Modstandere har samlet 2.000 underskrifter mod at bygge spejderhytte i naturområde

Flere tusinde personer har skrevet under på et borgerforslag, der vil umuliggøre byggeri i et naturområde i Horsens. Derfor skal forslaget nu behandles i byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lena Harboe Pedersen og Danielle Piann Kolling fortæller, at de fra januar og frem til starten af marts har indsamlet 2.000 underskrifter til deres borgerforslag.

Planerne om at opføre en spejderhytte i et naturområde i Horsens møder modstand.

Danielle Piann Kolling og Lena Harboe Pedersen er initiativtagerne bag en protestgruppe på Facebook. De har indsamlet over 2.000 underskrifter til et borgerforslag, der vil forhindre byggeri af enhver art i området syd for Nordre Strandvej i Horsens.

Protestgruppen på Facebook har over 3.700 medlemmer i skrivende stund.

Forslag skal i byrådet

Horsens Kommune har udarbejdet en udviklingsplan for området, som blandt andet rummer muligheden for at opføre et spejderhus. Initiativtagerne bag borgerforslaget mener, den plan vil få naturen til at forsvinde fra området.

Vi er altid glad for debat, især hvis det måske havde handlet om selve vores projekt. Men vi har ikke været forberedte på en negativ debat, der går på, at vi kan være med til at ødelægge natur i Horsens. Det er vi da faktisk oprigtigt kede af.
Carrie Harritsø, gruppeleder i spejdergruppen Karen Jeppe Gruppe i Horsens

De mange underskrifter er nok til, at de lokale byrådspolitikere nu skal tage stilling til forslaget.

- Jeg tænker egentlig, det er godt, at byrådet kan tage hånd om og finde ud af, om det egentlig er en god ide, inden de bruger tid på at lave en lokalplan til forslag, siger Danielle Piann Kolling til TV2 ØSTJYLLAND.

Området her syd for Nordre Strandvej i Horsens er omdrejningspunkt for debatten.

Skabt stor debat

Spejdergruppen Karen Jeppe Gruppe skal holde til i det potentielle byggeri og blev overraskede over, at deres planer om et nyt spejderhus har skabt så stor debat.

- Vi er altid glad for debat, især hvis det måske havde handlet om selve vores projekt. Men vi har ikke været forberedte på en negativ debat, der går på, at vi kan være med til at ødelægge natur i Horsens. Det er vi da faktisk oprigtigt kede af, siger Carrie Harritsø, som er gruppeleder i Karen Jeppe Gruppe i Horsens, til TV2 ØSTJYLLAND.

Spejderne vil gerne opføre et nyt spejderhus på grunden her. Grunden ligger uden for fredet område og er udenfor strandbeskyttelseslinjen. Målet er at øge biodiversiteten i området blandt andet med grønne tage og regnbede.

'Ikke her'

Ifølge Danielle Piann Kolling er forholdene som beskrevet i grafikken ikke nok til, at spejderne kan plante deres hytte syd for Nordre Strandvej. 

- Det lyder så fint, og der har man selvfølgelig et fortrin, fordi man ved godt, spejdere er natur. Jeg synes bare ikke, det er her. Det kan smadre Nørrestrand fuldstændig, hvis man tager den buffer, som er herude, fordi det stykke mark, som nogen kalder det, er faktisk en buffer for Nørrestrand, siger Danielle Piann Kolling.

Selvom spejderne ikke er tilhængere af borgerforslaget, roser de initiativtagerne bag underskriftsindsamlingen.

- Jeg synes faktisk, det er et ufatteligt stort, flot stykke arbejde, de har gjort. Det viser selvfølgelig også, at de brænder utrolig meget for det, ligesom vi brænder for det vi gerne vil og vores projekt, siger Carrie Harritsø.

Carrie Harritsø fortæller, at spejderhuset vil fylde 0,8 procent af hele området i lokalplanen. - Så der er stadig masser af god jord til alt muligt andet, mener hun.

Mere følelser end fakta

Flere lokale politikere sår nu tvivl om underskriftsindsamlingen. De mener ikke, folk ved, hvad de har skrevet under på.

- Det virker, som om den er baseret lidt mere på følelser end på fakta. Man får det jo nærmest til at lyde som om, at man har lyst til at plante en, som de selv udtaler det, ’spejderborg’, siger Michael Nedersø (DF), som er gruppeformand i Horsens Byråd, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der bor altså også lodsejere syd for Nordre Strandvej. Hvis vi tager det forslag bogstaveligt talt og gennemfører det, så får de jo heller ikke mulighed for at bygge deres stakit eller deres skur, siger Jakob Bille (LA), som er formand for Kultur- og Civilsamfundsudvalget i Horsens Byråd, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Spejdere skal være ude i naturen. Jeg kunne forstå den folkelige opstand, hvis det var et asylcenter, man ville plante her, siger Michael Nedersøe.

- Jeg mener faktisk, man godt kan etablere et spejderhus her i samspil med naturen, siger Michael Nedersøe (DF), som er gruppeformand i Horsens Byråd. Foto: Dansk Folkeparti

Venter på høring

Socialdemokratiet bakker heller ikke op om forslaget.

- Jeg synes egentlig, det mest rigtige, vi kan gøre lige nu, er at få det sendt i høring, som man plejer med lokalplansforslag. Når det er overstået, tager vi i sidste ende stilling til, hvor vi står i Socialdemokratiet, siger Niels Peter Bøgballe (S), som er næstformand i Plan- og Miljøudvalget i Horsens Byråd, til TV2 ØSTJYLLAND.

Trods voldsom lokal modstand tror spejderne på, at det nye spejderhus vil blive plantet.

- Så tror jeg på, vi lykkes. Jeg håber på, vi får et rigtig godt samarbejde med de naboer, der er ude i området, siger Carrie Harritsø.

Men ønsket om et spirende samarbejde er ikke gengældt hos de måske kommende naboer.

Vil I så tage imod dem med åbne arme?

- Nej. Altså vi vil gerne være gode venner med spejderne, men spejderne skal bare ikke være herude, siger Danielle Piann Kolling. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her