For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre
Ældre borgere har svært ved at gennemskue bookingsystemet til coronavaccination. Derfor er man lige nu en uge efter tidsplanen.
Hver dag står vaccinationscentrene i Region Midtjylland med ledige tider. Det skyldes, at de ældre i målgruppen ikke formår at bestille tid via det fælles bookingsystem.
- Det har givet rigtig mange frustrationer for vores ældre medborgere, siger Peter Sørensen (S), der er borgmester i Horsens kommune.
Den nuværende målgruppe for vaccinerne er personer over 65 år, der modtager støtte og pleje i hjemmet. De får muligheden for at blive vaccineret i e-boks, og herefter skal man så bruge sit NemID til at booke en tid.
Og det er den proces, der har vist sig at være for snørklet for målgruppen.
- Vi har forsøgt at hjælpe så godt vi kunne. Der er en hotline, man kan ringe til – men det ændrer - ikke ved, at når folk skal bruge NemID og booke en tid, har det været rigtig svært for mange, siger Peter Sørensen.
Bagefter tidsplanen
Det er ikke kun et problem i Horsens. I Randers oplyser ledende overlæge Bent Windelborg Nielsen til DR, at det kun er omkring 80 procent af vaccinerne, der bliver givet til målgruppen.
Og på Facebook opfordrer Aarhus Universitetshospital også til, at man holder særligt godt øje med sin e-boks.
Den nuværende situation gør nemlig, at hele processen forsinkes.
- Vi er vel – skønner jeg – en uge bagud med at få vaccineret gruppen over 65 år, fordi de simpelthen ikke dukker op i det omfang, vi havde regnet med, siger Ole Thomsen, der er koncerndirektør hos Region Midtjylland.
Det betyder dog ikke, at vaccinerne går til spilde.
- Hvis der er borgere, der ikke dukker op, og vi har vacciner, bruger vi dem på frontlinjemedarbejdere. Intet går til spilde, men vi vil helst vaccinere borgerne i målgruppen, siger koncerndirektøren.