Bartender: - Ja, jeg får frække tilbud
Der hersker mange fordomme om bartendere. For vælter de sig egentligt ikke bare i frække tilbud og bruger hele deres løn på alkohol?
De arbejder, mens andre fester, de skal kende ingredienserne i en mojito, og mon ikke de også skal lægge øre til mere fuldemandssnak end den gennemsnitlige lønmodtager.
Bartenderne lever af at lange alkoholiske drikke over baren. Men drikker bartendere hele deres løn op? Vælter de i frække tilbud? Og tjener de kassen på drikkepenge?
Det er nogle af de fordomme, som TV2 ØSTJYLLAND prøver at få be- eller afkræftet.
Benjamin Lenbroch Hansen har arbejdet som bartender på cocktailbaren Hekkenfeldt i Horsens i to år. Hans helt store drøm er en dag selv at kunne slå dørene op til sin egen bar.
Så er spørgsmålet jo bare, om han får råd til sin egen bar, hvis han, som fordommene foreskriver, bruger alle sine penge bag baren.
Fordom 1: Du drikker hele din løn op
- Det synes jeg ikke, jeg gør. Selvfølgelig drikker vi lidt en gang i mellem, men vi betaler selv, når vi går i byen. Her hvor jeg arbejder, får jeg lidt rabat. Men nej, jeg drikker ikke min løn op, forklarer han.
Benjamin Lenbroch Hansen forklarer, at cocktailen passionada er en ægte klassiker på den horsensianske bar. Mens han shaker den populære cocktail, svarer han på endnu en fordom. Nemlig fordommen om, at han blot kan vælge og vrage blandt de mange tilbud, han modtager bag baren.
Fordom 2: Du vælter i frække tilbud og scorer damer i massevis
- Det er der 100 procent nogen, der gør. Og der er måske også nogen, der vil mene, at jeg gør det. Det er et godt sted at være, og der er også mange, der tager i byen for at score.
- Men jeg vil sige, at de fleste, der bliver scoret, er på den anden side af baren. Vi har jo travlt med at lave drinks, forklarer han.
Benjamin kan dog bekræfte, at han er blevet scoret et par gange selv, men det er ikke fordi, Benjamin Lenbroch Hansen er blevet udsat for de vildeste scorereplikker:
- De siger ikke så meget andet end "du ser godt, hvor skal du sove henne?" eller "hvornår har du fri?", forklarer Benjamin Lenbroch Hansen.
Fordom 3: Som bartender er du sammen med dine kollegaer på kryds og tværs
- Det vil jeg ikke afkræfte. Det er jo et sted, hvor der er fest hele tiden, og det kan vi også godt blive grebet af en gang imellem. Men så længe man kan arbejde sammen, synes jeg ikke, der er noget problem i det.
Historien bag bartenderfaget
Tilbage i det 19. århundrede begyndte bartenderne at mikse de første drinks og cocktails. Dengang havde jobbet et blakket ry, og mange anså det, at nyde alkohol, som uetisk. I det 20. århundrede fik jobbet et mere professionelt og positivt omdømme. Især blandt de studerende i USA og Canada blev jobbet populært, da de gode drikkepenge kunne finansiere studierne på universitetet.