Strid mellem myndigheder tvinger Sakarias til at stikke sig
Sakarias Kaagh, der lider af sukkersyge, er kommet i klemme i systemet, fordi kommune og region ikke kan blive enige om hans måleudstyr
Otteårige Sakarias Kaagh fra Bønnerup Strand er havnet mellem to stole.
Han lider af sukkersyge og er i gang med at prøve nyt måleudstyr. Det betyder, at han slipper for at skulle stikke sig i fingeren for at måle sit blodsukker, som han ellers tidligere har været vant til.
- Det betyder, at han kan bruge sine fingre meget mere. Vi troede, at han havde motoriske vanskeligheder. Det viste sig, at det havde han ikke. Da han selv kunne sætte ord på, sagde han, at han havde ondt i fingrene, siger Nadja Kaagh, Sakarias' mor.
Uenighed mellem Norddjurs Kommune og Region Midtjylland sætter nu en stopper for Sakarias Kaaghs forsøg.
Striden handler om, hvorvidt måleudstyret er et hjælpemiddel eller et behandlingsredskab. Det er nemlig ikke ligegyldigt i forhold til, hvilken kasse der skal betale.
- Det er enormt frustrerende at se, at det, der kunne gavne mit barn og gøre hans liv så meget bedre, det kan vi ikke få, siger Nadja Kaagh og fortæller, at hun gerne selv købte udstyret. Men det kan hun ikke uden om myndighederne.
- Jeg føler lidt, at diabetespatienter her i landet er taget som gidsler. Vi kan ikke købe det selv, og vi kan ikke få det fra kommune eller region. Vi ved, at det er der, så vi kan kun sidde her og skrige op, siger Nadja Kaagh.
Søs Fuglsang, Norddjurs Kommunes sundheds- og omsorgschef, begrunder i en mail til TV 2 I ØSTJYLLAND kommunens afslag:
- Grunden til, at Norddjurs Kommune afslår anmodninger om Freestyle Libre Flash glukosemålingssystem er, at den slags apparater klassificeres som et behandlingsredskab og ikke et hjælpemiddel. I henhold til Serviceloven bevilger kommuner hjælpemidler, men ikke behandlingsredskaber, skriver hun og fortsætter:
Norddjurs Kommune har stor forståelse for, at man som forælder ønsker at undgå, at ens barn skal stikkes hyppigt, og at man altid vil søge den bedst mulige behandling til ens barn. Norddjurs Kommune har den 31. august 2016 bedt Ankestyrelsen træffe en principiel afgørelse, så der inden for kort tid kan blive bragt mere klarhed på området. Når den principielle afgørelse foreligger, vil vi forholde os til opgaven igen.
Øverst i artiklen kan du se indslaget med Sakarias Kaagh. Nedenfor giver Henrik Nedergaard, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen, sit syn på sagen.