nye teknologi er det. Det er den nye teknologi efter kommunens overbevisning ikke, da den ikke decideret kan erstatte stikkene, og derudover kan det komme til koste kommunen over 15 millioner kroner mod at det gamle udstyr koster 1,7 millioner kroner.
Men hun anerkender samtidig, at der er et behov for at se på reglerne.
- Jeg synes, at det her er et meget godt eksempel på, at lovgivningen ikke er god nok, fordi der efterhånden er en flydende overgang mellem, hvad er et behandlingsredskab og hvad er et hjælpemiddel, siger direktør for Social og Sundhed i Favrskov Kommune Kate Bøgh.
I Hinnerup håber Anna Krone Persons familie nu, at der kommer en løsning. Hjælpen vil nemlig gøre en verden til forskel.
- Det er bare meget bedre, end at jeg hele tiden bliver så øm i fingrene, siger Anna Krone Person mens moderen supplerer;
- En lille ting, der kan lette en hverdag, er stort, siger hun.
I videoen øverst i artiklen kan du møde niårige Anna, der skal stikkes ti gange i døgnet på grund af sukkersyge. Men der findes ny teknologi, der ville betyde færre stik. Desværre bor familien i den forkerte kommune.