Lettet sognepræst: Farten er taget af medlemsflugten

Danskerne forlader folkekirken, men ikke i samme hast som tidligere. Tre ud af fire er fortsat medlemmer

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af medlemmer af folkekirken fortsætter med at falde. Men faldet er ikke så voldsomt som de foregående år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I alt 15.318 meldte sig ud af folkekirken i 2017. Det er færre end i 2016, da tallet var oppe på 24.728 udmeldte.

Jeg har netop været kirkebøgerne igennem, og jeg er lettet over, at færre har meldt sig ud i 2017 end året før.
 Ann Vendeltorp, sognepræst i Hammel, Voldby og Lading

Favrskov Kommune er den østjyske kommune, hvor folkekirken har den største andel af borgere som er medlemmer. Her er 84,9 procent medlemmer af Folkekirken.

Sognepræst Ann Vendeltorp er kirkebogsførende i pastoratet Hammel, Voldby og Lading.

- Jeg har netop været kirkebøgerne igennem, og jeg er lettet over, at færre har meldt sig ud i 2017 end året før, siger sognepræst Ann Vendeltorp.

Sognepræsten oplever, at tidligere år har været præget af forskellige debatter, der kan have fået flere til at melde sig ud.

- Da vielserne om vielser af homoseksuelle var på sit højeste kunne vi mærke det på antallet af medlemmer. Nu er der mere ro på, og det oplever vi direkte, siger Ann Vendeltorp.

Tre ud af fire danskere stadig er medlemmer

Kirkeminister Mette Bock (LA) hæfter sig ved, at tre fjerdedele af befolkningen fortsat er medlemmer af folkekirken.

- Det er egentlig utroligt, at tre ud af fire danskere stadig er medlemmer af folkekirken. Ikke mindst i betragtning af, at vi har haft en indvandring, der har skabt nye store trossamfund i Danmark, siger hun.

Når befolkningen er vokset, blandt andet på grund af indvandring, vil andelen af medlemmer af folkekirken naturligt blive mindre, siger hun.

Andelen af medlemmer af folkekirken sig i de østjyske kommuner

Favrskov: 84,9 procent
Norddjurs: 84,7 procent
Skanderborg: 83,1 procent
Randers: 83 procent
Syddjurs: 82,9 procent
Silkeborg: 82,8 procent
Odder: 82,5 procent
Horsens: 78,3 procent
Samsø: 76,1 procent
Aarhus: 71,3 procent
 
Kilde: Danmarks Statistik og Ritzau.

At tre ud af fire danskere bakker op om folkekirken viser ifølge kirkeministeren, at det kirkelige fællesskab stadig har noget at byde på, mener ministeren.

- Ud over et trosfællesskab så er folkekirken også et kulturfællesskab. Det er noget, mange danskere er glade for, siger hun. Vi har senest set ved prins Henriks død, at folkekirken som ramme har kunnet noget og været med til at samle danskerne, siger Mette Bock.

Sognepræst Ann Vendeltorp håber på, at flugten fra kirken er stoppet, men hun har ikke forventninger om at genvinde de mennesker, der har meldt sig ud.

- Med det jeg tror på, skulle 100 procent selvfølgelig være medlemmer, men med tilflytningen af mennesker fra andre lande med andre trosretninger, er det selvfølgelig ikke en mulighed. Og det er jo i virkeligheden også dejligt at vide, at de mennesker, der er medlemmer, rent faktisk har et godt forhold til kirken.

I Horsens er de utilfredse med et faldende antal medlemmer i Folkekirken, og de har derfor hyret en præst, hvis mission er at få de 20-40 årige til forblive medlemmer.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her